Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 11

Nuo meningokokinės infekcijos mirusio paauglio tėvai prašo ištirti gydytojų veiksmus

Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijos mokinio, mirusio praėjusią savaitę nuo meningokokinės infekcijos, tėvai kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministrą Raimondą Šukį, abejodami ar medikai padarė viską, kad išsaugotų jų sūnaus gyvybę, pranešė LTV laida „Šiandien“.
Medikai
Medikai kaltinami laiku nepastebėję pavojingos ligos. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ministras pavedė, kad dėl įvykio būtų atliktas valstybinis medicininis auditas.

„Mes norėjome sužinoti visas tikslias aplinkybes, kas buvo padaryta, ko nebuvo padaryta. Mes nesame gydytojai profesionalai, mes tikime, kad galbūt buvo kažkoks momentas, kai mes vaiką galėjome išgelbėti“, – sakė mirusio paauglio motina Daiva Penkauskienė.

Tėvai pasakojo, kad praeitą antradienį, penkiolikmečiui pasiskundus dėl skaudančių kaulų ir aukštos temperatūros, iš karto buvo kreiptasi į polikliniką. Apie pietus jie sulaukė šeimos gydytojos, kuri nusprendė, kad tai inkstų uždegimas. Ji liepė kitą dieną pasidaryti tyrimus. Apie 22 val. pamatę, kad vaiko kūnas išbertas infekcijai būdingomis hematominėmis kraujosrūvomis, tėvai greitosios pagalbos automobiliu išvežė vaiką į ligoninę, tačiau tai jo neišgelbėjo.

„Tos apžiūros metu, tą šviesų ligos periodą, 14 val., negaliu pripažinti to, ko nemačiau. Nebuvo požymių tos ligos“, – sakė paauglį tuomet apžiūrėjusi Vilniaus Centro poliklinikos gydytoja Lijana Žmuidzinavičiūtė.

Centro poliklinika vidaus tyrimo neatliko, nes dar negautos išvados apie mirties priežastį. Pasak poliklinikos Vaikų lygų skyriaus vedėjos Laimutės Šumskienės, infekcija galėjo gydytoją suklaidinti.

„Mes visi gydytojai susiduriame su šia infekcija, tiesą sakant, mes visi jos bijome, nes tai klastinga, mažai prognozuojama liga, ir visa laimė, jei tu ją pamatai, kada turi pamatyti ir gali pamatyti, bet, jeigu ji pasirodo tau uždarius duris, tai situacija gali baigtis ir taip, kaip baigėsi šiuo atveju“, – tvirtino medikė.

Sveikatos apsaugos ministras R.Šukys sakė, kad bus tiriama visa istorija nuo pirmo tėvų kreipimosi į gydytojus iki vaiko mirties.

„Medicininio audito inspekcija gavo sveikatos apsaugos ministro pavedimą ir atliks valstybinį medicininį auditą, t. y. teiktų asmens sveikatos priežiūros paslaugų kokybės valstybinę kontrolę“, – tvirtino Valstybinės medicininės audito inspekcijos laikinoji vadovė Jolanta Strazdienė.

„Teisės aktuose yra numatyta tiek ir asmens, teikusio sveikatos paslaugas atsakomybė, tiek ir įstaigos , kurioje dirba konkretus specialistas gydytojas, kuris nekokybiškai galimai suteikė paslaugą, turtinė atsakomybė“, – kalbėjo ministras.

Tyrimą medicinos auditoriai žada baigti greičiau nei per tris mėnesius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius