-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 14

Nuo kitų metų griežtėja patekimo į Valstybės sienos apsaugos zoną tvarka

Nuo kitų metų pradžios griežtėja patekimo į Valstybės sienos apsaugos zoną tvarka: mažėja į ją galėsiančių atvykti asmenų ratas, įvedama valstybės rinkliava norintiems būti pasienio vandenyse.
Prie sienos su Lenkija – kontrolės atnaujinimo pratybos
VSAT pareigūnai / VSAT Varėnos rinktinės nuotr.

Tokios naujovės yra išorės sienų su Rusija ir Baltarusija apsaugos stiprinimo priemonės, teigia Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

Valstybės sienos apsaugos zona yra paženklinta teritorijos dalis, einanti nuo valstybės sienos į Lietuvos teritorijos gilumą, kurioje valstybės sienos apsaugai ir jos tvarkymui užtikrinti įgyvendinamos techninės, organizacinės ir teisinės valstybės sienos apsaugos priemonės.

Paprastai ši zona į Lietuvos teritorijos gilumą nuo sienos tęsiasi nuo maždaug 50 metrų iki kelių kilometrų. Į specialiais ženklais pažymėtą zoną patekti galima tik gavus pasieniečių leidimus.

Nuo sausio 1 d. į Valstybės sienos apsaugos zoną galės patekti motyvuotus prašymus ir reikiamus dokumentus pateikę fiziniai asmenys, jei jie gyvena šioje zonoje arba ketina aplankyti čia gyvenančius žmones, lankytis kapinėse, muziejuose, dvaruose, esančiuose šioje zonoje. Fiziniai asmenys į sąrašą bus įrašomi nurodant konkrečią vietovę, kurioje jie turės teisę būti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lietuvos pasienis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lietuvos pasienis

Asmenys, kurie ketina atvykti ir būti pasienio vandenyse, kurių vandenimis arba krantais eina išorės siena, turės sumokėti valstybės rinkliavą, kurios anksčiau nebuvo.

Juridiniams asmenims patekimo į Valstybės sienos apsaugos zoną tvarka nesikeis. Nesikeis ir prašymų patekti į šią zoną išdavimo tvarka: juos galima pateikti atvykus į VSAT centrinę įstaigą Vilniuje, VSAT pasienio rinktines ar pasienio užkardas bei per elektroninio pristatymo sistemą.

Pasak pasieniečių, nors formaliai tokių metus galiojančių leidimų išdavimo laikas yra iki 10 dienų, tačiau jie dažniausiai išduodami per porą dienų.

Į Valstybės sienos apsaugos zoną nepatenka turizmui svarbūs ar tankiau apgyvendinti ruožai pasienyje su Rusija prie Rusnės salos, Rambyno kalno, Panemunės, Smalininkų ir Kybartų miestelių, taip pat ilgas ruožas Šakių rajone, kur siena eina Šešupe. Ši zona nėra nužymėta ir kai kuriuose ruožuose Ignalinos, Švenčionių bei Šalčininkų rajonuose, kur eina siena su Baltarusija.

Už patekimą į Valstybės sienos apsaugos zoną be leidimo ir neteisėtą buvimą joje numatyta administracinė atsakomybė. Dėl to šiemet pasieniečiai jau nubaudė daugiau kaip 300 asmenų. Pirmą kartą už

tokį pažeidimą gresia įspėjimas arba bauda nuo 40 iki 90 eurų. Jei asmuo jau baustas už šį pažeidimą, tada jam gali būti skirta bauda nuo 90 iki 170 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius