Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 15

Nuo šiandien 15min portale – „Kaukai“ ir kiti trumpametražiai filmai, kuriuos būtina pamatyti

Sausio 16-19 dienomis vykstantis Vilniaus tarptautinis trumpųjų filmų festivalis specialiai portalo 15min skaitytojams parengė perspektyvių lietuvių kino režisierių filmų programą, kurią portale bus galima žiūrėti nuo šiandien net dvi savaites.
Kadras iš filmo „Kaukai“
Kadras iš filmo „Kaukai“ / VTTFF nuotr.

Programą sudaro penki trumpametražiai filmai, keliavę po užsienio kino festivalius, pelnę svarbius prizus ir nominacijas bei žiūrovų simpatijas. Trys vaidybiniai, dokumentinis ir animacinis filmas šeimai atskleis koks įvairus gali būti trumpametražis kinas ir kokios temos domina lietuvių kūrėjus.

Geriausiu konkursiniu ir lietuvišku filmu festivalyje „Scanorama“ 2017 metais išrinktas Klaudijos Matvejevaitės filmas „Paskutinė diena“ pradės šią programą, ją tęs komedija „Gyvatė“, kurią kūręs Titas Laucius festivalyje „Kino pavasaris“ pelnė Perspektyviausio Studentų filmų konkurso režisieriaus apdovanojimą. Programoje režisieriaus Audriaus Antanavičiaus dokumentika „Mėgėjai“ pasakos apie žinomiausius mėgėjiško kino studijos įkūrėjus, Ievos Veiverytės „Šuns dienose“ penkiasdešimetės moters istorija. 15min skaitytojai turės galimybę pamatyti ir daugiausiai 2017 metais užsienio kino festivalių apkeliavusį ir apdovanojimų pelniusį trumpametražį animacinį filmą šeimai „Kaukai“, nagrinėjantį mirties temą.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rima Olberkytė-Stankus
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Rima Olberkytė-Stankus

„Labai džiaugiamės, kad Vilniaus tarptautinis trumpųjų filmų festivalis keliasi ir į 15min portalą, o mūsų skaitytojai turės išskirtinę galimybę pamatytį pasaulį apkeliavusius ir apdovanojimais įvertintus Lietuvos kino kūrėjų darbus. Nuo šiandien iki sausio 29 dienos šie penki trumpametražiai filmai bus publikuojami mūsų portale video skiltyje 15min ŽIŪRĖK – kviečiame žiūrėti, diskutuoti, plėsti akiratį ir švęsti gerą kiną, partneryste džiaugiasi 15min rinkodaros vadovė Rima Olberkytė-Stankus.

Kino menas daugiau nei prieš šimtą metų prasidėjo būtent nuo trumpųjų filmų, kurie iki šiol stebina novatoriškais eksperimentais bei neaprėpiamomis formos ir išraiškos galimybėmis. Trumpametražis kinas taip pat unikalus greita reakcija į pasaulio įvykius ir aktualius klausimus, o dėl savo trukmės tampa vis populiaresnis tarp žiūrovų dėl greitėjančio gyvenimo tempo. Dar daugiau trumpųjų filmų iš viso pasaulio bus pristatyta 13-ojo Vilniaus tarptautinio trumpųjų filmų festivalio programoje sausio 16-19 dienomis Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Ukmergėje, Panevėžyje ir Marijampolėje. Daugiau informacijos: www.filmshorts.lt

Lietuviškų filmų programa portale 15min:

Paskutinė diena (rež. Klaudija Matvejevaitė, 2017, 24 min.)

Kaip jaustumeisi, jei žinotum tikslią savo mirties datą? Ateina laikas, kai kiekvienas gali ją sužinoti. Sename name Vilniuje gyvena Beloglazovų šeima – Kolia, Lena, jų dukra Sonia ir paauglys sūnus Igoris. Šiandien yra diena, kai keturiolikmetis Igoris turi mirti. Kiekvienas šeimos narys tai žino ir savaip bando tvarkytis su slegiančiu laukimu.

Gyvatė (rež. Titas Laucius, 2017 m., 17 min.)

Po penkerių metų draugystės Eimantas ir Miglė pagaliau nusprendžia apsigyventi kartu. Tačiau vieną dieną Eimantas klozete pastebi gyvatę. Nors viskas pasibaigia laimingai, atmosfera tarp Eimanto ir Miglės pasikeičia. Baimė, jog naujuose namuose įsikūrė roplys, po truputį virsta paranoja ir didžiausiu poros santykių išbandymu.

Mėgėjai (dokumentinis f., rež. Audrius Antanavičius, 2015 m., 23 min.)

Odontologas Vitolis Laumakys ir inžinierius Adolfas Morėnas susipažino atsitiktinai gatvėje, kai Adolfas tvarkė savo motociklą. Jie pasidalino abipusiu susidomėjimu kinu. Adolfas pasisakė turįs mėgėjišką 8 mm kino kamerą – ir jie pradėjo filmuoti. Taip pat atsitiktinai vyrai išgirdo apie laisvas patalpas Kėdainių kultūros centro rūsyje – jie jas susitvarkė ir įsigijo minimaliai reikalingą techniką profesionalesniems filmams kurti. Taip 1962 m. įsikūrė „Mėgėjo“ kino studija, laikui bėgant tapusi produktyviausia ir žinomiausia Lietuvoje mėgėjiško kino studija.

Šuns dienos (rež. Ieva Veiverytė, 2013 m., 24 min.)

Daliai penkiasdešimt. Dideliame, tačiau kukliai įrengtame name ji gyvena kartu su valdinga motina. Kai senyva mama paguldoma į ligoninę tyrimams, Dalia namuose lieka viena. Spontaniškas moters sumanymas paleisti jų kiemsargį palakstyti baigiasi nelaime. Šuns palaidojimas nesavarankiškai moteriai tampa tikru iššūkiu.

Kaukai (animacinis f., rež. Gediminas Šiaulys, 2017 m., 10 min.)

Trumpa istorija pasakoja apie niekada nenutrūkstantį gyvybės pradžios ir pabaigos stebuklą. Nelaiminga kiškio žūtis tampa nepaprastu išgyvenimu jį radusiems ir smėlio dėžėje palaidojusiems vaikams. Kiškio kūnelį apleidžia gausybė iki tol jame besiglaudusių stebuklingų būtybių, kurios dabar nerimastingai ieško naujų namų. Jo gyvybė pasibaigia ištirpdama aplinkoje ir įsikūnydama naujai užgimstančiuose augaluose ir sutvėrimuose. Tai liūdna, tačiau šviesi pasaka vaikams, skatinanti pamąstyti, kas yra mirtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius