Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 01

Nuo greitosios pagalbos dispečerių klausimų vidaus reikalų ministras spruko į sporto salę

Šeštadienį vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas atvyko į Vilniaus Greitosios medicinos pagalbos stotį (GMPS), kurioje bandė tartis su pasipiktinusiais stoties darbuotojais. Konfliktas tarp GMPS ir Vidaus reikalų ministerijos kilo dėl šios inicijuoto dispečerinės ir trumpųjų numerių panaikinimo bei visų funkcijų perdavimo Bendrosios pagalbos centrui (BPC).
Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas lankėsi Vilniaus Greitosios medicinos pagalbos stotyje
Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas lankėsi Vilniaus Greitosios medicinos pagalbos stotyje / 15min nuotr.

Grasinę trauktis iš savo darbo vietų dispečeriai, kuriam laikui atidėjo pasitraukimą, tačiau jei nebus išklausyti jų reikalavimai, žada imtis naujų protesto priemonių.

Anksčiau nei skelbta žiniasklaidai susitikimą su protestuojančiais Vilniaus GMPS darbuotojais pradėjęs vidaus reikalų ministras E.Misiūnas sulaukė griežtų klausimų ir nepasitenkinimo bangos.

Vienas aršiausių šios reformos priešininkų buvęs Vilniaus GMPS vadovas Tadeušas Rodzas patenkino 36 darbuotojų prašymus būti atleistiems ir už tai ketvirtadienį iš Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus pats gavo drausminę nuobaudą – atleidimą.

Šeštadienį, prieš susitikimą su vidaus reikalų ministru paskelbta, kad iš savo pareigų atleistas T.Rodzas perima profsąjungos pirmininko postą iš Violetos Seiliuvienės.

Priminė BPC klaidas

T.Rodzo teigimu, atskiro greitosios pagalbos numerio panaikinimas ir integracija į BPC neužtikrins žmonėms galimybės gauti kokybišką medikų pagalbą. Kalbėdamas su ministru jis priminė, kad ne itin sklandus BPC veikimas jau ne kartą kainavo žmonių gyvybes.

„Jūs gaisrininkų pajėgų negalite valdyti normaliai. Nusiunčiat į kitą kaimą, o ten sudega trys vaikai su motina“, – emocingai priekaištavo ministrui T.Rodzas.

15min nuotr./Buvęs Vilniaus Greitosios medicinos pagalbos stotyies vadovas Tadeušas Rodzas
15min nuotr./Buvęs Vilniaus Greitosios medicinos pagalbos stotyies vadovas Tadeušas Rodzas

„Kviesdavom į susitikimus, laukdavom, kol kas nors ateis ir paaiškins, bet niekas neatėjo“, – piktinosi buvusiam vadovui pritariantys darbuotojai. Jų teigimu, tik 6 iš 28 Europos Sąjungos valstybių turi tik bendrus 112 numerius. Visose kitose medikų konsultacijų ištikus nelaimei gali sulaukti atskirai.

„Jūs stumiat viską kaip buldozeris. Mes tik šito norim – ir viskas“, – pyko šeštadienį susirinkę GMPS darbuotojai.

Pagal naujausią Vidaus reikalų ministerijos siūlymą, 112 vieninteliu pagalbos numeriu taptų nuo 2019 metų, palikus vieną pagalbos numerį į BPC bus pradėtos integruoti ir šiuo metu atskirai dirbančios 8 greitosios medicinos pagalbos dispečerinės bei 11 policijos operatyvaus valdymo skyrių.

Ragina kreiptis į Seimo narius

Į kampą spaudžiamas ministras ragino nepatenkintus dispečerius kreiptis į savo rinktus Seimo narius, kad šie priimtų kitokį įstatymą.

„Aš, pavyzdžiui, esu įstatymo įkaitas. Man vyriausybės programoje yra nurodyta įgyvendinti šiuos pokyčius ir aš juos vykdau“, – aiškinosi E.Misiūnas, pabrėždamas, kad remia šią reformą ir neketina siūlyti jokių kitų pokyčių.

„Yra įstatymas ir reikia jį įgyvendinti“, – sakė vidaus reikalų ministras.

„Yra įstatymas ir reikia jį įgyvendinti“, – sakė vidaus reikalų ministras. Darbuotojams apeliavus, kad ministras galėtų siūlyti kitokį įstatymą, kuris išsaugotų atskirus greitosios medicinos pagalbos numerius, šis teigė nematąs tam reikalo, nes BPC sistema yra efektyvesnė.

Apie BPC 2 milijonus tariamai iššvaistytų litų prabilęs T.Rodzas sulaukė griežto ministro E.Misiūno atsako.

„Būkit atsargus su savo žodžiais, nes pas jus irgi yra labai įdomių dalykų“, – rėžė vidaus reikalų ministras, sukeldamas GMPS darbuotojų įsiūtį.

Spruko į sporto salę

Ministras prabilo apie tai, kad Vilniaus GMPS dispečerinei per metus skiriamas 1 mln. 500 tūkstančių eurų, tačiau čia pat buvo sustabdytas buvusio Vilniaus GMPS vadovo T.Rodzo.

„Tuojau pat pasakykite, kiek mūsų išlaikymui skiriama pinigų. Jūs atsakysite už savo žodžius?“, – griežtai paklausė jis. Ministras sutriko ir teigė, kad skaičius derėtų patikslinti.

T.Rodzas pareiškė, kad Vilniaus GMPS disepečerinė viso gavo 1,06 mln. eurų, iš kurių 924 tūkstančiai skiriami darbuotojų atlyginimams.

Po šios replikos ministras pakilo nuo kėdės ir pareiškė, kad privalo skubėti į sporto klubą, kuriame turi abonementą. Vilniaus GMPS darbuotojai ministro išėjimą palydėjo švilpimu ir skanduotėmis „Gėda! Gėda!“.

15min nuotr./Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas lankėsi Vilniaus Greitosios medicinos pagalbos stotyje
15min nuotr./Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas lankėsi Vilniaus Greitosios medicinos pagalbos stotyje

Diskutuos tik dėl laikotarpio

Išskubėjęs į lauką ir bendraudamas su žiniasklaidos atstovais vidaus reikalų ministras teigė, kad arši Vilniaus GMPS darbuotojų reakcija jo neišgąsdino.

„Šiandien atvažiavau ir pamačiau, kad medikai dirba, vilniečiams pavojaus nebuvo iškilę. Buvom aplankyti ir BPC darbuotojus, jie taip pat buvo pasiruošę, skirtos rimtos pajėgos“, – apie situaciją Vilniuje kalbėjo E.Misiūnas.

„Man tai jokio poveikio nedaro. Pakalbėjom truputį garsiau nei įprastai, bet viskas yra normalu“, – teigė ministras, žadėdamas diskutuoti dėl įstatymo normos įgyvendinimo.

„Man tai jokio poveikio nedaro. Pakalbėjom truputį garsiau nei įprastai, bet viskas yra normalu“, – teigė ministras, žadėdamas diskutuoti dėl įstatymo normos įgyvendinimo.

„Jei Seimas priims kitokį įstatymą, tai bus kitokie sprendimai, bet dabar reikia kalbėtis, kaip įgyvendinti šią įstatymo normą“, – sakė E.Misiūnas, teigdamas, kad reikia išklausyti ir BPC darbuotojus, kurie turi kitokią nuomonę apie vieno numerio sistemą.

Ministras pabrėžė, kad šiuo metu diskutuoti su GPMS darbuotojais gali dėl įgyvendinimo laikotarpio, o ne dėl paties fakto. Jo teigimu, išlaikyti vieną sistemą yra žymiai pigiau, o valdymas iš vieno centro padarytų sistemą efektyvesnę.

Prieš išvykdamas ministras dar nusprendė pasidaryti „asmenukę“ su už jo nugaros susirinkusiais įpykusiais dispečeriais.

15min nuotr./Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas lankėsi Vilniaus Greitosios medicinos pagalbos stotyje
15min nuotr./Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas lankėsi Vilniaus Greitosios medicinos pagalbos stotyje

Nori išsaugoti mediko ir paciento ryšį

Buvusi Vilniaus GPMS profesinės sąjungos vadovė V.Seiliuvienė teigė, kad darbuotojai reikalauja išsaugoti tiesioginį paciento ir medikų ryšį užtikrinantį pagalbos numerį 03.

„Norime Bendrosios pagalbos centro įstatymo, kuris buvo priimtas 2010 metais, su niekuo nederinant, nesitariant, skubaus pakeitimo“, – pabrėžė ji.

„112 numeris turi būti, kaip ir visoje Europoje, jei atsitinka avarija, galima iškviesti visas tris tarnybas, taip patogiau išsiuntinėti brigadas. Bet pacientas turi teisę rinktis, kur gali skambinti dėl sveikatos problemų – ar tiesiogiai su mediku, ar su specialistu, kuris paruoštas tik priimti iškvietimus“, – sakė V.Seiliuvienė.

Jos nuomone, nesutarimai su minsterija kyla dėl pinigų. „Ministras sakė, kad nepritars, nes čia yra pinigai, suprantame, kad reikalinga įkurti dar 60 dispečerių vietų, tam reikalingas 1,3 mln. eurų. Informacijai skleisti reikia 250 tūkst. eurų, pas juos viskas taip parašyta, tai yra pinigai, kuriuos naudoja iš biudžeto, europinių fondų – viską daro pinigai“, – tikino V. Seiliuvienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius