Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2011 10 05

Nuo užkrečiamos ligos staiga mirė Vilniaus moksleivis

Trečiadienį paaiškėjo, kad nuo užkrečiamos ligos – meningokokinės infekcijos – mirė vienas Jono Basanavičiaus gimnazijos mokinys. Anot šios mokyklos direktorės Faustos Gulbinienės, apie šį atvejį informuoti pedagogai, mokiniai ir jų tėvai.
Įvykio vietoje
Vilniuje per metus pasitaiko apie 15-20 šios ligos atvejų. / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Informacija gimnaziją pasiekė iš Vilniaus visuomenės sveikatos centro. „Informaciją gavome trečiadienį priešpiet. Tėvams yra skambinama, mokiniai supažindinami, kaip elgtis. Tie mokiniai ir mokytojai, kurie turėjo kontaktų, kreipėsi į polikliniką“, – sakė direktorė.

Pedagogės teigimu, įvykis labai skaudus visai bendruomenei, nes kiekvienas vaikas yra brangus, o šis gimnazijos pirmokas buvo tikrai geras mokinys.

Gana retas atvejis

Meningokokinę infekciją sukelia Vekselbaumo meningokokas. Jis neatsparus išorinės aplinkos poveikiui, ten greitai žūva. Todėl nereikalaujama privalomai dezinfekuoti aplinką. Meningokoko negalima „atsinešti“ ant drabužių, knygų ar kitų daiktų paviršių.

Inkubacinis ligos periodas – nuo 2 iki 10 dienų, tiek laiko reikia itin įdėmiai stebėti savijautą, ypač ligonio bendramoksliams, mokytojams ir šeimos nariams.

Infekcijos šaltiniai yra ligoniai arba sveiki bakterijos nešiotojai. Pastarųjų organizmuose – žiotyse ir nosiaryklėse – meningokokai gali „gyventi“ kaip natūrali mikroflora ir nesukelti jokių klinikinių ligos požymių, t.y. nekenkti savo šeimininkui.

Infekcija perduodama oro-lašiniu būdu. Liga pasireiškia staiga ir ūmiai. Temperatūra gali siekti net 41 laipsnį, labai skauda galvą, ligonis vieną kartą ar pakartotinai vemia, tampa vangus. Kai kuriems ligoniams pasireiškia nosiaryklės katariniai pakitimai, jautrumas šviesai ir triukšmui.

Po 20-30 valandų nuo susirgimo pradžios nervų sistemos pakenkimas tampa akivaizdus – atsiranda sprando raumenų rigidiškumas (ligonis pats negali smakru pasiekti krūtinės). Ypatingas požymis –  odos bėrimas nuo smulkaus, primenančio segtuko įdūrimus, iki stambių raudonų žvaigždžių formos dėmių. Pasitaiko ir lengvesnių ligos formų, kai ligos požymiai pasireiškia blankiai, tačiau būna ir itin žaibiškų, kai liga baigiasi mirtimi.

Vilniuje per metus pasitaiko apie 15-20 šios ligos atvejų. Dažniausiai serga vaikai iki 5 metų.

Norint užkirsti kelią infekcijos plitimui, su ligoniu kontaktų turėję asmenys privalo apsilankyti pas savo gydytoją ir gauti profilaktinę vienkartinę antibiotikų dozę, kasdien matuotis temperatūrą, o pastebėjus pokyčius kreiptis į gydytoją.

Daugiau informacijos gali suteikti Vilniaus visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus specialistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius