-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 07 08

NSGK pirmininkas žada aiškintis situaciją dėl VSD reformos

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas sako ketinantis aiškintis situaciją dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) reformos, dėl kurios darbą galėjo palikti kelios dešimtys žvalgybos pareigūnų.
Laurynas Kasčiūnas
Laurynas Kasčiūnas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Tai kelia tam tikrų klausimų ir mes prie reformos klausimo grįšime šią vasarą. Komitetas aiškinsis situaciją, pačią reformą, tų žmonių, kurie paliko darbą, priežastis ir panašiai“, – BNS ketvirtadienį teigė L.Kasčiūnas.

Jis taip pat sakė apie situaciją, kai dalis VSD darbuotojų paliko pareigas, nežinojęs ir neturėjęs tokios informacijos.

Naujienų portalas delfi.lt, remdamasis žvalgybos pareigūnais, pranešė, kad tarnybą, vykstant pertvarkai, paliko keliasdešimt darbuotojų, tarp jų – ir darbuotojas, 2019 metais institucijoms pranešęs apie galbūt neteisėtus veiksmus tikrinant tuometinio pretendento į prezidentus Gitano Nausėdos aplinką.

Tuo metu VSD teigia, kad tarnybą paliko keliolika pareigūnų, nesutikusių užimti pasiūlytų pareigų naujoje struktūroje.

Opozicijos lyderis, NSGK narys Saulius Skvernelis BNS teigė manantis, kad darbuotojų kaita VSD gali būti natūralus procesas.

„Visą laiką, matyt, reformų metu būna, kad kažkas išeina, kažkas ateina (...) Įprasta, kad kiekvienos reorganizacijos metu dalis žmonių pasinaudoja galimybėmis išeiti, daliai pasiūlomos pareigos“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Jis sakė nemanantis, kad šią situaciją turėtų aiškintis NSGK.

„Situaciją VSD visą laiką pristatinėja komitetui, tai aš nemanau, kad turėtų būti kažkokia proga, nebent kolegoms klausimų kils“, – teigė Seimo opozicijos lyderis.

„Reforma – didžiulis pralaimėjimas“

Tuo metu NSGK narys Vytautas Bakas tvirtino manantis, kad VSD reforma dėl tokio didelio darbą palikusių žvalgybininkų skaičiaus yra „didžiulis pralaimėjimas“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Bakas

„Aš žinojau, kad žmonės palieka tarnybą, bet kad tokie mastai, tiesą sakant, man tai buvo nauja. Kai VSD pristatinėjo tą reformą, apie tokius dalykus nebuvo kalbama, tad manau, kad tai yra pralaimėjimas. Reforma yra didžiulis pralaimėjimas“, – BNS sakė V.Bakas.

Jis pridūrė besitikintis, kad bus įteisintas žvalgybos kontrolieriaus institutas.

Parlamentaras taip pat sakė besiruošiantis kreiptis į Vyriausybę, kad ši taisytų situaciją.

„Parengiau raštus į Vyriausybę ir galvoju, kad VSD vadovas nėra visa Lietuva. Šiuo atveju Vyriausybė turėtų taisyti tą padėtį, kalbant apie žmones, kurie pasitraukė, sąžiningai vykdė savo pareigas, bet, pavyzdžiui, buvo suabejota jų lojalumu vadovui asmeniškai“, – teigė NSGK narys.

Parengiau raštus į Vyriausybę ir galvoju, kad VSD vadovas nėra visa Lietuva.

„Galbūt šioje vietoje premjerė sureaguos, nes priešingu atveju griūna visa mūsų pranešėjų apsaugos sistema“, – pridūrė jis.

V.Bakas tvirtino, kad VSD „pasuko Rytų vadybos keliu ir tai kelia nerimą“.

Darbo netekę VSD pareigūnai delfi.lt teigė, kad reorganizaciją nutarta padaryti netrukus po to, kai pranešėjas suteikė informaciją tuometiniam NSGK pirmininkui V.Bakui, o taip siekta atsikratyti žvalgybos institucijos vadovams nelojaliais asmenimis.

Anot portalo, dalis darbuotojų įgyvendinus reformą buvo atleisti, o dalis išėjo dar iki pertvarkos pabaigos. Tarp VSD palikusių darbuotojų buvo ir vadovaujančias pareigas ėjusių asmenų.

VSD tvirtina, kad liepos 1 dieną įsigaliojusi pertvarka rengta kelerius metus ir nėra susijusi su „jokiomis kitomis aplinkybėmis“, išskyrus tikslus užtikrinti efektyvesnį funkcijų vykdymą bei optimizuoti vadovaujančių ir pavaldžių pareigybių skaičių.

Žvalgybos tarnyba nurodė, kad po pertvarkos sumažėjo vadovaujančių pareigybių, tačiau etatų skaičius nebuvo sumažintas.

Departamentas atsisakė atskleisti konkrečias pertvarkos detales argumentuodamas, kad duomenys apie žvalgybos institucijų struktūrą bei kiekybinę ir personalinę sudėtį pagal įstatymus sudaro įslaptintą informaciją.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valstybės saugumo departamentas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valstybės saugumo departamentas

Pernai kovą BNS paviešino pranešėjo statusą gavusio pareigūno NSGK vadovui ir kitoms institucijoms pateiktus duomenis, kad VSD vadovybės nurodymu 2018–2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus G. Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką.

VSD šiuos įtarimus neigė ir aiškino, jog veikė įstatymų nustatyta tvarka.

Atlikęs tyrimą dėl šio pranešimo, Seimo NSGK konstatavo, kad VSD veikė teisėtai tikrindamas kandidatų į prezidentus aplinką, tačiau pasiūlė keisti darbo tvarką ir atsisakyti žodinių pavedimų tikrinti asmenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius