-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 09 /14:12

Nuteistasis A.Paleckis dar laisvėje: ar pristatyti jį į pataisos namus taps iššūkiu?

Šnipu pripažintas Algirdas Paleckis (1971 m.) ne tik toliau atmeta dviejų instancijų teismuose pasitvirtinusius kaltinimus baudžiamojoje byloje, bet ir netrykšta noru prisidėti prie nuosprendžio vykdymo. Jau įsiteisėjusio verdikto teismo salėje (kur galėjo būti suimtas) nuteistasis penktadienį asmeniškai neišklausė, o po to kelis sykius leido suprasti, kad į pataisos namus neskubės.
Mitingas A.Paleckio bylos metu
Asociatyvi iliustracija: mitingas A.Paleckio bylos metu 2021 m. spalį sostinėje. / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šnipinėjimo byloje nuteistas ir likusios 4,5 laisvės atėmimo bausmės atlikti pasiųstas Algirdas Paleckis dar mėgaujasi grynu oru bei saviraiškos galimybėmis.

Pirmadienį socialiniame tinkle „Facebook“ nuteistasis paskelbė pranešimą gegužės 9-osios proga, o portalui 15min prasitarė, kad rūpesčius dėl jo apgyvendinimo pataisos namuose yra linkęs palikti kitiems.

Tegu pasikankina surasdami mane. Tai jų problema.

„Dabar tegu pasikankina surasdami mane. Aš, kaip suprantu, dabar byla keliaus į Šiaulių teismą, nes ten buvo pirmasis teismas, kol ji nukeliaus, ten bus išrašomas arešto orderis, tai kad čia gali nuo kelių valandų iki kelių dienų užtrukti. Per tą laiką aš papasakosiu visam pasauliui, kas čia vyksta“, – dar penktadienį A.Paleckį citavo portalas tv3.lt.

Savaitgalį nuteistasis liko namuose, o pirmadienį toliau gyvena, panašu, įprastą gyvenimą. Paskelbęs įrašą socialiniame tinkle, A.Paleckis operatyviai atsakė ir į 15min paklausimą elektroniniu paštu, ar ketina pats vykti į pataisos namus ir tokiu būdu prisidėti prie sklandaus jam paskirtos bausmės vykdymo.

„Tai jų problema“, – pozicijos nevyniojo į vatą A.Paleckis.

15min pasidomėjo, kas tie „jie“ ir kieno tai „problema“.

„Bylą grąžins mums, kaip pirmosios instancijos teismui, ji bus padėta į archyvą. Gavę bylą, pradėsime vykdyti nuosprendį“, – 15min paaiškino Šiaulių apygardos teismo atstovas spaudai Vytautas Jončas

Anot jo, jei nuteistasis pasirenka nekeliauti į paskirtos bausmės vykdymo vietą geranoriškai, gali būti paprašyta policijos pagalbos.

Suprasti akimirksniu

  • 50-mečiui A.Paleckiui pirmosios instancijos teisme Šiauliuose 2021 m. liepą skirta reali 6 metų laisvės atėmimo bausmė. Dalis jos atlikta, nes įtariamasis 1,5 metų buvo suimtas ikiteisminio tyrimo metu.
  • Teisiamasis kol kas buvo laisvėje, teismui palikus galioti intensyvią priežiūrą ir anksčiau sumokėtą 50 tūkst. eurų užstatą.
  • 2022 m. gegužės 6 d., iškart po nutarties paskelbimo, kad apeliacinis skundas atmetamas, nuteistojo advokatas Adomas Liutvinskas pranešė teiksiąs kasacinį skundą Lietuvos Aukščiausiajam Teismui, tačiau šie ketinimai nestabdo nuosprendžio vykdymo.

Ar, reikalui esant, A.Paleckiui paslaugas suteiktų Vilniaus, kur jis gyvena, ar Šiaulių, kur vyko pirmasis teismas, pareigūnai?

„Policija susigaudys“, – neabejojo V.Jončas.

Savo ruožtu Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja 15min patvirtino, kad, jeigu reikės, sostinės pareigūnai padėti pasirengę: „Turime gauti iš teismo dokumentą apie priimtą sprendimą, tuomet galėsime pradėti jį vykdyti.“

Tikimasi, kad A.Paleckis slapstytis nuo pareigūnų neketina, be to, pagal anksčiau skelbtą informaciją, jam bylos nagrinėjimo metu buvo taikoma intensyvi priežiūra. Paprastai tariant, tai yra apykojė, kuria leidžia elektroniniu būdu stebėti kaltinamojo ar nuteistojo buvimo vietą, įsitikinti, jog jis nepažeidžia kardomosios priemonės sąlygų.

VIDEO: Adomas Liutvinskas nenuleidžia rankų – rašys skundą Aukščiausiajam Teismui

„Prašysim visiško išteisinimo, nuosprendis nepagrįstas, jokio šnipinėjimo čia nė kvapo nėra, čia gryna politika“, – pirmadienį BNS cituoja A.Paleckio advokatą A.Liutvinską.

Lietuvos apeliacinio teismo pirmininko padėjėja ryšiams su visuomene Venta Valčackienė 15min pirmadienį popiet informavo, kad į kasacinį teismą šioje rezonansinėje byloje jau yra kreiptasi

„Kiek matau, skundas šiandien pateiktas“, – teigė V.Valčackienė, priminusi, kad kasaciniai skundai teikiami tiesiai Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

A.Paleckio advokatas dar penktadienį pranešė, kad ketina kreiptis į Aukščiausiąjį Teismą – pirmadienį kasacinis skundas jau yra pateiktas.

Anot apeliacinės instancijos teismo atstovės, fizinė A.Paleckio byla turėtų būti grąžinama vykdymui bylą nagrinėjusiam 1-osios instancijos teismui, šiuo atveju – Šiaulių apygardos teismui (ŠAT): „Kaip tik šiuo metu su ŠAT aptariamas perdavimo procesas.“

Nustatyta bausmės atlikimo tvarka

Lietuvos Respublikos bausmių vykdymo kodekso 66 straipsnis numato, kokia yra nuteistųjų siuntimo į pataisos įstaigas ir priėmimo jose tvarka.

  1. Po nuosprendžio įsiteisėjimo nuteistasis, kuriam paskirta laisvės atėmimo bausmė, suimamas.
  2. Nuteistąjį, kuriam paskirtas laisvės atėmimas, kardomojo kalinimo vietos administracija ne vėliau kaip per dešimt dienų nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos nusiunčia į pataisos įstaigą.
  3. Nuteistieji, kurie siunčiami atlikti laisvės atėmimo bausmę Baudžiamojo kodekso 77 straipsnio 5 dalyje nustatyta tvarka, iš karto pasiunčiami į tą pačią pataisos įstaigą, kurioje jie atliko bausmę.
  4. Nėščios moterys bei motinos, turinčios vaikų iki trejų metų, į pataisos įstaigą siunčiamos šio Kodekso 151 straipsnyje nustatyta tvarka.
  5. Nuteistųjų siuntimo į pataisos įstaigas, taip pat priėmimo jose tvarką nustato Pataisos įstaigų vidaus tvarkos taisyklės.
  6. Pataisos įstaigos administracija apie nuteistojo atvykimą per tris darbo dienas praneša nuosprendį priėmusiam teismui ir nuteistojo sutuoktiniui, sugyventiniui arba artimiesiems giminaičiams.
  7. Į pataisos įstaigas nuteistuosius, kuriems paskirtas terminuotas laisvės atėmimas arba laisvės atėmimas iki gyvos galvos, Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatyta tvarka pristato Viešojo saugumo tarnyba (VST).

Beje, VST pagalbos kol kas neprašyta. Šios Tarnybos Štabo viršininkas Dainius Skliaustys 15min sakė, kad VST pasirūpina nuteistojo nuvežimu į laisvės pataisos įstaiga tais atvejais, kai tokios pagalbos kreipiasi policija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius