Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 15

Nustebo, kai kreipėsi dėl asmeninio asistento paslaugos: „Ar tai tas pats, kas socialinis darbuotojas?“

Į 15min kreipėsi kaunietė skaitytoja Jurga, norėdama išsiaiškinti, ar tarp asmeninio asistento ir socialinio darbuotojo paslaugų galima dėti lygybės ženklą. Vis dėlto ne. Paslaugos nėra tapačios, o asmeninis asistentas neskiriamas tik tuomet, kai žmogaus atvejis neatitinka šias paslaugas apibrėžiančių teisės aktų reikalavimų.
Kauno klinikose
Neįgaliojo vežimėlis / Karolinos Stažytės nuotr.

„Mano gera draugė, turinti judėjimo negalią kreipėsi į Kauno savivaldybę norėdama išsiaiškinti dėl asmeninio asistento paskyrimo galimybės ir jai buvo paaiškinta, kad asmeninis asistentas iš principo atlieka tą patį, ką ir socialinis darbuotojas. Taigi, jeigu ji naudojasi socialinėmis paslaugomis, tuomet jai asmeninis asistentas nepriklauso“, – 15min teigė moteris.

Paslaugos nėra tapačios

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos 15min atsiųstame komentare teigiama, kad šalyje teikiama asmeninio asistento paslauga šiuo metu yra bandomoji. Ją gali gauti fizinę negalią (judėjimo, regos, klausos, vidaus organų sutrikimai) ir kompleksinę negalią turintys žmonės nuo 16 iki 65 metų.

„Asmeninio asistento tikslas – padėti neįgaliajam būti savarankišku ir užtikrinti svarbiausias jo gyvybinės veiklos funkcijas. Nustatant, ar žmogui reikalinga asmeninio asistento paslauga, pirmenybė teikiama tiems neįgaliesiems, kurie lanko ugdymo įstaigą, dirba arba ieško darbo, siekia gyventi savarankiškiau, pavyzdžiui, yra išėję iš globos įstaigų“, – aiškinama komentare.

Anot jo, nors asmeninio asistento paslaugų turinys panašus į pagalbos namuose (palydėjimas, tarpininkavimas) ar dienos socialinę globą (bendravimas, pagalba rengiantis ir kita), tačiau tai nėra tapatu.

„Atkreipiame dėmesį, kad žmogus, gaudamas asmeninio asistento paslaugas, gali gauti ir kitas socialines paslaugas, pavyzdžiui, pagalbą į namus“, – teigiama komentare.

Tačiau asmeninio asistento paslauga, anot atsiųstos informacijos, nėra teikiama žmonėms, kurie gyvena socialinių paslaugų įstaigose, arba gauna dienos socialinę globą, kuri suprantama kaip įvairių paslaugų (konsultavimas, maitinimo organizavimas, sveikatos priežiūros paslaugos ir kita) kompleksinė, nuolatinės įvairių specialistų priežiūros reikalaujanti pagalba dienos metu. Bandomoji asmeninio asistento paslauga gali būti teikiama tik iki 4 valandų per parą.

Pagal savivaldybių pateiktas paraiškas, planuojama, kad bandomojo projekto metu asmeninio asistento paslaugas gaus apie 1200 asmenų. Statistikos, kiek asmenų šiuo metu renkasi asmeninio asistento paslaugas, dar nėra, nes paslauga tik pradėta teikti, kai kurios savivaldybės jai dar tik ruošiasi.

Tikimasi, kad tarpiniai šių bandomųjų asmeninio asistento paslaugų rezultatai padės apibrėžti paslaugos gavėjų grupę ir leis sukurti efektyvų asmeninės pagalbos teikimo neįgaliesiems mechanizmą šalyje.

Socialinių paslaugų tikslas yra gerokai platesnis

Kauno miesto savivaldybės administracijos Ryšių su visuomene skyriaus vyr. specialistė Eglė Čekavičienė 15min taip pat paaiškino, kad asmeninio asistento paslauga nėra visiškai tapatu kitoms socialinėms paslaugoms, nors asmeninio asistento paslaugų turinys panašus į pagalbos namuose (pvz., palydėjimas, tarpininkavimas) ar dienos socialinės globą (pvz., bendravimas, laisvalaikio praleidimas, pagalba rengiantis ir pan.) namuose.

„Socialinių paslaugų tikslas – sudaryti sąlygas asmeniui (šeimai) ugdyti ar stiprinti gebėjimus ir galimybes spręsti savo socialines problemas, palaikyti socialinius ryšius su visuomene, taip pat padėti įveikti socialinę atskirtį. Tuo metu asmeninio asistento paslaugų tikslas – suteikti jam individualią pagalbą namuose ir viešojoje aplinkoje, kuri neleistų jo izoliuoti nuo bendruomenės ir skatintų savarankiškumą, būtiną kasdieniame gyvenime“, – lygino ji.

Kitaip tariant, socialinių paslaugų tikslas yra gerokai platesnis (įgalinti asmenį, motyvuoti jį spręsti problemas, konsultuoti, atstovauti jo interesus ir t. t.), o asmeninio asistento pagalba daugiau asmeninė (palydėjimas į renginius, įstaigas, pagalba buityje, pagalba valgant ar maudantis ir pan.).

„Gaudamas asmeninio asistento paslaugas žmogus gali gauti ir kitas socialines paslaugas, tačiau asmeninio asistento paslauga nėra teikiama asmenims, kurie gyvena savarankiško gyvenimo namuose, grupinio gyvenimo namuose ar globos įstaigoje arba jei asmuo gauna dienos socialinę globą, kuri suprantama kaip visuma paslaugų, kuriomis asmeniui teikiama kompleksinė, nuolatinės specialistų priežiūros reikalaujanti pagalba dienos metu“, – teigė E.Čekavičienė.

Siekia nedubliuoti paslaugų

Bandomoji asmeninio asistento paslauga gali būti teikiama tik iki 4 val. per parą. Esminė sąlyga gaunant ir kitas paslaugas, kad jos nebūtų dubliuojamos. Siekiama, kad kuo daugiau asmenų galėtų gauti pagalbą, efektyviai panaudojant turimus resursus (tiek finansinius, tiek ir žmogiškuosius).

„Kiekvieno asmens poreikiai yra vertinami individualiai ir socialinio darbo organizatorius nustato, kokių paslaugų žmogui labiausiai reikia. Nustačius, kad jam 4 valandų nepakanka, kad jis nėra tiek savarankiškas, jog kartu su asmeniniu asistentu atliktų tam tikrus darbus pats, siūloma kreiptis dėl kitų socialinių paslaugų. Dėl asmeninio asistento ir kitų socialinių paslaugų reikia kreiptis į socialinio darbo organizatorius savo gyvenamojoje seniūnijoje“, – aiškino E.Čekavičienė.

Iki šiol gauti asmeninio asistento paslaugas Kauno mieste kreipėsi 8 asmenys. Iš jų trims neskirtas asmeninis asistentas, nes neatitinka asmeninio asistento paslaugas apibrėžiančių teisės aktų reikalavimų, t. y. vienas asmuo yra pensinio amžiaus, vienas neatitinka reikalavimų dėl negalios rūšies, o kitas iš jų jau gauna dienos socialinę globą institucijoje. Iki 2022 m pabaigos tikimasi paslaugas suteikti 300 asmenų.

Pastebėjote nepritaikytą vietą judėjimo negalią turintiems žmonėms? Praneškite apie jas, el. paštu atvirumogalia@15min.lt siųsdami nuotraukas ar vaizdo įrašą 15min.lt.

Projekto „Atvirumo galia“ autoriai susisieks su tokios vietos savininku(-e) ir informuos apie problemą, pasiteiraus apie priežastis ir paklaus, kokių sprendimų bus imtasi. Po kiek laiko bus dar kartą susisiekta ir pasiteirauta, ar problema iš tiesų išspręsta. Skatinkime pokyčius kartu!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius