Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 16 /13:59

Nuo kitų metų Lietuvoje žadama pradėti teikti telemedicinos paslaugas

Kitąmet Lietuvoje planuojama pradėti teikti telemedicinos paslaugas rajonų ir regionų ligoninėms.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, šiemet bus pradėtas įgyvendinti bandomasis projektas, kai telemedicinos centrai bus įsteigti trijose respublikinėse ligoninėse.

„Manome, kad Lietuva tikrai yra pribrendusi tokiam sprendimui“, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją sakė A.Veryga.

Pagal pirminį sumanymą, Kauno klinikos, Santaros klinikos ir Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė turės po tris konsultuojamus skubiosios medicinos pagalbos skyrius rajonų ar regionų ligoninėse. Joms bus teikiamos telekonsultacijos, o esant poreikiui – ir stebėjimo paslauga.

Regionų gydymo įstaigose bus naudojama mobili įranga su galimybe prijungti diagnostinius prietaisus, pavyzdžiui, otoskopą, oftalmoskopą, ultragarsinį aparatą ir kt.

Respublikinėje ligoninėje esantis gydytojas konsultantas, skubos tvarka įvertinęs paciento būklę, galės skirti tyrimus, koreguoti gydymą, pateikti rekomendacijas dėl tolesnio ištyrimo ir gydymo.

Taip pat didieji telemedicinos centrai turės galimybę keistis informacija, taip sudarydami sąlygas konsultuoti vienas kitą ar vienas kito konsultuojamus rajonus.

Kokios rajonų ir regionų gydymo įstaigos dalyvaus projekte, dar nėra žinoma.

Ministro teigimu, telemedicinos paslauga pirmiausia skirta skubiai medicinos pagalbai, tačiau ateityje pagalba plėsis.

Kauno klinikų direktorius medicinai ir slaugai Kęstutis Stašaitis per spaudos konferenciją sakė, kad telemedicinos paslaugos turėtų sumažinti pacientų skaičių didžiųjų ligoninių priėmimo skyriuose.

Anot jo, pastaraisiais metais priėmimo skyriaus pacientų dramatiškai daugėja. Be to, apie 13 proc. pacientų iš rajonų ligoninių atvežami be reikalo, jie galėtų būti gydomi vietoje.

„Projektas leis regiono ligoninėje dirbančiam gydytojui vaizdo ryšiu konsultuotis su centro skubiosios medicinos gydytojais konsultantais bei priimti geriausią sprendimą dėl tolesnio paciento gydymo. Telemedicinos centre dirbantis konsultantas galės ne tik vaizdo ryšiu dalyvauti apžiūrint pacientą, bet ir turės prieigą prie jo laboratorinių, vaizdinių tyrimų rezultatų, matys monitoruojamų paciento gyvybinių parametrų kitimus realiu laiku, realiu laiku atliekamo ultragarsinio, elektrokardiografinio ar endoskopinio tyrimo vaizdą, galės pats surinkti jo anamnezę, aptarti paciento interesus su juo pačiu ar artimaisiais.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Štašaitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kęstutis Štašaitis

Konsultacijos metu paaiškėjus, kad pacientui reikalingas gydymas universiteto ligoninėje, gydytojas konsultantas telemedicinos ryšiu su gydančiu gydytoju galės aptarti, koks gydymas turi būti pradėtas prieš pradedant paciento pervežimą, kad kelionės metu jis jau gautų tinkamą pradinį gydymą, kokius kraujo ar kitų biologinių skysčių ėminius paimti prieš transportuojant ir atlikti regiono ligoninės laboratorijoje, kad kol pacientas pasieks universiteto ligoninę, konsultantas jau matytų paties užsakytų tyrimų rezultatus“, – 15min kalbėjo K.Stašaitis.

Telemedicinos projektui ketinama skirti 3,1 mln. eurų iš ES fondų.

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės direktorės Jelenos Kutkausienės teigimu, kolegų konsultacijos turėtų kelti mažesnių gydymo įstaigų gydytojų kompetenciją ir kvalifikaciją.

„Kolegoms kitose ligoninėse galėsime patarti, kad jie jaustųsi drąsiau“, – sakė ji.

Telemedicinos projektui ketinama skirti 3,1 mln. eurų iš ES fondų.

Planuojama, kad per šiuos metus bus atlikti visi įrangos pirkimai, o nuo kitų metų sausio pradėta teikti paslauga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius