-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 01 01

Nuo sausio gresia didesnės baudos už šiurkščius interesų derinimo pažeidimus

Nuo sausio gresia didesnės baudos už šiurkščius viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje pažeidimus.
Aukcionas
Aukcionas / Scanpix nuotr.
Temos: 2 Seimas Bauda

Šiurkštus interesų derinimo pažeidimas užtrauks nuo 600 iki 1600 eurų baudą, o pakartotinis pažeidimas – nuo 1600 iki 2600 eurų baudą.

Dabar Administracinių nusižengimų kodeksas nediferencijuoja baudų pagal pažeidimo sunkumą ir jos siekia 140–300 eurų, nusižengus pakartotinai – 300–580 eurų.

Baudas gruodį padidino Seimas, priėmęs atitinkamas Administracinių nusižengimų kodekso pataisas. Jas inicijavo tiek valdančiųjų, tiek opozicijos atstovai Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių bei Audito komitetuose.

Iniciatoriai pažymi, kad iki šiol atsakomybė už interesų derinimo pažeidimus gresia vienoda: tiek už, pavyzdžiui, pavėluotą privačių interesų deklaracijos pateikimą, tiek už sprendimo interesų konflikto situacijoje priėmimą, kai galėjo būti padaryta žala valstybei.

Pakeitus kodeksą, jame numatyta atsakomybė tik už šiurkščius interesų derinimo pažeidimus ir didesnės baudos, o už smulkesnius pažeidimus sankcijos lieka Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatyme: draudimas tam tikrą laiką skatinti prasižengusį darbuotoją ir panašiai.

Pasak pataisas inicijavusių Seimo narių, smarkus maksimalios baudos padidinimas, virš 1500 eurų, eliminuos administracinio nurodymo taikymo galimybę, tad byloms keliaujant į administracinius teismus tai bus atgrasanti priemonė.

„Numatytos baudos yra labai mažos ir iš esmės neatgraso asmenų nuo šio administracinio nusižengimo. Tai patvirtina ir didėjantis Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos atliekamų tyrimų skaičius, kuris nuo 69 tyrimų 2015 metais padidėjo iki 283 tyrimų 2018 metais“, – pataisas argumentavo parlamentarai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius