Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 04 29

Nugriauti vartai Vilniaus Senamiesčio prieigose sukėlė didžiulį pasipiktinimą: kas galėjo tai leisti?

Vaizdai, kaip griaunama tvoros Vilniaus T.Kosciuškos g. dalis, papiktino socialinių tinklų naudotojus. Nepatenkintųjų kritikos strėlės smigo į Vilniaus savivaldybę ir merą Remigijų Šimašių, paveldosaugininkus ir Lietuvos nacionalinį muziejų, kuriam tvora su vartais ir priklauso. Tačiau muziejus tvirtina, kad autentišką tvoros dalį restauruos, o kitą – atkurs pagal XIX a. medžiagą. Bet darbai vis dėlto sustabdyti.
T.Kosciuškos gatvėje nugriauti dalis senų vartų
T.Kosciuškos gatvėje nugriauta dalis senų vartų ir tvoros / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kritikos negailėjo

Pasipiktinimas dėl vykdomų griovimo darbų feisbuke pasipylė antradienį popiet, kai buvo paskelbtas vaizdo įrašas su šiais vaizdais.

VIDEO: Užfiksuota, kaip griaunami galbūt vertingi vartai Vilniaus Kosciuškos g.

Internautai negailėjo karčių žodžių institucijoms, kurios esą leido tokiam vandalizmui įvykti ir nesirūpina Vilniaus paveldu, todėl griaunami vartai ir mūrinė tvora, nors tereikėtų ją suremontuoti. Kai kurie komentatoriai negailėjo ir tokių skambių žodžių, kad čia daromas nusikaltimas.

Žmonės skundėsi ir informacijos trūkumu, esą net jei esama priežasčių nugriauti, kodėl apie tai negalima būtų informuoti stende gatvėje ar bent muziejaus puslapyje ar feisbuke.

Užfiksuota, kaip griaunami galbūt vertingi vartai Vilniaus Kosciuškos g.
Užfiksuota, kaip griaunami galbūt vertingi vartai Vilniaus Kosciuškos g.

Atkurs autentišką tvorą

Vis dėlto Lietuvos nacionalinis muziejus (LNM) su tokia kritika nesutinka. Muziejaus išplatintame pranešime tvirtinama, kad T.Kosciuškos g. 3 sklype vyksta tvarkymo darbai.

„LNM, vykdydamas pastato, esančio T.Kosciuškos g. 3, 2-ojo korpuso rekonstrukcijos darbus ir pritaikydamas erdvę muziejinėms reikmėms, pagal XIX a. medžiagą atkurs dalį šį sklypą juosiančios tvoros su vartais, o autentišką tvoros dalį – restauruos. Darbus atlieka MB „Virmalda“ pagal 2009 metų UAB Projektavimo ir restauravimo instituto parengtą projektą.

T.Kosciuškos g. 3 pastatų kompleksą ir jam priskirtą sklypą juosia ilga tvora. Atlikus tyrimus, projekte buvo numatytas vertingų ir autentiškų tvoros dalių restauravimas, o sovietmečiu statytų neautentiškų vartų ir tvoros dalies iš abiejų pusių – demontavimas ir atkūrimas“, – teigia muziejus.

Projekte buvo numatytas vertingų ir autentiškų tvoros dalių restauravimas, o sovietmečiu statytų neautentiškų vartų ir tvoros dalies iš abiejų pusių – demontavimas ir atkūrimas.

LNM aiškina, kad rengiant projektą Projektavimo ir restauravimo institutas atliko pagrindinių vartų su tvora architektūrinius tyrimus ir nustatė, kad nemaža dalis tvoros ir dalis pagrindinių vartų yra neautentiški: vartų kairiosios pusės stulpas su tvora išmūryti antrinio panaudojimo plytomis, dešiniosios pusės stulpas ir tvora – raudonų skylėtų plytų, metaliniai vartai ir varteliai suprojektuoti ir pagaminti apie 2009 metus.

Tvora buvo avarinės būklės

„Atnaujinus darbus 2019 metais buvo papildomai atliktas vartų su tvora konstrukcijų ir mūro būklės įvertinimas. Nustatyta, kad tvora yra avarinės būklės, pasvirusi, o tvoros mūras apatinėje dalyje pažeistas drėgmės ir smarkiai eroduotas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./T.Kosciuškos gatvėje nugriauti dalis senų vartų
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./T.Kosciuškos gatvėje nugriauti dalis senų vartų

Įvertinus pagrindinių vartų ir tvoros architektūrinius tyrimus ir mūro būklę, projekto autoriai numatė demontuoti ir naujai permūryti vertingųjų savybių neturinčios tvoros dalį ir restauruoti likusią autentišką. Demontuotos tvoros struktūra bus išlaikyta atstatant suirusius tvoros mūrinius stulpus su stogeliais. Įrengiant naują tvoros pamatą, dalyvaujant archeologams, bus galimybė nustatyti tikrąją buvusios tvoros vietą“, – savo veiksmus paaiškino LNM.

Šio muziejaus korpuso rekonstravimo darbai pradėti pagal 2009 m. parengtą Projektavimo ir restauravimo instituto projektą, kuriam buvo išduotas Vilniaus savivaldybės leidimas.

„Darbai tęsiami 2019–2020 metais. Darbų metu T.Kosciuškos g. 3 pastatas bus pritaikytas muziejinei veiklai, bus sutvarkyta ir lankytojams pritaikyta jį supanti aplinka su tvoromis ir vartais. Projektas buvo suderintas su Vilniaus savivaldybės administracijos Kultūros paveldo skyriumi, Kultūros paveldo departamento Vilniaus skyriumi ir Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcija, buvo atlikta paveldosauginė (specialioji) ekspertizė“, – teigia muziejus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./T.Kosciuškos gatvėje nugriauti dalis senų vartų
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./T.Kosciuškos gatvėje nugriauti dalis senų vartų

Ne pagal suderintą projektą

Vis dėlto sukeltas triukšmas pasiekė ir Kultūros paveldo departamentą (KPD). Jo Vilniaus skyriaus specialistai aiškinosi situaciją ir rado pažeidimų.

KPD Vilniaus skyriaus specialistų teigimu, šiuo metu atlikti tvoros ir vartų statybos darbai vykdomi ne pagal suderintą projektą.

„Kaip išsiaiškino KPD Vilniaus skyriaus specialistai, šiuo metu vyksta Lietuvos nacionalinio muziejaus vieno iš pastatų, esančių T.Kosčiuškos gatvėje, restauravimo darbai. Projektas šiems darbams buvo suderintas dar 2009 metais, 2013 metais parengta ir suderinta šio projekto laida A. Muziejus teigia, kad tvora buvo avarinės būklės.

KPD Vilniaus skyriaus specialistų teigimu, šiuo metu atlikti tvoros ir vartų statybos darbai vykdomi ne pagal suderintą projektą. KPD laukia rangovo paaiškinimo, renkama detalesnė informacija“, – 15min informavo KPD atstovė Jūratė Mičiulienė.

Trečiadienį pavakarę LNM taip pat informavo, kad buvo priimti muziejaus direktorės Rūtos Kačkutės įsakymai, kuriais „laikinai sustabdyti pagrindinių vartų su tvora, esančių tarp Lietuvos nacionalinio muziejaus pastato Vilniuje, T.Kosciuškos g. 3, 2-ojo korpuso ir transformatorinės, įrengimo darbai, taip pat sudaryta komisija, kuriai pavesta organizuoti ir atlikti tyrimą dėl dalies tvoros, esančios tarp Lietuvos nacionalinio muziejaus pastato Vilniuje, T. Kosciuškos g. 3, 2-ojo korpuso ir transformatorinės, demontavimo, siekiant nustatyti, ar demontavimo darbai atlikti nepažeidžiant teisės aktuose nustatytų reikalavimų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius