Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 05 17

Nufilmuota, kaip šeši policininkai gelbėjo riaušių bylos posėdyje nualpusią moterį

Didžiausias Lietuvoje teismas – Vilniaus miesto apylinkės, išskirtinai sudėtingomis sąlygomis nagrinėja didžiąją baudžiamąją bylą dėl riaušių prie Seimo. Be reikšmingų teisinių ir socialinių aspektų šioje byloje nuo pradžių formuojasi ir akivaizdi medicininių siužetų linija. Trečiadienį teisme nufilmuotas dramatiškas siužetas, o greitosios pagalbos budėjimas prie rūmų, regis, taps kasdienybe.

Gegužės 17-tą dieną nuo ryto iki vakaro sostinės teisme vykusioje byloje buvo nuolat linksniuojamas vienas leitmotyvas: trūksta oro.
Tai nebuvo kaltinamųjų ar kitų proceso dalyvių triukas, siekiant vilkinti bylą: darbas teisme „prie Senukų“ vyksta sausakimšoje konferencijų salėje, kurioje nėra langų, tik dvejos durys.

Kondicionavimo ar ventiliavimo sistemos, galinčios užtikrinti vidaus klimato kontrolę, čia paprasčiausiai nėra. Tikriausiai yra keli ortakiai, kuriais oras „vaikšto natūraliai“, tik apie 200 salėje susigrūdusių asmenų to nejaučia.

Šiandienio rytinio posėdžio metu greitąją pagalbą išsikvietė viena prastai pasijusi kaltinamoji, o tuo, kad prie teismo atvyko profesionali medikų brigada, suskubo pasinaudoti iš viso 4 kaltinamieji. Jie netgi operatyviai gavo savo širdies darbo kardiogramas, o teisėjų kolegija sutiko jas pridėti prie 130 tomų bylos medžiagos, kaip įrodymus apie teisiamųjų sveikatos būklę.

Tačiau didžiausia drama visų proceso dalyvių laukė popietę, kai iki teismo darbo dienos pabaigos buvo likę „pakentėti“ vos keletą valandų.
Viena kaltinamoji šoko iš savo vietos, nusileido laipteliais arčiau teisėjų kolegijos ir pareiškė nebegalinti čia būti: „Man bloga!“

Solidaus amžiaus moteris skundėsi sveikatos būkle, ji atsisėdo ant konferencijų salės pakylos.

Pasigirdo šūksniai, raginimai kviesti greitąją. Kilo nesutarimai, kas turėtų padėti nukentėjusiajai išeiti iš salės, kurioje iš tiesų beveik nėra kuo kvėpuoti.

Pagalbinis teismo personalas, advokatai, teisėjai, policininkai žiūrėjo vieni į kitus, nesutardami, kas turi padėti šiai kaltinamajai. Iniciatyvos liepta imtis pareigūnams.

Policininkai matė, kad kaltinamoji neturi jėgų, tad sukniubusios jos nevilko, netempė už parankių, o pasirūpino pasodinti į kėdę ir ištempė į koridorių, kur bent truputį daugiau oro. Tuomet vienas pareigūnų suskubo iš kito aukšto, kur yra geriamo vandens aparatas, atnešti plastikinę jo stiklinę.

Netrukus nukentėjusioji perduota prie teismo vėl atvykusiems greitosios medicinos pagalbos darbuotojams.

Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr./Įvykio vietoje: greitoji prie Seimo
Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr./Įvykio vietoje: greitoji prie Seimo

Kaip minėta, be greitosios šio proceso dalyviai neapsiėjo ir rytinio posėdžio metu.

15min rašė, kad teismas dirbo tik apie valandą, bet atsirado daug norinčiųjų į tualetą, tad paskelbta pertrauka. Po jos proceso dalyviai grįžo į salę, tačiau sklandaus darbo galimybės nebuvo. Viena kaltinamoji nuskubėjo į tribūną, prašydama teisėjų tučtuojau grąžinti jai asmens dokumentą. Moteris pareiškė, kad jai labai silpna, dėl jos prie teismo jau atvykusi greitoji pagalba.

Kolegijoje dirbantis teisėjas Mindaugas Striaukas pareiškė, kad dokumentą kaltinamoji atgaus tik vėliau – esą medikams reikia paciento, o ne dokumento. Kaltinamoji išėjo iš salės ieškoti medikų pagalbos, jos net niekas nepasisiūlė palydėti.

Spaudimas – 190, pulsas 90. Tai kritinė būklė.

Tuo, kad prie teismo atvyko greitosios ekipažas, suskubo pasinaudoti iš viso keturi kaltinamieji.

„Spaudimas – 190, pulsas 90. Tai kritinė būklė“, – netrukus, gavusi informaciją iš savo ginamosios, teismui pranešė viena advokatė, prašydama tai laikyti pateisinama priežastimi nedalyvauti posėdyje.
Vėliau dar keli kaltinamieji arba jų advokatai pareiškė, kad jau turi ką tik jiems atliktas širdies kardiogramas.

Šiuos medicininius duomenis paprašyta prijungti prie bylos. Pasitarusi teisėjų kolegija paskelbė, kad šie prašymai dėl kardiogramų prijungimo pagrįsti bei tenkintini.

Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr./Įvykio vietoje: greitoji prie Seimo
Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr./Įvykio vietoje: greitoji prie Seimo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius