-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 17 /10:54

Nuo pirmadienio medicininių kaukių nepakanka: kokių respiratorių reikia?

Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė, kad siekiant suvaldyti itin greitai plintančią koronaviruso atmainą omikron įprastų medicininių kaukių jau nebeužtenka. Nuo pirmadienio įsigalioja reikalavimas, kad visuose uždarose erdvėse vykstančiuose renginiuose vyresni nei 6 metų dalyviai ir žiūrovai bei renginį aptarnaujantis personalas privalo dėvėti ne žemesnio kaip FFP2 lygio respiratorius. 15min skaitytojams paaiškina, kas yra FFP2 lygio respiratoriai ir kiek laiko bei kaip juos galima naudoti, kad apsisaugotumėte nuo viruso.
Apsaugos priemonės
Apsaugos priemonės / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apie tai, kas keičiasi kovoje su pandemija, skaitykite čia : Nuo pirmadienio – pokyčiai valdant COVID-19 plitimą: ką svarbu žinoti?

Kas yra FFP2 lygio respiratorius?

Medicininės diagnostikos grupės „DIAMEDICA“ interneto svetainėje rašoma, kad preliminari, 2020 pavasarį atlikta 194 šalių analizė parodė, kad tose vietovėse, kur nešioti kaukes nebuvo reikalaujama, mirčių skaičius vienam gyventojui per savaitę išaugo 55 proc. nuo pirmojo atvejo paskelbimo.

Palyginimui, šalyse, kuriose reikalaujama dėvėti kaukes, savaitinis augimas buvo 7 proc. Tačiau ne visos kaukės suteikia vienodą apsaugą. Mokslininkai įvertino, kurios kaukės apsaugo geriausiai, o kurios suteikia mažiausią apsaugą.

Dvi medicininio lygio kaukės / respiratoriai – FFP3( N99) ir FFP2 (N95) – yra pačios efektyviausios.

Pranešimo autorių nuotr./Kaukių palyginimai
Pranešimo autorių nuotr./Kaukių palyginimai

Renkantis svarbu atkreipti dėmesį į ant jų esančius žymėjimus. Europos standartas EN 149 apibrėžia šias „filtruojančių puskaukių“ arba „filtruojančių veido dalių“ (FFP) klases, t. y. respiratorius, kurie visiškai arba iš esmės sudaryti iš filtravimo medžiagos.

Europoje gaminamų kvėpavimo takų apsaugai skirtos vienkartinės apsaugos kaukės ir respiratoriai būna trijų apsaugos standartų klasių: FFP1, FFP2 ir FFP3, raidės reiškia „filtruojantis veido elementas“, o šalia jų esantis skaičius nurodo apsaugos lygį.

  1. Respiratoriai FFP1 sulaiko 50 % virusų ir 80 % bakterijų;
  2. Respiratoriai FFP2 sulaiko 95 % virusų ir 100 % bakterijų;
  3. Respiratoriai FFP3 sulaiko 99 % virusų ir 100 % bakterijų.

Kitose valstybėse gaminami respiratoriai yra ženklinami kitaip, tačiau visus juos galima prilyginti ES žymėjimui.

JAV pagamintas respiratorius, laikomas FFP2 atitikmeniu, bus pažymėtas N95, R95 arba P95 ženklu, o ant FFP3 veido apsaugos priemonei tolygaus respiratoriaus rasite N, R arba P raidę ir šalia prirašytą 99 arba 100 skaičių (pavyzdžiui, N99).

Kinijoje gamintas respiratorius, prilygstantis FFP2 veido apsaugos priemonei, bus žymimas KN95 ženklu.

Pietų Korėjoje: KF80 – sulaiko iki 80 proc. dalelių; KF94 – sulaiko iki 94 proc. dalelių; KF99 – sulaiko iki 99 proc dalelių.

Žymėjimas CE (pranc. Conformité Européenne, liet. Europos atitiktis) ženklu nenurodo kaukės / respiratoriaus saugumo lygio, tačiau indikuoja, kad juo pažymėtas produktas yra saugus naudoti. T. y. CE ženklu pažymėta prekė atitinka visus Europos Sąjungos saugos, sveikatos ir aplinkos apsaugos reikalavimus, kuriuos užtikrina pats gamintojas. Šis žymėjimas privalo būti ant bet kurioje pasaulio vietoje gaminamos prekių, kurios yra pardavinėjamos ES.

Kiek laiko galima dėvėti respiratorių?

JAV nacionalinio transliuotojo CNN žurnalistai pasikalbėjo au mokslininkais, kurie paaiškino, kiek laiko galima dėvėti respiratorius, kada juos reikia keisti.

„Savąjį nešioju savaitę“, – CNN sakė Linsey Marr, Virginia Tech civilinės ir aplinkos inžinerijos profesorė. N95 (JAV pagamintas respiratorius, laikomas FFP2 atitikmeniu, – red. past.) respiratoriaus medžiaga ir filtravimo gebėjimas per tą laiką nepablogės, nebent fiziškai ją pratrinsite arba pradursite skylių, sakė profesorė.

„Turėtumėte būti tikrai užterštame ore kelias dienas, kol jis praras gebėjimą filtruoti daleles. Taigi, jūs tikrai galite nešioti gana ilgai. Žmonės kalbėjo apie 40 valandų – manau, kad tai yra gerai“, – pridūrė ji.

Priežastis, kodėl FFP2 lygio respiratoriai yra prilyginami vienkartinėms kaukėms, yra ta, kad jie priskiriami medicininių kaukių kategorijai, CNN sakė Erin Bromage, Masačusetso Dartmuto universiteto biologijos docentė.

Medicinos įstaigose sveikatos priežiūros darbuotojai dažniau keičia kaukes ir respiratorius, kad išvengtų užteršimo, kai iš užterštos aplinkos, kur dirbo su infekuotais pacientais, neperneštų infekcijos į neužterštą aplinką.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantinas

FFP2 lygio respiratoriai, palyginti su medicininėmis kaukėmis, geriau apsaugo nuo mažų dalelių patekimo į nosį ar burną, nes tam tikros medžiagos, pvz., polipropileno pluoštas, veikia kaip mechaninė ir elektrostatinė kliūtis orui, kuris yra pagrindinis koronaviruso infekcijos plitimo veiksnys.

VIDEO: Lietuvoje pradėjo galioti naujos COVID-19 valdymo priemonės – sužinokite, kas pasikeitė

Kada FFP2 lygio respiratorius galima naudoti daug kartų, o kada – ne?

Norėdami pakartotinai naudoti FFP2 lygio respiratorius kiek įmanoma saugiau, nelieskite priekinės išorinės kaukės dalies, kai ją užsidedate, pataria profesorė L.Marr.

Anot jos, reikėtų pabandyti respiratorių suimti už kraštų ar dirželių. „Tikrai venkite dalies, esančios priešais kvėpavimo zoną, pavyzdžiui, prieš nosį ir burną“, – pridūrė ji.

Pasak L.Marr, tinkamai naudojamas FFP2 lygio respiratorius net ir sausakimšoje uždaroje aplinkoje, pavyzdžiui, troleibuse, veiks gerai, nes, pasak L.Marr, „šie respiratoriai tikrai sukurti taip, kad susidorotų su daugybe dalelių“.

Tačiau jei patalpoje, kur nešiojote respiratorių, buvo nustatyta koronaviruso atvejų, patariama tą respiratorių išmesti.

„Jei dirbčiau biure ir nešiočiau respiratorių, o kažkieno mano biure testas būtų teigiamas, žinočiau, kad esu gerai apsaugota, – sakė CNN docentė E.Bromage. – Bet aš tikriausiai išmesčiau tą respiratorių, nes jis atliko savo darbą sulaikydamas virusą. Taigi aš net nenoriu rizikuoti, kad virusas bus ant respiratoriaus ir nuo jo pateks ant mano rankų ar pan.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Respiratorius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Respiratorius

Gali būti, kad dėvėdami respiratorių galėjote būti šalia užkrėsto asmens bet kurioje kitoje viešoje erdvėje. Būdami apie dviejų metrų atstumu nuo kitų, galite sumažinti užsikrėtimo riziką. Jei respiratorius tampa drėgnas, akivaizdžiai nešvarus, sulinkės, susiraukšlėjęs ar kitaip pažeistas, taip pat nešvarus dėl makiažo, turite jį pakeisti, nes dėl to gali sumažėti jo veiksmingumas, pataria abi CNN kalbintos mokslininkės.

Kaip pajusti, kad respiratorių jau reikia keisti?

„Kuo ilgiau jį nešiojate, tuo mažiau jis sulaiko medžiagą – tai reiškia, kad respiratoriaus atsparumas pradeda mažėti, – sakė E.Bromage.

– Vienas iš pirmųjų rodiklių, rodančių, kad jį reikia pakeisti, nors respiratorius dar atrodo gražiai ir švarus, yra, kad tampa šiek tiek sunkiau kvėpuoti. Atrodo, kad su kiekvienu įkvėpimu kyla didesnis pasipriešinimas“.

Kaip dezinfekuoti respiratorius?

Kuo ilgiau ir dažniau dėvite FFP2 lygio respiratorius, tuo labiau jie gali būti užteršti. Tačiau dalelės išnyks per kelias ar kelias valandas ir dar greičiau, jei respiratorių padėsite ten, kur daug saulės šviesos.

„Tokie dalykai, kaip temperatūra ir saulės šviesa, turi įtakos, bet jūs nenorite mesti jo į orkaitę ar mikrobangų krosnelę, – sakė E.Bromage. – Vasarą priklijuodavau savąjį ant savo automobilio prietaisų skydelio, toje vietoje būdavo daugiau nei pakankamai šilumos ir tiesioginės saulės šviesos“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sveikatos apsaugos ministerija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sveikatos apsaugos ministerija

Kadangi FFP2 lygio respiratoriai turi specialų statinį krūvį, kuris padeda filtruoti virusus, negalima plauti respiratorių, nes vanduo išsklaidys krūvį, sakė profesorė L.Marr.

Profesorė teigė, kad apskritai pakartotinai naudojant FFP2 lygio respiratorius užsikrėtimo rizika yra „mažesnė, daug mažesnė nei rizika, kad nenešiosite respiratorių ir kvėpuosite dalelėmis“.

„Camelia“: Lietuvoje parduodami vienkartiniai respiratoriai

„Camelia“ vaistinių tinklo pranešime spaudai rašoma, kad FFP2 lygio respiratorių paklausa sausį padidėjo apie 40 proc. lyginant su ankstesniais mėnesiais.

„Vis daugiau pacientų renkasi dėvėti respiratorių. Jie dar labiau sumažina galimą virusų plitimą, efektyviau apsaugo šalia esančius žmones, taip pat ir respiratorių dėvintį asmenį, jei aplinkoje jis susidurtų su užkratu“, – pranešime spaudai cituojamas „Camelia“ vaistininkas Rimvydas Blynas.

Vaistininkas R.Blynas sako, kad kasdieniam naudojimui pirkti FFP3 respiratorius nėra prasmės, mat jie yra aukščiausios apsaugos, o jų kainą dar didesnė. Jie yra skirti personalo darbui su užsikrėtusiais ligoniais.

Kasdieniam naudojimui, siekiant išvengti užsikrėtimo virusais ir apsaugoti kitus, reikėtų rinktis respiratorių be vožtuvo. Vaistininkas sako, kad respiratoriaus spalva neturi reikšmės jo efektyvumui.

„Vieną respiratorių galima nešioti iki 8 valandų. Būtina įsidėmėti, kad vaistinėje įsigyjami respiratoriai, kaip ir medicininės kaukės, yra vienkartiniai. Labai svarbu respiratorius keisti, jei tapo sunku kvėpuoti, respiratorius išsipurvino ar sudrėko. Jei ilgai nešiosime tą patį respiratorių, nusiimdami liesime jį rankomis, naudos neturėsime ir šitaip galime užsikrėsti virusais, kurie bus galimai nusėdę ant respiratoriaus“, – pabrėžia vaistininkas.

Ar tinka respiratorius su vožtuvu?

Vyriausioji šalies epidemiologė Loreta Ašoklienė pirmadienį teigė, kad respiratorius patariama dėvėti ne ilgiau nei keturias valandas. Jie naudojant neturi būti sudrėkę, suglamžyti, nešvarūs.

Taip pat rekomenduojama dėvėti respiratorius be vožtuvo. Nes respiratoriai su vožtuvu apsaugo juos dėvinčius asmenis, tačiau neapsaugo aplinkinių, kuriuos pasiekia respiratorių su vožtuvu dėvinčio asmens iškvepiamas oras. Tuo tarpu respiratorius be vožtuvo dėvintys asmenys apsaugo ir save, ir aplinkinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius