Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 07

Nusikaltimai gamtai – žemėlapyje

Visuomeniniai gamtos sergėtojai sumanė, kaip aplinkosaugos problemas spręsti greičiau, nei tai įpratę daryti biurokratai.
Miškas
Miškas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.
Temos: 1 Nusikaltimas

Vilniaus rajono Vilkeliškių piliakalnį keturračių motociklų mėgėjai naudoja kaip trampliną. Jie tiesiai per piliakalnį „išarė“ savo kelią. Švenčionių rajone greta Žeimenos upės rekonstruojama didelė sodyba. Nendrynai ir krūmai sulyginti buldozeriu, iškasti keli tvenkiniai, gruntas nustumtas iki pat upės, iškastas užutėkis. Alytaus rajono Punios gyvenvietėje į Punelės upelį išleidžiamos fekalijos.

Tai tik keletas pranešimų, kuriuos atsiuntė interneto svetainės www.maps.lt lankytojai. Šios žinutės nukeliavo į nevyriausybinę aplinkosaugos organizaciją Baltijos aplinkos forumą (BAF).

Forumas kartu su minėtos svetainės kūrėjais vykdo akciją „Pranešk apie skriaudžiamą gamtą“. Svetainės lankytojai gali pranešti apie gamtai daromą žalą ir interaktyviame žemėlapyje pažymėti pažeidimo vietą vėliavėle.

Jau gauta beveik 200 pranešimų. Šias žinias registruojanti BAF aplinkosaugos ekspertė Goda Kuliešytė apie pranešimus elektroniniu paštu informuoja Aplinkos ministerijos miestų ir rajonų agentūras, savivaldybių administracijas ir kitas institucijas, o vėliau su jų atsakymais supažindina pranešimų autorius. „Šitaip ir susirašinėjimo popieriniais laiškais išvengiame, ir mišką tausojame“, – juokauja BAF direktorius Žymantas Morkvėnas. Daugiausia pranešimų – apie šiukšlinimą ir rūdyti paliktus nebevažiuojančius automobilius. Štai vienas kaunietis svetainei atsiuntė nuotraukų, kuriose įamžino, kaip automobiliu atvykusi šeima išpila prie kelio gražioje gamtos vietoje šiukšles. Pagal nuotraukose užfiksuotą mašinos numerį policija nustatė kaltininką ir nubaudė jį 2 tūkst. litų bauda.

„Pavasarį, kai nutirps sniegas ir pasirodys daugiau šiukšlių, akciją suaktyvinsime. Priimsime į darbą savanorį, kurio pareiga bus rūpintis gamtos mylėtojų pranešimais“, – planuoja Ž.Morkvėnas.

BAF nori glaudžiau bendradarbiauti su Aplinkos ministerija. „Tačiau nei ministerijos, nei jai pavaldžių institucijų tinklalapiuose nepasirodė informacija apie mūsų akciją, nors siuntėme ir prašėme“, – stebėjosi Ž.Morkvėnas.

Jo nuomone, ši akcija ne tik tiesiogiai tarnauja gamtai, bet ir padeda aplinkosaugininkams geriau dirbti – iš pranešimų apie pažeidimus įsitikinusi, kur jų daugiausia, Aplinkos ministerija galėtų skirti ten daugiau etatų ir lėšų. „Be to, būtų gerai, jei informacija apie gamtosaugos pažeidimus būtų priimama bendruoju pagalbos telefonu 112“, – svarstė Ž.Morkvėnas.

Valstybinės aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas Raimondas Sakalauskas džiaugiasi gamtos bičiulių parama. „Melagingų pranešimų būna mažai. Informacija dažniausiai patikima. Tik gaila, kad mes, aplinkosaugininkai, ne visada pajėgiame greitai reaguoti į šiuos pranešimus – trūksta žmonių ir laiko“, – sakė jis.

R.Sakalausko teigimu, Aplinkos ministerijoje jau seniai svarstoma galimybė bendradarbiauti su Bendruoju pagalbos centru. „Tačiau tada prireiktų daugiau etatų informacijai apie aplinkosaugos pažeidimus apdoroti. Ekonominės krizės metu tai nebūtų lengva“, – pabrėžė inspekcijos viršininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius