Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 17

Nuo spalio didžiausia teisėjo alga – 14 535 Lt, geriausiai apmokamo valdininko – 8775 Lt

Seimas antradienį po pateikimo pritarė įstatymų pataisoms, kuriomis siūloma atstatyti per krizę konservatorių sumažintas valstybės tarnautojų ir teisėjų algas. Jei jos bus priimtos, nuo spalio Konstitucinio Teismo teisėjai uždirbs 4630 Lt daugiau, o geriausiai uždirbusių valdininkų algos augs 2609 Lt.
Teisėjai
Teisėjai / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

60 tūkstančių laimingųjų

KT liepą nusprendė, kad Andriaus Kubiliaus Vyriausybės sprendimas sumažinti algas iš dalies prieštaravo Konstitucijai, todėl dabar nėra kur trauktis – Seimas privalo jas atstatyti. Tiesa, į prieškrizinį lygį jos nesugrįš, nes šiuo metu galioja 450 Lt pareiginės algos bazinis dydis, prieš krizę siekęs 490 Lt.

Iš viso algos bus padidintos apie 60 tūkst. valstybės tarnautojų ir teisėjų.

Už pataisas po pateikimo balsavo 72, prieš – 18, susilaikė 23 Seimo nariai, jų priėmimas numatytas ketvirtadienį.

Nors balsavimo išvakarėse „darbiečiai“ ir „tvarkiečiai“ garsiai piktinosi, kad algos atstatomos geriausiai uždirbantiems biudžetininkams, nors policininkai ir mokytojai skursta, valdančioji koalicija už pataisas antradienį balsavo darniai. Prieš jas daugiausiai balsavo Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija.

A.Kubilius nusišnekėjo?

TS-LKD pirmininkas A.Kubilius antradienį aiškino, kad nuo sausio kiekvienas Seimo narys uždirbs 1800 Lt daugiau, ministrai 2200 Lt daugiau, o premjero alga kils 2500 Lt.

„Jums padidės atlyginimas, o mokytojams – nuliu litų, ar jūs manote, kad tai teisingas sprendimas?“, – klausė A.Kubilius.

Pataisas pristatęs finansų ministras Rimantas Šadžius teigė, kad šiuo žingsniu vykdomas KT sprendimas, ir jis niekaip neįtakoja politikų algų. „Jų algos reglamentuojamos kitu įstatymu“, – paaiškino ministras.

Jis aptakiai kalbėjo apie galimybę kitais metais atstatyti algas visiems biudžetininkams, kurių Lietuvoje – per 300 tūkst. Tam kitų metų biudžete reikėtų 215 mln. Lt.

Dešinėj yra žmonių, kurie pasidarė operaciją ir įsidėjo kiaulės akis. Su jomis gali eiti kur nori, daryti ką nori.  KT įpareigojo mus daryti tuos sprendimus, o ne mes čia sugalvojome, – piktinosi socialdemokratas B.Bradauskas.

R.Šadžius patikino, kad kol kas valstybė neturi jokių galimybių pradėti kompensuoti per sumažinimą negautas algas, jo teigimu, geriausiu atveju tai galėtų prasidėti tik 2015 metais.

„Lietuva dar neišlipo iš krizės, nėra taip, kaip 2008 metais. Tokia yra tiesa, ji galbūt žiauri, bet ją turiu pasakyti“, – pridūrė jis.  

„Dešinėj yra žmonių, kurie pasidarė operaciją ir įsidėjo kiaulės akis. Su jomis gali eiti kur nori, daryti ką nori. Jums niekas negalioja – jokie moralės principai, KT įpareigojo mus daryti tuos sprendimus, o ne mes čia sugalvojome“, – piktinosi Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas, socialdemokratas Bronius Bradauskas.

Šiemet valdininkų ir teisėjų algoms pakelti reikia 34 mln. Lt. Šių pinigų institucijoms, įstaigoms ir savivaldybėms Vyriausybė papildomai neskirs. Jeigu jos neturės kaip pakelti algų, įstatymu siūloma numatyti galimybę su valdininkais ir teisėjais atsiskaityti iki kitų metų kovo.

„Tikiu, kad Vyriausybė ir institucijos pasirūpins, kad tai įvyktų greičiau”, – pridūrė finansų ministras.

Jis teigiamai įvertino Liberalų sąjūdžio pirmininko Eligijaus Masiulio pasiūlymą svarstyti galimybę 5 proc. sumažinti valdininkų skaičių, tačiau atkreipė dėmesį, kad biudžetui tai duotų naudos tik po kelerių metų, nes atleidžiant darbuotojus tektų išmokėti išeitines kompensacijas.

A.Kubilius antradienį pristatė savo siūlymus, kaip įgyvendinti KT nutarimą, tačiau Seimas nesutiko iki 475 Lt padidinti bazinį dydį.

Parlamentarai po pateikimo pritarė kitam projetui, kuriuo siūloma Vyriausybei priimti nutarimus, kurie vidutinę pensiją pakeltų  mažiausiai 15 Lt, o mažiausiai uždirbančių biudžetininkų algos keliamos taip pat, kaip valdininkams.

KT pirmininko alga augs trečdaliu

Šiuo metu Konstitucinio Teismo (KT) pirmininko alga siekia 9450 Lt, nuo spalio pirmosios ji padidės iki 14 535 Lt.

KT teisėjai dabar uždirba 8577 Lt, po algos atstatymo jie uždirbs 13 207 Lt.

Lietuvos aukščiausiojo teismo (LAT) pirmininkas uždirba 7951 Lt, jo alga kils iki 9765.

LAT teisėjai gauna 7033 Lt, nuo spalio – 8640 Lt.

Panašios algos ir jų numatomi pokyčiai yra Lietuvos vyriausiame administraciniame teisme bei Lietuvos apeliaciniame teisme.

Apygardų teismų ir apygardų administracinių teismų pirmininkai dabar uždirba 7033 Lt, jiems algos pakils iki 8640 Lt.

Šių teismų teisėjai dabar uždirba 6300 Lt, nuo spalio jie uždirbs 7740 Lt.

Apylinkių teismų teisėjai dabar uždirba 5020, po algų atstatymo jie gaus 6390 Lt atlygį.

Šiuo metu Konstitucinio Teismo (KT) pirmininko alga siekia 9450 Lt, nuo spalio pirmosios ji padidės iki 14 535 Lt. KT teisėjai dabar uždirba 8577 Lt, po algos atstatymo jie uždirbs 13 207 Lt.

Valdininko algą lemia priedai

Prezidento vyriausiasis patarėjas, viceministrai, savivaldybės administracijų direktoriai, Vyriausybės kancleris, įstaigų generaliniai direktoriai yra geriausiai apmokami valdininkai, jų algos priskiriamos 19-20 kategorijoms.

Šiuo metu jos siekia 4500 Lt – 4743 Lt, o po algų atstatymo išaugs 5355 Lt – 5850 Lt. Valstybės tarnautojų algos priklauso nuo suteikiamos kvalifikacinės klasės. Didžiausi priedai numatyti už 1 kvalifikacinę klasę. Nuo spalio geriausiai apmokami valdininkai su įvairiais priedais daugiausiai galės uždirbti 8033 – 8775 Lt. Po atstatymo jų algos augs daugiausiai, nes jos smarkiausiai buvo apkarpytos.

Prezidento atstovai ypatingiems pavedimams, patarėjai, Seimo pirmininko sekretoriato vadovas bei vyresnysis patarėjas, premjero sekretoriato vadovas ir vyresnysis patarėjas, savivaldybių administracijos direktorių pavaduotojai, Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas po algų sumažinimo uždirbo 4208 Lt – 4500 Lt (daugiausia su priedais galėjo gauti 5470 Lt – 5850  Lt), atstačius algas jie gaus 4860 Lt – 5355 Lt (su didžiausiais priedais 7290 Lt – 8033 Lt).

2009-aisiais konservatoriai nekarpė atlygio žemų kategorijų valstybės tarnautojams, kurių algos prasideda nuo 1350 Lt. Su visais priedais šie valdininkai daugiausiai galėjo uždirbti 3240 Lt. Kadangi jų algos nebuvo nurėžtos, jos ir nesikeis.

Valstybės tarnybos departamento skelbiamais liepos mėnesio duomenimis, Lietuvoje iš viso dirba 52,7 tūkst. valstybės tarnautojų: 28,5 tūkst. – valstybės karjeros tarnautojai,  886 – politinio pasitikėjimo tarnautoji, 308 įstaigų vadovai, 22,9 tūkst. – statutiniai.

Seimo narių padėjėjų algos ūgtels sausį

Gegužės mėnesį Seimas priėmė Valstybės tarnybos įstatymo pataisas, kuriomis buvo suvienodintos Seimo narių padėjėjų sekretorių bei frakcijos referentų kategorijos, pagal kurias skaičiuojami atlyginimai.

Nuo sausio, kai įsigalios pakeitimai, visi parlamentarų padėjėjai-sekretoriai bus priskirti 12 kategorijai, anksčiau ji svyravo nuo 10 iki 12.

Minėtai kategorijai priskiriami valdininkai dabar uždirba apie 2538 Lt, po algų atstatymo jų alga padidės iki 2565 Lt. Parlamentarų padėjėjų, kaip ir kitų valstybės tarnautojų algos, priklauso nuo suteikiamos kvalifikacinės klasės. Didžiausi priedai numatyti už 1-ą kvalifikacinę klasę – po algų atstatymo Seimo nario padėjėjas-sekretorius, turintis šią klasę, galės uždirbti 3848 Lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius