Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 06 14

NSGK tyrimo tęsiniui „valstiečiai“ sąjungininkų neranda – pritaria tik LLRA

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderiai ketino jau ketvirtadienį registruoti nutarimo projektą dėl naujo parlamentinio tyrimo politikų ir verslo ryšiams aiškintis, tačiau kol kas planai atidedami bent savaitei. „Valstietė“ Agnė Širinskienė nurodė, kad dokumento projektas jau parengtas, bet esą derinamas su koalicijos partneriais „socialdarbiečiais“. Tiesa, pastarieji sako jokio dokumento dar nematę ir neslepia į naują tyrimą žvelgiantys skeptiškai.
Ramūnas Karbauskis ir Agnė Širinskienė
Ramūnas Karbauskis ir Agnė Širinskienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Derinam dar su koalicijos partneriais, tai manau, kad šiandien nespėsime dar registruoti. Juo labiau, kad ir Seimo posėdis šiandien sutrumpintas“, – kalbėjo ji.

Pasak A.Širinskienės, dokumento tekstas su „socialdarbiečiais“ greičiausiai galutinai bus suderintas tik po savaitės.

„Preliminarūs klausimai yra aiškūs, bet jie nėra skelbiami, kol nebus suderinti“, – teigė politikė.

„Socialdarbiečiai“ projekto dar nematė

Socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas 15min nurodė, kad kol kas pats jokio projekto nėra matęs. Jis tikina, kad net nesidomi, kokia kryptimi norima tęsti Seimo Nacionalinio ir saugumo gynybos komiteto atliktą tyrimą, nes nepritaria pačiai idėjai.

„Aš nesidomiu tokiais klausimais, gal jūs Juozo (Bernatonio – aut.) paklauskit, jis ten daugiau įtrauktas, o aš tuščiais reikalais neužsiiminėju“, – sakė buvęs G.Kirkilas.

Jis tikino manantis, kad jokio tyrimo daugiau nereikia, nes tai tebus visų karas prieš visus.

„Aš palaikau prezidentės poziciją, kuri pasakė labai aiškiai, kad užtenka kariaut visiems su visais. Šis tyrimas niekam naudos iš politinių partijų tikrai neatneš, nors kai kas dabar galvoja priešingai. Bet bus kitaip. Reikia priiminėti sprendimus žmonėms, o ne gaišti laiką“, – dėstė G.Kirkilas.

Jis tikino, kad vis dėlto, jei koalicija nutars, kad tokio tyrimo tęsinio reikia, tai „socdarbiečių“ frakcija spręs, ar tikrai jame dalyvauti. G.Kirkilas neslepia – asmeniškai tame dalyvauti nenorintis.

Nors G.Kirkilas tikino, kad apie „valstiečių“ planus „socdarbiečių“ frakcijoje geriau informuotas J.Bernatonis, pastarasis savo nuomone apie planuojamą tyrimą su 15min pasidalinti atsisakė. Jis tikino iki šiol nematęs jokio nutarimo projekto ir nesąs informuotas, kokius klausimus planuojama formuluoti buriamai naujai tyrimo komisijai.

Palaiko tik lenkai

Tyrimo tęsti nepageidauja ir dalis opozicijos – konservatoriai, socialdemokratai bei mišri Seimo narių grupė.

Taigi „valstiečiams“ ieškant balsų teks gręžtis į Lenkų rinkimų akciją, „tvarkiečius“ ir liberalus.

Pastarieji pagalbos rankos valdantiesiems tiesti nenusiteikę. Anot Liberalų sąjūdžio pirmininko Eugenijaus Gentvilo, tyrimui liberalai pritartų nebent tuomet, jei būtų sutarta tirti ir „valstiečių“ bei „Agrokoncerno“ santykius.

„Jeigu ten būtų klausimai, kurie leistų tirti, ką nori, tai tada mums tampa aišku, kad jie po labai abstrakčiais klausimais padarys viską, kad tyrimas būtų selektyvus, kad nebūtų jokių „valstiečių“ ir „Agrokoncernų“, tada mes balsuosime prieš. Jeigu bus formuluotės, kad tirti tik konservatorius ir prezidentės susirašinėjimą – taip pat balsuosime prieš. Stebuklų būna, tai, jei bus parašyta, kad reikia tirti prezidentės, konservatorių, „valstiečių“, „Agrokoncerno“, dar norėtųsi „Rosatom“, „Gazprom“ įtakas, sąsajas, tada balsuosime už, bet stebuklų turbūt nebus“, – kalbėjo E.Gentvilas.

„Tvarkiečai“ taip pat nusiteikę skeptiškai. Partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis tikino, kad jokios naujos komisijos būrimui nepritars.

„Seimas turėtų truputį sustoti su tom komisijom, nes ir be komisijų mes turime daug ką nuveikti iš tikrųjų. O tų komisijų, kad prikursim 30-40, ar tai yra gerai? Aš labai abejoju. Tai politiniai dalykai. Jeigu yra teisinių dalykų ir jie mato, kad yra kažkokių Baudžiamojo kodekso rėmuose, tai tam yra Valstybės saugumo departamentas, kuris turi dirbti, o ne po Seimą pažymas kaip skudurus nešioti“, – sakė politikas.

Tik Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – krikščioniškų šeimų sąjungos frakcija laikosi kitos nuomonės. Pasak seniūnės Ritos Tamašunienės, preliminariai frakcija yra nutarusi balsuoti už tyrimo pratęsimą.

„Mes balsavome už komiteto išvadą ir atliktą tyrimą. Yra nuomonė, kad tą tyrimą galima išplėsti ir pratęsti. Man atrodo, kad visuomenei reikia žinoti. Tokia ir pozicija. Vis dėlto nekonkretizuojant ir neasmeninant konkrečiai, bet bendrą situaciją galima tirti. Pasakėme A, tai reikia pasakyti ir B visuomenei“, – teigė R.Tamašunienė.

Tiesa, ji pripažino, kad kol kas nutarimo projektas nebuvo pateiktas frakcijai ir pati seniūnė sakė jo dar nemačiusi.

Premjeras pakeitė nuomonę

Tačiau LLRA frakcija Seime teturi aštuonis narius, o ir tarp 55 „valstiečių“ ne visi palaiko tyrimo pratęsimo idėją. Štai Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas sako, kad dabar svarbiau yra įgyvendinti jau pabaigto tyrimo išvadose išdėstytus siūlymus. Jam šią savaitę pritarimą išreiškė ir premjeras Saulius Skvernelis.

„(Siūlau) susitelkti į pagrindinius darbus ir galbūt padaryti tam tikrą moratoriumą šitų visų laikinų komisijų ir tyrimų“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė jis.

Kol kas neaišku, kas pakeitė premjero nuomonę, mat dar prieš dvi savaites jis kalbėjo kitaip ir neatmetė galimybės, kad tyrimas galėtų būti pratęstas. Ministras pirmininkas tuomet sakė pasigendantis detalesnio tyrimo apie partijų finansavimą ir jas galėjusius pasiekti pinigus iš Rusijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius