Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 07

Nusivylęs kai kurių teismų vadovų sprendimu išsimokėti vienkartines priemokas

Prezidentas Valdas Adamkus teigia, jog bet koks priemokų ar premijų mokėjimas skelbiamu taupymo laikotarpiu yra nepateisinamas. Šalies vadovas sako esąs nusivylęs kai kurių teismų vadovų sprendimu praėjusių metų gruodį išmokėti šimtatūkstantines vienkartines priemokas, praneša Lietuvos radijas.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.
Temos: 1 Valdas Adamkus

„Kai valstybėje skelbiamas taupymo režimas, šio principo privalo laikytis visos institucijos. Įvairių premijų ir priemokų mokėjimas dabartinėje situacijoje yra nepateisinamas jokiais teisiniais dokumentais. Prezidentas nusivylęs kai kurių teismų sprendimu pasiskirti papildomas išmokas“, – BNS trečiadienį sakė prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

Nepaisydami raginimų veržtis diržus kai kuriuose teismuose 2008 metų pabaigoje išmokėtos tūkstantinės vienkartinės priemokos teisėjams ir teisėjų padėjėjams. Kai kuriems teisėjams mokėtos priemokos siekė beveik po 8 tūkst. litų.

Prieš tai Teisėjų taryba nustatė tvarką, pagal kurią premijų skyrimas patikėtas teismų pirmininkams – šie priemokas skiria ne tik vadovaujamų teismų teisėjams, bet ir sau. Teisėjų taryboje iš 19 šiuo metu esančių narių teismų pirmininkų yra 7.

Pagal tokią tvarką gruodį, kai Vyriausybė jau skambino varpais dėl nesurenkamo biudžeto ir pinigus skirstė tik pagal nustatytus prioritetus, Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai pasidalijo per 143 tūkst., Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjai – daugiau kaip 177 tūkst., Kauno apygardos administracinio teismo teisėjai – per 58 tūkst. litų.

BNS žiniomis, šia Teisėjų tarybos nustatyta tvarka išmokėdami priemokas pasinaudojo ir daugiau šalies teismų.

Tiesa, pavyzdžiui, Lietuvos aukščiausiojo (LAT) ir Lietuvos vyriausiojo administracinio teismų (LVAT) vadovai sutaupytų lėšų neišdalijo teisėjams. Tačiau pastarajame, kaip ir kai kuriuose kituose, papildomais pinigais prieš šventes paskatinti teisėjų padėjėjai.

Apibendrintų duomenų, kiek papildomai pinigų metų pabaigoje išmokėta šalies teisėjams neturi nei Teisėjų taryba, nei Nacionalinė teismų administracija.

Lietuvoje be Aukščiausiojo, Apeliacinio ir Vyriausiojo administracinio teismo veikia 5 apygardų teismai, 54 apylinkių teismai ir 5 apygardų administraciniai teismai.

Teisėjai yra valstybės pareigūnai, paprastai tokį statusą turi ir teisėjų padėjėjai. Vyriausybė pernai gruodžio 15-ąją pritarė protokoliniam nutarimui, kad 2008 metais vienkartinės piniginės išmokos iš valstybės ir savivaldybių institucijų ar įstaigų sutaupytų darbo užmokesčio lėšų nebūtų mokamos. Dar prieš tai, spalį, nesurenkant biudžeto Vyriausybė patvirtino prioritetų sąrašą, pagal kurį skirstyti valstybės pinigai. Vyriausybės taupymą pajuto ir patys teismai – lapkritį kai kuriuose teismuose ėmė stigti pinigų mokesčiams už komunalines paslaugas.

Nepaisydama raginimų taupyti praėjusių metų pabaigoje tuometinio ministro Juozo Oleko vadovaujama Krašto apsaugos ministerija (KAM) praėjusių metų pabaigoje išmokėjo premijoms beveik 20 mln. litų, premijomis praėjusių metų gale taip pat paskatinti kai kurių „Sodros“ padalinių darbuotojai, Vyriausybės kanceliarijos darbuotojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius