-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 12 08

Nulinis Turniškių informuotumas

Keli Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariai vakar vykdė kadencijas baigusių prezidentų apklausas. Algirdas Brazauskas ir Valdas Adamkus tyrėjus sutiko priimti savo rezidencijose Turniškėse.
„Tai, ką maniau iki šiol, tą patį manau ir dabar“, – kalbėjo A.Brazauskas.
„Tai, ką maniau iki šiol, tą patį manau ir dabar“, – kalbėjo A.Brazauskas. / „Lietuvos žinių“ nuotr.

Nors NSGK jau buvo gavęs prezidentų paaiškinimus raštu, komiteto pirmininko Arvydo Anušausko teigimu, tai netenkino tyrėjų. „Naudinga apklausa, – tradiciškai tvirtino A.Anušauskas. – Yra tokios informacijos, kurią norėjome su jais asmeniškai patikslinti, nes atsakymai raštu nėra tokie išsamūs.“

„Tai, ką maniau iki šiol, tą patį manau ir dabar“, – kalbėjo A.Brazauskas. Anksčiau jis yra tvirtinęs: „Nieko apie tai negalvoju, nieko nesakysiu, nieko nemačiau. Čia iš piršto čiulpiam dabar kažką prieš Lietuvą. Čiulpiam prieš Lietuvą. Gal ir iščiulpsim ką nors.“

Prezidento V.Adamkaus referentė Božena Krasovskaja teigė, kad prezidentas neteiks jokių komentarų. Pats V.Adamkus anksčiau yra tvirtinęs, kad „seka reikalą labai artimai, tačiau neturi jokių galutinių įrodymų“. V.Adamkaus, prezidentu buvusio dvi kadencijas – 1998–2003 ir 2004–2009 metais, teigimu, pranešimai apie slaptą CŽV įkalinimo centrą jam „yra fantastiškai skambantis dalykas“.

„Jeigu yra pradėtas tyrimas, aš tikrai lauksiu to tyrimo, ir jeigu ten bus koks nors įrodymas, kad tai įvyko Lietuvos teritorijoje, mes turėsime atsiprašyti pasaulinės bendruomenės, o tie asmenys, kurie tai įvykdė be žinios, pradedant prezidentu, Užsienio reikalų ministerija, žinybomis, jie turės atsakyti už tą, – sakė V.Adamkus. – Mano supratimu, tai yra neįmanoma, o jeigu tai įvyko, vadinasi, yra nusikaltimas.“

A.Anušauskas teigė, kad komitetui buvo svarbu išsiaiškinti buvusių valstybės vadovų informuotumo lygį. Tačiau klausimo, ar jis nulinis, ar apsimestinis, nekomentavo. A.Brazausko apklausa vyko apie valandą, o V.Adamkaus – apie pusantros.

D.Grybauskaitė rimtai juokauja

„Laukiu vieno žmogaus pasirodymo komitete ir, kai jis duos parodymus, tuomet aš atsakysiu raštu, nes raštu buvau paklausta. Ką žinau – taip, atsakysiu“, – vakar sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė. Šio asmens pavardės prezidentė neįvardijo. „Stebėkite lankytojų srautą“, – juokavo D.Grybauskaitė, paklausta, kurio žmogaus ar pareigūno liudijimo laukia.

Ji sakė, kad nedelsdama pasirašys Seimo priimtas Baudžiamojo kodekso pataisas, pagal kurias už melagingus liudijimus laikinosioms tyrimo komisijoms ar jų įgaliojimus turintiems komitetams grėstų viešieji darbai, bauda arba laisvės atėmimas iki dvejų metų. „Džiaugiuosi dėl tos pataisos, kad komiteto statusas pasikeičia, kad atsakomybė už liudijimus pasikeičia, kad galų gale Lietuva, ir politikai, ir pareigūnai, žinos, kad ten meluoti negalima arba išsisukinėti nuo klausimų taip pat“, – sakė valstybės vadovė.

Prezidentės teigimu, Lietuvai yra svarbu nebijoti atvirai pažiūrėti į savo klaidas ir padaryti iš to išvadas, ar Lietuvoje gali tam tikros žinybos būti „valstybė valstybėje“, o du trys pareigūnai viršydami įgaliojimus spręsti valstybės likimą.

Liko „grietinėlė“

A.Anušauskas tvirtino, kad apklausti iš esmės visi ką nors – teigiamo ar neigiamo – galintys paliudyti pareigūnai. Tačiau dar šią savaitę ar kitos pradžioje gali būti kviečiami nušalintasis prezidentas Rolandas Paksas, Valstybės saugumo departamento generalinis direktorius Povilas Malakauskas, buvęs prezidento V.Adamkaus ir premjero Gedimino Kirkilo patarėjas Albinas Januška, buvęs VSD direktoriaus pavaduotojas Darius Jurgelevičius ir kai kurie kiti asmenys, kurių pirminių liudijimų patikimumu NSGK suabejojo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius