-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 12 02

Nuo represijų nukentėjusiems baltarusiams lietuviškos vizos bus nemokamos

Nuo represijų nukentėjusiems baltarusiams Lietuvos nacionalinės vizos bus išduodamos nemokamai, trečiadienį nusprendė Vyriausybė.
Protestas Baltarusijoje
Protestas Baltarusijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Kadenciją baigiantis Ministrų kabinetas patvirtino Užsienio reikalų ministerijos parengtus konsulinio mokesčio lengvatų pakeitimus, numatant, kad konsulinis mokestis ir valstybės rinkliava už vizas nebūtų imama, jei tokį prašymą pateiktų Lietuvos institucija ir Lietuvoje registruota nevyriausybinė organizacija, veikianti demokratijos plėtros srityje. Šis sprendimas suderintas su Migracijos departamentu.

„Tai reiškia, kad visiems baltarusiams, kurie atvyksta dėl humanitarinių priežasčių, nacionalinės vizos bus išduodamos nemokamai“, – BNS sakė Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė.

Tuo metu ministerija nurodo, kad ši priemonė reikalinga po rugpjūčio 9 dienos prezidento rinkimų šalyje susiklosčius sudėtingai padėčiai dėl valdžios vartojamos prievartos ir vykdomų žmogaus teisių pažeidimų, nes į Lietuvą atvyksta vis daugiau Baltarusijos piliečių.

„Dalis atvykstančiųjų turi Šengeno vizas, dėl ypatingų humanitarinių priežasčių išduodamą Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministro leidimą, tačiau ilgalaikiam buvimui Lietuvos Respublikoje įteisinti reikalingos Lietuvos Respublikos nacionalinės vizos“, – teigia ministerija.

Laikinasis užsienio reikalų ministras posėdyje pabrėžė, kad konsulinis mokestis šiuo metu siekia 60 eurų ir jį už ieškančius Lietuvoje prieglobsčio dažniausiai sumoka nevyriausybinės organizacijos.

Migracijos departamento duomenimis, nuo rugsėjo 21 dienos iki gruodžio 1 dienos išduotos 1354 vizos Baltarusijos piliečiams atvykti į Lietuvą dėl humanitarinių priežasčių. Iš viso per šį laiką išduotos 5696 nacionalinis vizos baltarusiams, didžioji dalis – darbinių santykių Lietuvoje pagrindu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius