Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 05 24 /14:22

Nutupdyto lėktuvo byla: ką jau suspėjo Lietuvos prokurorai ir kriminalistai?

Generalinėje prokuratūroje (GP) – speciali spaudos konferencija dėl tarptautinį atgarsį sukėlusių galimai nusikalstamų veikų, kada Baltarusija priverstinai nutupdė Vilniuje turėjusį leistis „Ryanair“ keleivinį orlaivį. Ikiteisminiame tyrime dėl Minske priverstinai nutupdyto „Ryanair“ keleivinio lėktuvo apklausta kelios dešimtys žmonių, šiuo metu oro uoste vyksta orlaivio apžiūra, pranešė teisėsaugininkai. Lėktuvo nutupdymas ir kelių keleivių išlaipinimas preliminariai vertinamas kaip teroristinis veiksmas, tačiau teisinis kvalifikavimas dar gali keistis.

Generalinėje prokuratūroje vyko spaudos konferencija, kurios metu pateikta gana išsamių komentarų apie vakar pradėtą ikiteisminį tyrimą, susijusį su priverstiniu keleivinio lėktuvo nutupdymu Minske.

Kaip skelbta jau išvakarėse, ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius – dėl tarptautinėse sutartyse numatytų nusikaltimų, dėl priverstinio dingimo ir dėl orlaivio užgrobimo.

Spaudos konferencijoje dalyvavo generalinės prokurorės pavaduotojas Gintas Ivanauskas ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis.

„Priėmė sprendimą orlaivio kapitonas, pasitaręs su „Ryanair“ vadovybe“, – teigė Kriminalinės policijos vadovas.

„Šiuo metu atliekama orlaivio oro uoste apžiūra, kuri galimai užtruks iki vakaro. Esame apklausę jau apie kelias dešimtis asmenų, skridusių lėktuvu, tarp jų ir įgulos narius“, – žurnalistams pirmadienį sakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas R.Kiškis.

„Orlaivio apžiūros metu bus stengiamasi paimti visus – tiek garso, tiek vaizdo įrašus ir visa kita, kas susiję su šiuo incidentu“, – kalbėjo jis.

Jis taip pat sakė, kad buvo apklaustas ir orlaivio kapitonas, vykdoma ir papildoma apklausa.

Kapitonas, anot teisėsaugos, sprendimą keisti kryptį į Minską priėmė pasitaręs su „Ryanair“ vadovybe.

„Priėmė sprendimą orlaivio kapitonas, pasitaręs su „Ryanair“ vadovybe“, – teigė Kriminalinės policijos vadovas.

Jo teigimu, lėktuvu iš Atėnų skrido 126 žmonės ir įgulos nariai, tačiau po nutupdymo Minske Vilnių pasiekė 121 keleivis.

Lėktuvo nutupdymas ir kelių keleivių išlaipinimas preliminariai vertinamas kaip teroristinis veiksmas, tačiau teisinis kvalifikavimas dar gali keistis.

R.Kiškis taip pat sakė, kad tyrimo metu „gana nuosekliai dėliojasi įvykio paveikslas“.

Generalinės prokurorės pavaduotojas G.Ivanauskas pridūrė, kad viešumoje esanti informacija iš dalies atitinka tai, kas įvyko sekmadienį.

„Negalime tvirtinti, kad viešumoje sklandanti informacija visiškai atitinka tuos duomenis, kurie nusistatinėja tyrimo metu, bet nemaža dalimi taip“, – spaudos konferencijoje sakė G.Ivanauskas.

Jis teigė, kad tokio masto tyrimas gali trukti pakankamai ilgai: tikrai ne mėnesius, o bent metus ar kelis.

Baudžiamojo kodekso straipsnis dėl priverstinio dingimo numato, kad asmuo ar asmenų grupė, veikiantys valstybės leidimu, palaikymu ar pritarimu, kurie sulaikė, pagrobė žmogų ar kitaip atėmė jo laisvę, kai atsisakoma pripažinti tokį veiksmą ar slepiamas dingusiojo likimas bei vieta, gali būti baudžiami laisvės atėmimu nuo trejų iki 15 metų.

Kam teoriškai šiame tyrime galėtų būti pareikšti įtarimai, teisėsaugininkai viešai dar nesvarsto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius