Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 24

Nušalintas pedofilijos šešėlio paliestas Viešvilės vaikų namų direktorius Algimantas Liaudaitis

Jurbarko rajono apylinkės teismo sprendimu, kol teisėsauga atlieka didelio masto tyrimą dėl galimo nepilnamečių seksualinio išnaudojimo Viešvilės vaikų namuose, įstaigos vadovas Algimantas Liaudaitis pagaliau nušalintas nuo pareigų. Paaiškėjo, kad A.Liaudaitis realiai nedirba jau ilgiau nei du mėnesius. Ant plauko kabo ir jį pavaduojančios Jūratės Bastienės karjera.
Algimantas Liaudaitis
Algimantas Liaudaitis / Eglės Digrytės nuotr.

Prieš savaitę 15min.lt ir „Jurbarko šviesa“ informavo visuomenę, kad Jurbarko rajone esančius Viešvilės gyvenvietėje įsikūrusius vaikų globos namus krečia pedofilijos skandalas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algimanta Pabedinskienė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algimanta Pabedinskienė

Teisėsaugos pareigūnams tęsiant didelio masto tyrimą dėl galimo nepilnamečių seksualinio išnaudojimo, situacija Viešvilės vaikų namuose aktyviai domisi ir šią įstaigą kuruojančios Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) vadovybė.

Šio antradienio pavakarę SADM atstovai 15min.lt pranešė, kad Viešvilės vaikų namų vadovas 57 metų Algimantas Liaudaitis nušalintas nuo posto.

Vienu pagrindinių įtariamųjų šioje byloje vadinamas direktorius laikinai, kol vyksta rezonansinis tyrimas, nebegali eiti šių pareigų Jurbarko rajono apylinkės teismo sprendimu.

Viešvilės globos namuose pakvipo bevaldyste. Mat socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė dar pirmadienį leido suprasti, kad jau suskaičiuotos ir direktoriaus pavaduotojos dienos – už socialinius reikalus atsakinga Jūratė Bastienė privalėjo pranešti apie teisėsaugos atliekamą tyrimą atsakingiems ministerijos pareigūnams, tačiau to nepadarė.

Ministrė yra informavusi, kad šiuo metu ministerijos sudaryta komisija vykdo tarnybinį patikrinimą, gavus jo išvadas bus priimti atitinkami sprendimai.

– Kas šiuo metu realiai vadovauja Viešvilės vaikų globos namams?,15min.lt pasiteiravo SADM viceministro Algirdo Šešelgio.

– Šiuo metu laikinai direktoriaus funkcijas vykdo direktoriaus pavaduotoja socialiniams reikalams.

– Kada ir kaip rengiamasi spręsti dėl direktorės pavaduotojos J.Bastienės galimybių toliau eiti pareigas?

– Tai bus aišku po komisijos išvadų.

– Koks šiuo metu formalus įtariamojo įstaigos vadovo A.Liaudaičio statusas?

– Jurbarko rajono apylinkės teismas nutarė nušalinti direktorių nuo pareigų 2 mėnesiams. Ministrė A.Pabedinskienė kreipėsi į prokurorus dėl galimybės, kol vyksta ikiteisminis tyrimas, laikinai nušalinti direktorių nuo pareigų. Tam užtenka gautos informacijos apie pradėtą ikiteisminį tyrimą vadovo atžvilgiu. Papildomos motyvacijos nereikia.

– Ar direktoriaus liga apskritai neužkerta kelio spręsti klausimo dėl vadovo nušalinimo?

– Vadovaujantis Darbo kodekso 123 str. 2 d., darbdavys nušalina darbuotoją nuo darbo pagal pareigūnų arba organų, kuriems įstatymas suteikia nušalinimo teisę, rašytinį reikalavimą. Šiuo atveju tai buvo teismo nutartis. Išimčių dėl darbuotojo laikino nedarbingumo numatyta nėra.

– Ar ministerija turėjo galimybę sužinoti paties direktoriaus poziciją dėl jam pareikštų įtarimų?

– Šiuo metu tokios galimybės neturime.

Pastaraisiais metais ministerija nebuvo gavusi jokios neigiamo pobūdžio informacijos apie Viešvilės vaikų globos namus.

– Prieš kiek laiko įstaigos vadovui išduotas nedarbingumas? Ar tai panašu į tą atvejį, kai žmogus staiga „suserga“, vos tik sulaukęs nemalonumų iš teisėsaugos?

– Direktorius nuo vasario 19 d. iki vasario 27 d. buvo išleistas kasmetinių atostogų, o nuo vasario 23 d. iki kovo 13 d. sirgo. Po to automatiškai tęsėsi nepanaudotos atostogos. Šiuo metu direktorius serga.

– Koks yra tarnybinį patikrinimą atliekančios komisijos tikslas? Ar komisija nedubliuoja teisėsaugos tyrimo, ar gali priimti sprendimus, nesulaukusi teisėsaugos tyrimo pabaigos?

– Ministrė sudarė komisiją Viešvilės vaikų globos namų direktoriaus pavaduotojos, kuri direktoriui nesant vykdo jo funkcijas, galimai padarytiems teisės aktų pažeidimams įvertinti. Ministerija neturi duomenų apie pavaduotojos atžvilgiu atliekamus teisėsaugos pareigūnų veiksmus komisijos veiklos srityje, todėl komisija teisėsaugos veiksmų nedubliuoja.

– Kokia buvo Viešvilės vaikų globos namų reputacija iki šiol? Ar buvo signalų, kad ten dedasi kokie nors rimti, negeri dalykai (nebūtinai susiję su dabartiniu tyrimu)? 

– Pastaraisiais metais ministerija nebuvo gavusi jokios neigiamo pobūdžio informacijos apie Viešvilės vaikų globos namus.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Viešvilės vaikų globos namai
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Viešvilės vaikų globos namai

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius