Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 06 02

Nusivylė izoliacijos tvarka: „Apmaudu, kai teisės aktas aukščiau sveiko proto“

Iš 24-ių Europos valstybių į Lietuvą atvykusiems piliečiams nuo pirmadienio izoliuotis dėl COVID-19 nebereikia. Tiems, kurie grįžo nors para anksčiau, nutraukti dviejų savaičių izoliacijos neleidžiama, jiems ir toliau be jokių išimčių galioja griežtas namų režimas. Su tokiu „absurdu“ susidūrė iš Danijos į tėvynę neseniai parvykusi vilnietė besipiktinanti, kad „ne įstatymai tarnauja žmonėms, o žmonės įstatymams“.
Kauno oro uoste
Oro uoste / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prisistatyti nenorėjusi gyventoja į Lietuvą iš Danijos parskrido penktadienį – kaip ir dera izoliavosi, atliko COVID-19 tyrimą, kurio rezultatai – neigiami. Gimtinėje ji teigė suplanavusi atostogas ir esą iš anksto žinojo, kad grįžus teks izoliuotis, tad parvyko anksčiau.

Jei būtų žinojusi, kad parskridusi keliomis dienomis vėliau izoliacijos išvengs, būtų keitusi kelionės planus, tikino gyventoja ir politikus kritikavo dėl neaiškios komunikacijos.

„Mažai kas tikėjosi, kad paskelbtas sąrašas bus tokio masto ir apims beveik visas Europos valstybes. Tuo labiau, kad valdžios komunikacija praeitą savaitę siuntė visai kitokią žinią. Buvo kalbama apie kelias bangas, kur kas mažesnį valstybių skaičių.

Žinant, kad COVID-19 statistika nenukrito iš dangaus, komunikacija tikrai galėjo būti aiškesnė, o sąrašas paskelbiamas nedelsiant. Manau, tai būtų leidę tiek man, tiek daugumai grįžtančių pasikoreguoti planus ir išvengti dabartinės kuriozinės situacijos, kurioje dalis žmonių be jokio loginio pagrindo yra priversti likti izoliacijoje“, – pasakojo vilnietė.

Jos įsitikinimu, nėra racionalu netaikyti išimčių tiems, kurie iš užsienio grįžo praėjusią savaitę: „Dabartinėje situacijoje, jie net ir gavę neigiamą tyrimo rezultatą yra priversti toliau izoliuotis ir viskas tik todėl, kad grįžo keliomis dienomis anksčiau nei buvo paskelbtas sąrašas. Juk rizikos jie kelia dar mažiau, nes, priešingai nei grįžtantys šią savaitę, jie jau atlikę COVID-19 tyrimą.“

Nuo šiol COVID-19 tyrimai grįžusiems iš užsienio nebebus daromi.

Situaciją dėl saviizoliacijos į Lietuvą grįžusi gyventoja vadino absurdiška ir pabrėžė, jog grįžo būtent tą dieną, kai COVID-19 pandemiją Danijoje mūsų šalies Sveikatos apsaugos ministerija įvertino kaip suvaldytą.

Vertinant riziką, esu toje pačioje kategorijoje kaip asmuo, kuris parskrido šį pirmadienį.

„Atsidūriau absurdiškoje situacijoje, iš Danijos grįžau penktadienį, tą pačią dieną, kurios duomenimis remiasi šiandien paskelbtas šalių sąrašas. Tai reiškia, kad vertinant riziką, esu toje pačioje kategorijoje kaip asmuo, kuris parskrido šį pirmadienį“, – nurodė ji.

Vilnietė teigė skambinus 1808 ir domėjusis, gal izoliuotis jai nebereik, tačiau tikino išgirdusi neigiamą atsakymą.

„Buvau informuota, kad įstatymai negalioja atbuline tvarka“, – dėstė ji ir apgailestavo, kad šiuo atveju teisės aktas – „aukščiau sveiko proto“.

Atsižvelgusi į koronaviruso paplitimo rodiklius, pirmadienį Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė sąrašą tų 24-ių valstybių, iš kurių parvykus izoliuotis nebereikės. Tačiau iš tų pačių valstybių kiek anksčiau parvykusiems asmenims izoliacijos nutraukti neleidžiama.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Jeigu asmuo grįš tuo metu, kada šaliai taikomas izoliacijos reikalavimas, tai jie ir privalės toje izoliacijoje išbūti todėl, kad tuo metu jie grįžo iš šalies, kurioje ligos plitimas buvo aukštas – tai visiškai nepaneigia poreikio izoliacijai, jei jis vėliau sumažėja.

Tvarka yra taikoma nuo to momento, kada įsigalioja šalių sąrašas – tada ir reikalavimai pritaikomi parvykusiems“, – anksčiau komentavo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Pirmadienį Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė Rolanda Lingienė taip pat pranešė, kad grįžtantieji iš užsienio nebeturės laikytis tokios griežtos izoliacijos – galės išeiti pasivaikščioti ir nutolti nuo savo gyvenamosios vietos per kilometrą. Visgi ši tvarka negalios tiems, kurie tęsia izoliaciją – jie ir toliau turės kiurksoti užsidarę.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rolanda Lingienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rolanda Lingienė

„Teisės aktai netaikomi atbuline data. Ši nauja sveikatos apsaugo ministro patvirtina izoliavimosi tvarka galioja nuo birželio 1 dienos“, – pabrėžė R.Lingienė.

Lietuvoje karantinas dėl koronaviruso tęsiasi nuo kovo 16-osios, režimas, atsižvelgiant į užsikrėtimų skaičių, vis švelninamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius