Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 11

Nuo verslininko iki bedarbio: įgūdžius atnaujina beveik 600 parengtojo rezervo karių

Kazlų Rūdos poligone tris savaites vyksta parengtojo rezervo karių kartotiniai mokymai. Kareiviškus batus po ilgos pertraukos apsiavė beveik 600 IT specialistų, vadybininkų, statybininkų, ūkininkų, verslininkų, bedarbių. Tarp jų – ir darbus užsienyje laikinai palikę emigrantai.
Karių pratybos Kazlų Rūdos poligone
Karių pratybos Kazlų Rūdos poligone / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Visi jie, maždaug prieš 10-15 metų atlikę privalomąją karinę tarnybą, dabar pašaukti atnaujinti žinias.

Skirtingai nuo privalomąją karinę tarnybą atliekančių jaunuolių, šiems kariams nereikia nusiskusti barzdų ar trumpai nusikirpti plaukų, o laikas, praleidžiamas mokymuose, nėra skaičiuojamas mėnesiais.

Parengtojo rezervo karių mokymų tikslas – atnaujinti karines teorines žinias ir praktinius įgūdžius, supažindinti su Lietuvos kariuomenės naujovėmis, suteikti naujų žinių ir įgūdžių, kad prireikus jie galėtų efektyviai dalyvauti šalies gynyboje.

Mokymai Divizijos generolo Stasio Raštikio Lietuvos kariuomenės mokyklos Brigados generolo Kazio Veverskio poligone Kazlų Rūdoje prasidėjo gegužės 26-ąją dieną ir vyks iki birželio 15-osios.

Suaugę vyrai skundžiasi rečiau

Pasak II kuopos rezervistų rengimo vado kapitono Giedriaus Grakausko, į kartotinius mokymus atvykę vyrai yra visiškai kitokie, nei jauni privalomąją tarnybą atliekantys vaikinai. Skiriasi jų motyvacija, gyvenimiška patirtis, pagaliau – fizinis pasirengimas.

„Tai visai kitokios pratybos. Šių karių dienotvarkė labai užimta. Kariai atnaujina visus savo individualius įgūdžius, vėliau – kolektyvinis rengimas: pasalos, gynyba, mūšis mieste.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Karių pratybos Kazlų Rūdos poligone
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Karių pratybos Kazlų Rūdos poligone

Skiriasi bendravimas. Jie tarnavę tada, kai viskas buvo gerokai griežčiau, yra įpratę prie griežtos tvarkos. Šie vyrai mažai skundžiasi, mažiau rūpinasi savo ligomis, pritrintomis kojomis.

Jaunimas dėl įpjauto piršto ar skaudančios kojos skuba į medicinos punktą, o šie vyrai, nors yra fiziškai silpnesni už jaunus vaikinus, tačiau gerokai stipresni savo charakteriu ir nusiteikimu“, – teigė G.Grakauskas.

Taip pat G.Grakauskas pastebi, kad rezervo karius yra sunkiau sudominti, mat daugelį dalykų jie žino, taip pat vyresniems kariams reikia laisvesnio režimo.

Todėl, sako G.Grakauskas, reiktų daugiau nei trijų savaičių, tačiau ne tokiu intensyviu tempu.

Per tris savaites kartotiniuose mokymuose dalyvaujantys rezervo kariai turi tik vieną laisvą dieną, o pratybos suplanuotos net ir savaitgaliais.

Darbdavys išleido nenoriai

Nors pagal Lietuvoje galiojančius teisės aktus darbdaviai į karinius mokymus darbuotojus privalo išleisti, tačiau istorijų būna įvairių.

Mokymuose dalyvaujantys kariai gauna atlyginimą, prilygstantį vidutiniam jų darbo užmokesčiui, tačiau dar vis pasitaiko atvejų, kad kariams tokie mokymai finansiškai nuostolingi, mat dalį atlyginimo savo darbe jie gauna nelegaliai arba kaip priedus.

Nemenkas iššūkis pratybose ir tiems, kurie dirba užsienyje. Tokių čia – septyni.

Kartotiniuose rezervo karių mokymuose dalyvaujantis Gintautas Jasiukonis dirba Švedijoje. Privalomąją karinę tarnybą jis atliko 2001 metais, o dabar, gavęs šaukimą atvykti į Karo prievolės punktą sako gerokai nustebęs.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Gintautas Jasiukonis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Gintautas Jasiukonis

„Darbdavys nelabai norėjo leisti. Dirbu Švedijoje, pas lietuvius“, – sakė G.Jasiukonis.

Po pratybų vyras dar turės dvi savaites atostogų ir vėl grįš į darbą Švedijoje. Mokymuose jį labiausiai stebina pokyčiai – palyginus su tarnybos metais, daug kas pasikeitę.

Nauja patirtis ir instruktorei

Tai, kad rezervo kariai pastebi Lietuvos kariuomenės pokyčius, teigia ir Mokomojo pulko instruktorė Elena Vaškienė.

„Man darbas su rezervo kariais yra nauja patirtis. Tai – žmonės, kurie jau sukūrę savo šeimas, auginantys vaikus. Su jais yra lengviau dirbti, nes jie matę gyvenimo. Jų nereikia taip labai motyvuoti, kaip jauno kario. Jie žino, ko čia atėjo, ko nori.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Elena Vaškienė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Elena Vaškienė

Vyrai pastebi ir pokyčių. Palyginti su ankstesniais metais, pagerėjo maitinimas, gerokai modernesnės lauko stovyklos, ginkluotė“, – kalbėjo E.Vaškienė.

Tiesa, instruktorė sako sulaukusi ir klausimų, kam tokių pratybų iš viso reikia, o į pratybas kai kurie kariai atėjo tam, kad nesulauktų baudų. E.Vaškienės manymu, beveik iš 600 čia esančių karių pusė jų yra labai motyvuoti.

Vieniems trijų savaičių užtenka, kitiems – mažai

Aukštalipiu dirbantis Ruslanas iš Kėdainių sako, kad jo nuolatinis darbas reikalauja didelių fizinių pastangų ir ištvermės, todėl pratybos bei fizinis krūvis problemų nekėlė: „Man čia kaip antri namai.“

Vis dėlto karys sako, jog trijų savaičių pratybų pakanka, mat kariai turi ir savo darbus, o dauguma – ir šeimas.

Ne fizinis krūvis ir trijų savaičių gyvenimas lauko sąlygomis, o išsiskyrimas su šešiamečiu sūnumi tapo didžiausiu išbandymu Mariui Toločkai iš Vievio.

Šeimą turintis vyras sako, kad tokiam ilgam laikui dar niekada nebuvo palikęs šeimos ir namų.

„Emociškai sunku. Skambina sūnus, verkia ir klausia, kada grįšiu. Į mokymus atvažiavau todėl, kad reikėjo. O dabar? Kuo toliau, tuo jaučiuosi geriau“, – kalbėjo karys.

Tuo tarpu Kaune gyvenančio Andriaus Adomaičio nuomone, trijų savaičių mokymų yra per mažai.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Andrius Adomaitis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Andrius Adomaitis

„Ką gali padaryti per tris savaites? Tik pakelti kažką iš prisiminimų, ir tiek. Aš tarnybą atlikau 2004 metais. Dabar daug kas kitaip. Pavyzdžiui, tada mes nesimokėm patruliavimo.

Dabar galbūt skiriama daugiau lėšų (kariniam rengimui), nauji ginklai“, – sakė vyras.

Aktyvų laisvalaikį mėgstantis A.Adomaitis sako, kad nebuvo sunku kūną įpratinti prie fizinio krūvio: „Daug vaikštau pėsčiomis, dalyvauju žygiuose.“

Turi rimtų sveikatos problemų

Vidutinis mokymuose dalyvaujančiųjų karių amžius – 35 metai, tačiau yra ir vyresnių – 44–45 metų karių.

Lauko stovykloje poligone įrengtas medicinos punktas, prausyklos, skalbyklos. Kariai gyvena lauko palapinėse.

Parengtojo rezervo karių dienotvarkė yra įtempta – dešimt valandų per parą skiriama jų rengimui, vyksta tiek teoriniai, tiek praktiniai užsiėmimai.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Karių pratybos Kazlų Rūdos poligone
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Karių pratybos Kazlų Rūdos poligone

Prieš mokymus visi jie turėjo pasitikrinti sveikatą, tačiau parengtojo rezervo karių netinkamumas pratyboms ir mokymams – nedidelis. Jų sveikata tikrinama pagal Karinės medicinos ekspertizės nuostatus, o netinkamais pripažįstami tik kritinėmis ligomis sergantys asmenys.

Pavyzdžiui, karo medikų pripažinti tinkami tarnybai kariai turi rimtų sveikatos problemų – aukštas kraujospūdis, stuburo išvaržos, du kariai mokymuose dalyvauja po kelio ir klubo sąnario operacijų, vienas – po krūtinės ląstos operacijos, yra karių, kurie alergiški saulei ar kuriems diagnozuota depresija.

Buvo skelbiami konkursai

Lauko stovykloje, kur gyvena kariai, pastatytos 25 palapinės, kuriose įrengti kondicionieriai, yra 12 palapinių, kuriose vyksta teorinės paskaitos, dviejų šimtų vietų valgykla, jūriniai konteineriai su įrengtais dušais, rūbų skalbyklėmis bei džiovyklėmis, tai pat jūriniai konteineriai, skirti materialinių vertybių sandėliavimui.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Karių pratybos Kazlų Rūdos poligone
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Karių pratybos Kazlų Rūdos poligone

Lauko stovyklos įrengimui ir karių maitinimui buvo skelbiami viešieji konkursai. Karių maitinimas lauko sąlygomis atsiėjo 142 tūkst. 944 eurus, karių apgyvendinimas lauko sąlygomis – 423 tūkst. 258 eurus, kitos lauko paslaugos (tualetai, dušai, prausyklos, skalbimo paslaugos, džiovyklos) – 115 tūkst. 960 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius