Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 27

Nuo liepos 1 d. keičiasi motinystės pašalpų dydis ir mokėjimo tvarka

Iki šiol vaiko priežiūros atostogose buvę tėvai turėjo rinktis: gauti motinystės (tėvystės) pašalpą arba gauti kitų draudžiamųjų pajamų. Tokia dilema iškildavo, nes bet kokios papildomos draudžiamosios pajamos mažindavo išmokamos pašalpos dydį. Teigiama, kad naujoji tvarka tėvams atriš rankas ir leis anksčiau, ar palaipsniui sugrįžti į darbo rinką, pamažu didinti darbo krūvį.
Iš motinystės atostogų į darbą panorusios grįžti moterys suprato, kad jų darbo vietos egzistuoja, tačiau ten jos nepageidaujamos.
Iš motinystės atostogų į darbą panorusios grįžti moterys suprato, kad jų darbo vietos egzistuoja, tačiau ten jos nepageidaujamos. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Sodra

Nuo liepos 1-osios keičiasi motinystės (tėvystės) pašalpų dydis ir mokėjimo tvarka, kuri tėvams atriš rankas ir leis anksčiau, ar palaipsniui sugrįžti į darbo rinką, pamažu didinti darbo krūvį, gauti papildomų pajamų, tačiau kartu neprarasti ir „Sodros“ mokamos pašalpos, rašo delfi.lt.

Kaip informuoja „Sodra“, remiantis nuo liepos 1-osios įsigaliosiančiu Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimo įstatymu, vaiko priežiūros atostogų išeinantys tėvai turės apsispręsti dėl motinystės (tėvystės) pašalpos gavimo trukmės. Jei vienas iš tėvų nuspręs motinystės (tėvystės) pašalpą gauti iki vaikui sueis vieneri metai, jam bus mokama 100 proc. kompensuojamojo užmokesčio siekianti pašalpa.

Jei vaiką auginantis tėtis ar mama apsispręs minėtąją pašalpą gauti iki vaikui sueis dveji metai, tokiu atveju pirmaisiais vaiko gyvenimo metais bus mokama 70 proc. kompensuojamojo užmokesčio siekianti pašalpa, o antraisiais vaiko gyvenimo metais – 40 proc. kompensuojamojo užmokesčio dydžio pašalpa. Pasirinkus pastarąją pašalpos gavimo trukmę, antraisiais vaiko auginimo metais tėtis ar mama jau galės pradėti dirbti bei gauti draudžiamųjų pajamų, tačiau dėl to „Sodros“ mokama pašalpa nemažės.

Motinystės (tėvystės) pašalpos dydis mažės tais atvejais, jei šią pašalpą gaunantis asmuo dirbs ir gaus draudžiamųjų pirmaisiais vaiko priežiūros atostogų metais. Tokiais atvejais žmogui bus mokamas pašalpos ir jo atitinkamą mėnesį turėtų draudžiamųjų pajamų skirtumas.

Pavyzdys. Moteris pasirinko pašalpą gauti vienerius metus. Jai paskirta 100 proc. jos kompensuojamojo uždarbio dydžio motinystės (tėvystės) pašalpa siekianti 3000 Lt per mėnesį. Tačiau moteris nusprendžia dirbti ir gauna 800 Lt per mėnesį dydžio darbo užmokestį. Tokiu atveju šiai mamai bus priskaičiuotas 2200 Lt per mėnesį dydžio pašalpos skirtumas.

Jeigu ši moteris pasirinktų vaiko priežiūros atostogose būti dvejus metus, tuomet pirmaisiais vaiko auginimo metais jai bus paskirta 2100 Lt, o antraisiais – 1200 Lt per mėnesį pašalpa. Jei moteris dirbs ir gaus 800 Lt per mėnesį atlyginimą, pirmaisiais metais jai bus mokama 1300 Lt, o antraisiais metais – 1200 Lt per mėnesį dydžio motinystės (tėvystės) pašalpa. Kaip matyti iš pavyzdžio, antraisiais metais gaunamas darbo užmokestis pašalpos dydžiui įtakos neturi.

Dėl pašalpos mokėjimo trukmės tėveliai turi apsispręsti iš anksto ir savo pasirinkimą nurodyti prašyme skirti pašalpą. Pasirinkus pašalpos mokėjimo variantą, vėliau jo keisti nebus galima.

Naujoji tvarka gerą žinią neša tiems tėveliams, kurie neteko darbo. Nuo liepos 1-osios atleisti iš darbo, tačiau turintys reikiamą stažą žmonės galės pretenduoti tiek į motinystės, tiek į motinystės (tėvystės) pašalpas, nepriklausomai nuo to, kokia yra darbo sutarties nutraukimo priežastis. Tokią teisę turės ir tie, kurie buvo atleisti iš darbo, tačiau augindami vaiką iki 3 metų susilaukė dar vieno.

TAIP PAT SKAITYKITE: Odeta Bložienė, „Kaip nuo liepos 1 d. keisis motinystės (tėvystės) pašalpos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius