Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 30 /17:28

Nuo Kauno policijos vado pareigų nušalintas D.Žukauskas: „Esu ramus ir tikiu tiesa“

Iš tėvystės atostogų kitą savaitę turėjęs grįžti Kauno policijos viršininkas Darius Žukauskas nušalintas nuo pareigų dėl neaiškių ryšių su tam tikrais asmenimis, – tokią žinią trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė naujų detalių apie korupcijos policijoje tyrimą atskleidusi Policijos departamento vadovybė. Visa tai D.Žukauskas pavadino neadekvačiais kaltinimais. Tuo tarpu premjeras Saulius Skvernelis policijos vadovo sprendimą nušalinti nuo pareigų D.Žukauską, pavadino, švelniai tariant, keistu.
Linas Pernavas ir Darius Žukauskas
Linas Pernavas ir Darius Žukauskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Toliau tęsiamas tyrimas dėl korupcijos Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate. Įtariamųjų ratas ir tyrimo mastas smarkiai išsiplėtė ir peržengė Lietuvos sienas. O iš tėvystės atostogų kitą savaitę turėjęs grįžti Kauno policijos viršininkas Darius Žukauskas darbe nepasirodys: jis nušalintas nuo pareigų dėl neaiškių ryšių su tam tikrais asmenimis – Policijos departamento vadovybė nemato galimybės, kad dirbti su slapta informacija negalintis komisaras apskritai galėtų vadovauti komisariatui.

Apie D.Žukausko nušalinimą per spaudos konferenciją trečiadienį pranešė generalinis komisaras Linas Pernavas, prieš tapdamas generaliniu komisaru pats vadovavęs Kauno apskrities policijai.

L.Pernavo kadencija baigiasi kitą mėnesį. Premjeras S.Skvernelis jau anksčiau pranešė, kad neskirs jo dar vienai kadencijai.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Linas Pernavas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Linas Pernavas

„Kyla grėsmė dėl jam patikėtos įslaptintos informacijos saugumo. Žukauskui suteiktas leidimas dirbti su aukščiausia galima įslaptinta informacija, su žyma visiškai slaptai, – pranešė L.Pernavas. – Žukauskas yra vienos didžiausių įstaigų vadovas, vykdyti savo funkcijų jis tikrai negalės, todėl šiandien pasirašysiu įsakymą dėl nušalinimo nuo užimamų pareigų.“

L.Pernavo teigimu, surinkta duomenų apie neigiamas D.Žukausko asmenines savybes ir netinkamus ryšius. Pavesta Imuniteto valdybos pareigūnams pradėti patikrinimo procedūrą dėl D.Žukausko leidimo dirbti ir susipažinti su įslaptinta informacija. Jis nuo pareigų nušalinamas tol, kol vyks patikrinimas.

Laikinai Kauno policijai vadovaujantis Elanas Jablonskas pridūrė, kad vyriausiajame policijos komisariate įžvelgta net subkultūros apraiškų, kai kurie pareigūnai buvo nekontroliuojami.

„Turime sulaikytą ir suimtą aukšto rango pareigūną. Kai nematoma tokių akivaizdžių dalykų, kai žmonės veikia pašonėje, o ateina kiti žmonės ir tie duomenys surenkami, nutraukiamas nebaudžiamumas ir nusikalstamos veikos“, – sakė jis.

VIDEO: Kauno policijos korupcijos skandalo tyrimas išsiplėtė už Lietuvos sienos ribų

Pranešta, kad rotuotas gali būti dar vieno skyriaus vadovas. Bus vertinama atskirų padalinių veikla – planuojamas ekonominių ir organizuotų tyrimų tarnybos auditas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gintaras Gatulis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gintaras Gatulis

„Matyti veiklos trūkumai, bet tai sudaro valstybės tarnybos paslaptį. Matyti aplaidus darbas su dokumentais, prioritetų nustatymas ir aukštesnės institucijos prioritetų ignoravimas, – trečiadienį kalbėjo E.Jablonskas. – Vidinės kontrolės vadovų stoka ir netinkamas požiūris į jiems pavestas funkcijas.“

15min primena, kad pirmasis skandalo padarinius spalio viduryje, tik grįžęs iš atostogų, pajuto Kauno apskrities VPK Patrulių rinktinės vadas Gintaras Gatulis, - jis laikinai, kol bus atliekamas patikrinimas jo vadovaujame padalinyje, perkeltas į kitas, jo turimą koeficientą atitinkančias pareigas Kelių policijos valdyboje. Akcentuota, kad Kauno apskrities VPK Patrulių rinktinės vadui dėl jo atliekamo darbo pretenzijų nėra.

Sulaukė pasiūlymo eiti į pensiją

Trečiadienio popietę 15min pavyko susisiekti su D.Žukausku. Jis atskleidė dar pirmadienį sulaukęs policijos vadovybės pasiūlymo eiti į pensiją. Pasisakymą jis išplatino ir viešai – savo asmeninėje feisbuko paskyroje.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Darius Žukauskas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Darius Žukauskas

„Reaguodamas į šiandien viešoje erdvėje paskelbtą naujieną, noriu informuoti, kad mane sunku nustebinti, tačiau policijos vadovybės neadekvatūs kaltinimai ir pirmadienį nuskambėjęs generalinio komisaro Lino Pernavo siūlymas man eiti į pensiją, o jei ne – bus imtasi kitų priemonių mane eliminuoti iš Kauno policijos vadovo pareigų, išmušė iš pusiausvyros ir atėmė tikėjimą Policijos departamento vadovų veiklos metodais.

Daugiau kaip dvidešimt metų, tarnyba žmonėms buvo mano gyvenimo pamatas. To rezultatas – sėkmingi tyrimai, ne vien Lietuvoje, ištirti sunkūs nusikaltimai, kurių be pasitikėjimo, kolegų ir visų, su kuriais dirbau, palaikymo, pasiekiančio nuolat, net ir vaiko priežiūros atostogose, kuriose esu jau 7 mėn., nebūtume pasiekę. Nepagrįsti teiginiai, vertinimai, gandai – taip matau šią skaudžią situaciją“, – teigia D.Žukauskas.

Tyrimai, anot jo, atliekami ikiteisminiuose tyrimuose, tarnybinių patikrinimų metu, o ne spaudos konferencijose.

„Esu ramus ir tikiu tiesa“, – patikino jis.

D.Žukauskas neatsakė į klausimą, ką darys kitą savaitę, pasibaigus tėvystės atostogų terminui – grįš į darbą, nors yra nušalintas nuo pareigų, pratęs atostogas, o gal iš viso yra pasiruošęs palikti tarnybą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Edvardas Šileris
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Edvardas Šileris

15min primena, kad dar spalio 9 d., visuomenei pranešus apie pradėtą didelės apimties korupcijos policijoje tyrimą, Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris tikino, kad Kauno apskrities VPK vadovui Dariui Žukauskui, kuris nuo balandžio mėnesio yra tėvystės atostogose, šiuo metu jokių pretenzijų nėra reiškiama.

„Imuniteto valdybos vadovą atsiunčiame į Kauno apskrities VPK tam, kad užtikrintume tinkamą įstaigos funkcionavimą. Kad nebūtų nereikalingų emocijų, nesutarimų, kad būtų nešališkas žmogus. Tai nereiškia, kad Kauno policija nepasitikima. Tarnybinių patikrinimų, natūralu, bus. Tai nėra eilinis įvykis, įtariamas ne žemiausio rango policininkas“, – teigė E.Šileris.

Tikinta, kad lapkričio 2 dieną grįžęs po atostogų į darbą D.Žukauskas teisiškai liks Kauno apskrities VPK vadovu.

Apie išėjimą į pensiją kalbėjo pirmadienį

Policijos generalinis komisaras L.Pernavas teigia, kad su nušalintu Kauno policijos viršininku Dariumi Žukausku pirmadienį kalbėjo apie galimybę jam išeiti į pensiją. Apie tai rašo BNS.

„Pirmadienį buvome trumpam susitikę, aš jam paaiškinau, kad surinkta medžiaga, su kuria susipažinus man kyla daug abejonių. Paaiškinau jam teisines pasekmes, pasakiau, kad bus atliktas patikrinimas dėl slaptumo. Kalbėjome ir apie tai, jog teisės aktai numato ir tokią galimybę, kaip išėjimą į pensiją“, – BNS atsiųstame komentare trečiadienio popietę sakė L.Pernavas.

Jis sakė, kad privalo reaguoti į tai, kas vyksta Kauno policijoje.

„Noriu pabrėžti, kad visuomet galioja nekaltumo prezumpcija. Niekas nekvestionuoja D.Žukausko atliktų gerų darbų, bet tai nėra imunitetas nuo rizikų, kurias mes matome“, – pridūrė generalinis komisaras.

S.Skvernelio nuomonė: „Keistas sprendimas“

Savo nuomonę trečiadienio popietę BNS išsakė ir ministras pirmininkas Saulius Skvernelis, keistu pavadinęs policijos generalinio komisaro L.Pernavo sprendimą nušalinti nuo pareigų Kauno policijos viršininką D.Žukauską.

Premjeras atkreipė dėmesį, kad pastaruoju metu D.Žukauskas buvo vaiko priežiūros atostogose.

„Tai yra Policijos departamento sprendimai, bet, švelniai tariant, jie yra labai keisti“, – žurnalistams sakė S.Skvernelis.

Ministras pirmininkas nusistebėjo, kad jokių priekaištų nesulaukė D.Žukausko pavaduotojai, ėję vadovaujančias pareigas.

„Vadovui, kuris apie metus laiko yra vaiko priežiūros atostogose, reiškiamos pretenzijos, o pavaduotojai, atsakingi už tą veiklos sritį, (...), yra, kaip sako, ne prie ko. Tai keista pozicija Policijos departamento“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Jis pabrėžė, kad Policijos departamentas turėjo kontroliuoti padalinius.

„Dabar žmogus, kuris kurį laiką nebuvo tarnyboje dėl įstatyme suteiktų teisių, bandomas padaryti pagrindiniu istorijos kaltininku. Man tai yra keista“, – sakė S. Skvernelis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Neregėtas korupcijos skandalas

15min primena, kad spalio 9 dieną Kauno policiją sukrėtė neregėtas korupcijos skandalas, dėl kurio nušalinta visa dabartinė Kauno apskrities komisariato vadovybė. Sulaikyti asmenys, kelerius metus organizavę nelegalų alkoholio verslą bei prekybą vogtomis automobilių detalėmis.

Tarp 9 įtariamų asmenų sulaikytas ir Kauno apskrities VPK padalinio vadovas Donatas Karalukas.

Spalio pradžioje darbo vietoje sulaikytas D.Karalukas įtariamas paėmęs kyšių daugiau nei už 10 tūkst. eurų. Jis šiuo metu laikomas suimtas.

Tyrimo metu taip pat buvo sulaikytas ir dar vienas buvęs Kauno apskrities vieno padalinių vadovas, galimai žinojęs apie šią nelegalią veiklą, – tai buvęs Kauno policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininkas Aurelijus Banys. Šiuo metu jis nėra suimtas, buvusiam pareigūnui taikomos kitos kardomosios priemonės.

Tarp sulaikytųjų – ir vienos Kauno įmonės, kuri užsiima policijos konfiskuoto turto saugojimu, vadovas. BNS žiniomis, tai bendrovės „Aleksoto prekyba“ vadovas Rimtautas Petronis.

Speciali operacija vykdyta 2019 m. spalio 7–9 dienomis.

Į Kauno apskrities VPK komandiruota apie 10 žmonių iš Lietuvos kriminalinės policijos biuro. Komandiruotas ir Imuniteto valdybos viršininkas E.Jablonskas, laikinai šiuo metu atliekantis Kauno apskrities VPK viršininko pareigas.

Tyrimas vyko daugiau kaip vienerius metus, tiriamos tokios nusikalstamos veikos kaip neteisėtas disponavimas akcizais apmokestinamomis prekėmis, nusikalstamu būdu gauto turto įgijimas arba realizavimas, neteisėtas vertimasis ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla, piktnaudžiavimas tarnyba, kyšininkavimas.

Kratų metu rasta ir paimta didelis kiekis akcizais apmokestinamų prekių, t. y. įvairių alkoholinių gėrimų, nepaženklintų banderolėmis – daugiau kaip 20 euro palečių, t. y. daugiau kaip 16 000 vnt. įvairių alkoholio butelių. Taip pat rasta vogtų automobilių detalių ir kitų galimai vogtų prekių.

Kratų metu iš įvairių vietų bei asmenų paimta daugiau kaip 50 000 Eur, galimai gautų vykdant nusikalstamas veikas. Priimtas sprendimas apriboti nuosavybės teises į įtariamųjų sąskaitas.

VIDEO: Kaune grupė asmenų vykdė nusikalstamas veikas galimai turėdami policijos užtarimą

Tyrimas vis plečiasi

Spalio 27 d. paskelbta apie naujus duomenis korupcijos policijoje tyrime: atliekant slapto pobūdžio veiksmus, Kaune sulaikytas verslininkas, kuris įtariamas nelegalia veikla – didelio kiekio svetimų prekių ženklų laikymu, disponavimu ir realizavimu. Tyrimo duomenimis, asmuo jau anksčiau buvo traukiamas baudžiamojon atsakomybėn už analogiškas veikas. Kratos atliktos ir dar vieno policininko, dirbusio kartu su suimtu D.Karaluku, namuose.

15min žiniomis, policininkui įtarimai šiuo metu nėra pareikšti, jis nėra sulaikytas. Pareigūnas, kurio namuose ir darbo vietoje buvo atliktos kratos, yra galimai susijęs su šia nusikalstama veika. Jis šiuo metu turi nedarbingumo pažymėjimą – policininkas pradėjo sirgti dar prieš atliekant procesinius veiksmus.

Tyrimo metu buvo identifikuota padirbtų prekių ženklų platinimo vieta, rasta ir išimta nusikalstamoje apyvartoje esančių daiktų. Išimti juvelyriniai dirbiniai ir brangakmeniai, jų vertė daugiau nei 20 tūkst. eurų.

Spalio 30 d. vykusios konferencijos metu atskleista dar daugiau detalių apie tyrimą, – šis įgavo tarptautinį mastą. Prokuroras Vytautas Kukaitis pasakojo, kad per kelias savaites vykdytą intensyvų tyrimą išaiškintas ir tarptautinis nusikaltėlių tinklas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vytautas Kukaitis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Vytautas Kukaitis

„Pradėti trys tyrimai: dėl pinigų plovimo bei nusikalstamu būdu įgytų pinigų legalizavimo, tarptautinio sukčiavimo ir kontrabandos“, – sakė prokuroras.

Kiek šiuo metu įtariamųjų – neatskleidžiama, nes tai gali pakenkti tyrimo sėkmei. Tačiau jų – daugiau nei 10.

Paaiškėjo, kad nusikaltimai buvo vykdomi užsienyje, Lietuvos kriminalinės policijos biuras palaiko kontaktą su Prancūzijos kriminaline policija, Ispanijos vidaus reikalų atašė Lietuvoje, Belgijos, Danijos, Vokietijos teisėsaugos institucijomis.

„Užsienyje įvykdyti tarptautiniai sukčiavimai, įgyjamos prekės: alkoholis, vogtos detalės, kiti vogti objektai. Turint ryšį su organizuota grupe Kaune, šios prekės atgabenamos į Kauną ir realizuojamos Lietuvoje, – pasakojo prokuroras. – Įgytų prekių vertė – daugiau nei 300 tūkst. eurų.“

LKPB turi duomenų apie plataus masto automobilių detalių vagystes užsienyje. Vogti daiktai buvo pargabenami ir realizuojami Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius