Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 19

Vilniuje nuotekos iš naujų namų srūva į pievą: už galvų susiėmę ir aplinkosaugininkai, ir gyventojai

Vilniaus Pilaitėje jau kelerius metus žmonės gyvena naujuose daugiabučiuose, kurie oficialiai nėra baigti. Be kitų jų problemų, skundų, kurių gausu internete, prisidėjo ir nemalonumai su aplinkosauga, kadangi statytojai nesujungė namų nuotekų tinklų su Vilniaus centralizuotu nuotakynu. Buitinės nuotekos srūva tiesiai į pievą, be to, ten susidarė nemaloniai atrodantis bei dvokiantis ežerėlis.
Pilaitės terasos
„Pilaitės terasos“: nuotekos suteka į šalia namų esančią pievą. / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Problemos dėl „Pilaitės terasų“ Simono Grunau g. Vilniaus pakraštyje skamba jau kurį laiką. Dar sausio pirmosiomis dienomis LNK Žinios rodė reportažą, kuriame pasakojo, kad vieno Pilaitės kvartalo gyventojai pastatytuose butuose ir kotedžuose gyvena jau dvejus metus, tačiau vystytojas niekaip statybų neužbaigia.

Esą miesto vandentiekio čia nėra, tad tenka naudoti geležingą gręžinio vandenį, dėl jo genda buitinė technika, stringa dujinių šildymo katilų veikimas. Nepajungti prie miesto nuotakyno ir nuotekų tinklai, tad buitinės nuotekos srūva tiesiai į šalia namų esančią pievą ir upelį.

Gyventojų problemos nesibaigia

„Visiems rekomenduoju nepirkti būstų šiame kvartale, tai yra viena didelė sukčių gauja, kuri pasiima pinigus, bet nevykdo įsipareigojimų!!! Galite likti ir be pinigų, ir be būstų!!!“ – tokio ir panašaus turinio komentarų apie šio kvartalo statytojus gausu internete.

Gyventojai gyvena su vandeniu iš gręžinio, kurio geležies kiekis viršija normas dešimtis kartų, nuotekos išteka per viršų į šalia esantį upelį, o niekas į tai nereaguoja.

Kaip 15min pasakojo čia gyvenantis vyras, prašęs neminėti jo pavardės, nes esą jau turėjo nemalonumų su statytojais, per pastarąjį pusmetį nelabai kas pasikeitė, gal tik problemų padaugėjo.

„Gyventojai gyvena su vandeniu iš gręžinio, kurio geležies kiekis viršija normas dešimtis kartų, nuotekos išteka per viršų į šalia esantį upelį, o niekas į tai nereaguoja. Vilniaus savivaldybė kaltina gyventojus, kam pirko čia nekilnojamąjį turtą, o neprisiima atsakomybės dėl išduotų statybos leidimų.

Statybos inspekcija grasina gyventojams baudomis, jeigu jie nepriduos patys gyvenamųjų namų su 100 proc. baigtumu. Statybų bendrovė vengia atsakomybės, vis keičiamos kompanijos ir tęsia statybas naujai įkurtos UAB, nors faktiniai valdytojai yra tie patys“, – sakė gyventojas, tvirtindamas, kad projekto vystytojai jau ir į kalbas nelabai leidžiasi su gyventojais.

Jis pats jau teisme aiškinosi santykius su būsto pardavėjais ir ten esą įrodė savo tiesą.

Statytojų, anot gyventojo, jau pasikeitė ne vienas, atsiranda naujos kompanijos, valdytojai esą buvę du, tačiau dabar išsiskyrė ir vienas toliau vykdo tuos pačius projektus, o antrasis ruošiasi statyti naują namą antrajame etape. Toms statyboms leidimas išduotas dar 2016 metais, tad gyventojai sako negalį atsistebėti, kodėl žinant, kad nebaigti ankstesni namai ir kiek dėl jų kilę problemų, tas leidimas nepanaikintas.

Su 15min bendravęs gyventojas sakė norintis įspėti ne tik jų kvartale, bet ir aplinkiniuose namuose būstų besidairančius žmones, nes esą ir ten pirkėjams neretai meluojama, kad atvesti miesto vandentiekio, nuotekų tinklai, nors taip nėra – jungiama prie to paties gręžinio, nuotekos netinkamai tvarkomos, išsilieja iš šulinių per kraštus.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Pilaitės terasos
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Pilaitės terasos

O dabar esą „Pilaitės terasų“ kvartalui ir elektra atjungta, tad valymo įrenginiai neveikia, kvartalas skęsta fekalijose.

Taip tvirtina ir kvartale apsilankęs 15min fotožurnalistas – nei vaizdas, nei kvapai tikrai nesukelia noro čia įsikurti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius