-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 30

Nykstantis Palangos paveldas: vilos „Romeo“ ir „Džiuljeta“ laukia, kol jas ištrauks iš mirties nagų

Palangos valdžia didžiuojasi sutvarkytu „Anapiliu“, atstatytu mūriniu Kurhauzu, kitu tvarkomu architektūros paveldu, tačiau saugomų pastatų kurorte tikrai nemažai, tad daliai paveldo tenka laukti eilėje. Joje jau daug metų stovi grafų Tiškevičių statytos vilos „Romeo“ ir „Džiuljeta“ – vienoje pastaruoju metu glaudžiasi sportininkai, kita stūkso visiškai tuščia.
Vilos „Romeo“ ir „Džiuljeta“
Vilos „Romeo“ ir „Džiuljeta“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Jei viešint Palangoje kils noras iš kičinės ir triukšmingos J.Basanavičiaus gatvės įžengti į Birutės alėją, iškart pamatysite vieną šalia kito stovinčius du geltonai nudažytus medinukus.

Vos užmetus žvilgsnį nepasakytum, kad prieš tave – žlungantis Palangos medinis paveldas: vieta, kurioje stūkso vilų kompleksas „Romeo“ ir „Džiuljeta“, sutvarkyta idealiai – ne vietoje nesimėto nė šapas, o ir arčiau J.Basanavičiaus gatvės stovinčios „Džiuljetos“ fasadas, regis, neseniai nuteptas dažais.

Tačiau įsižiūrėjus tampa aišku, kad Birutės alėjos 36-uoju numeriu pažymėto „Romeo“ padėtis kur kas prastesnė, nei mylimosios vardu pavadintos vilos: vaizdą gadina ne tik atsilupę dažai, bet ir ištrešę laiptai, nutrupėjęs kaminas, apgedęs medinis pastato dekoras.

Pažvelgus į nesaugomo pastato vidų matyti plikos sienos, šiukšlinos grindys ir ant jų kur ne kur besimėtantys pavieniai daiktai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilos „Romeo“ ir „Džiuljeta“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilos „Romeo“ ir „Džiuljeta“

Birutės alėjos 34-uoju numeriu pažymėta „Džiuljeta“ atrodo geriau.

Komplekso savininkė – Palangos miesto savivaldybė, vilas panaudos teise yra patikėjusi Palangos sporto centrui, vasaromis „Džiuljetoje“ apsigyvena sportininkai, joje vyksta treniruotės.

„Šioje viloje kokį dešimtmetį niekas nevyksta“, – 15min apie „Romeo“ vilą pasakojo centro direktoriaus pavaduotojas Saulius Simė.

Meras pasiryžęs restauruoti vilas

Apie norą sutvarkyti vilų kompleksą Palangos meras Šarūnas Vaitkus 15min prasitarė praėjusią savaitę.

„Esame nusprendę, kad reikia grąžinti visuomenei istorinį paveldą. Ateities planai – restauruoti vilas „Romeo“ ir „Džiuljeta“ ir jas atiduoti kultūros bendruomenei“, – 15min sakė Š.Vaitkus.

Palangos savivaldybės Ekonominės plėtros skyriaus vedėja Ramunė Urbonienė 15min teigė, jog kad 2018 metų Palangos savivaldybės vienerių metų programoje nėra numatyta lėšų tvarkybos projekto rengimui.

„Šiuo metu yra tik pradedamos rengti techninės sąlygos šio unikalaus objekto tvarkybos projektui“, – pabrėžė ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilos „Romeo“ ir „Džiuljeta“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilos „Romeo“ ir „Džiuljeta“

E.Karalevičienė viliasi, kad vilos bus sutvarkytos

Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininkė Evelina Karalevičienė 15min teigė, kad komisija paskutinį kartą Palangoje lankėsi dar 2016 metų pavasarį kartu su Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetu. Posėdžio metu be kitų kultūros paveldo objektų buvo apžiūrėtos vilos „Jūros akis“, „Romeo“, „Džiuljeta“, „Anapilis“, „Mahorta“.

„Iki šių dienų vilos atrodo gana autentiškai, nors sovietmečiu prie fasadų prijungti priestatai ir nugriauti balkonai bei terasos. Bene turtingiausioje kurortiniais pastatais istorinėje Palangos dalyje, Birutės alėjoje, esantis „Romeo“ ir „Džiuljetos“ vilų kompleksas, drauge su kitais grafams priklausiusiais statiniais, įprasmina elegantišką Tiškevičių istorinį laikotarpį, o taip pat ženklina modernios poilsio kultūros pradžią Lietuvoje“, – įsitikinusi E.Karalevičienė.

Vilniaus m. savivaldybės nuotr./Evelina Karalevičienė
Vilniaus m. savivaldybės nuotr./Evelina Karalevičienė

Anot jos, sėkminga „Anapilio“ restauracija ir pritaikymas teikia vilties, jog ir kitos medinės vilos bus sutvarkytos, išsaugant vertingus elementus bei pritaikytos taip, kad atspindėtų vietos charakterį.

Tvorelės ir laiptai – avarinės

Kultūros paveldo departamento duomenimis, vilos „Romeo“ terasos ir balkono fasade esančių medinių tvorelių ir vidaus medinių laiptų su medinėmis tekintomis baliustromis ir mediniais profiliuotais porankiais būklė yra avarinė.

„Džiuljetoje“ avarinės būklės pastato dalių nėra.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilos „Romeo“ ir „Džiuljeta“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilos „Romeo“ ir „Džiuljeta“

Į Kultūros vertybių registrą vilų kompleksas buvo įrašytas 1993 metais.

Paskutinį kartą vilų restauravimo-remonto darbai atlikti 1994 metais.

Rankas į vilas tiesė pagarsėję veikėjai

Prieš devynerius metus visa Palanga garsiai aptarinėjo VšĮ „Kauno paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo centro“ pasiūlymą kurorto valdžiai 10 metų panaudai perduoti ne tik minėtas dvi vilas, bet ir vieną žinomiausių Palangos vilų, grafienės Sofijos Tiškevičienės vasarnamį „Anapilis“.

Dabar „Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro“ vardu žinoma įstaiga tuomet žadėjo gauti ES paramą vilų sutvarkymui.

Kai kurie Palangos politikai abejojo, ar VšĮ neketina gudriai perimti istorinių pastatų.

Vilų perdavimui kauniečiams buvo pritarta, bet panaudos sutartį pasirašyti miesto valdžia sutiko tik po to, kai VšĮ gaus žadėtus pinigus pastatų rekonstrukcijai.

Nors dabar jau buvusi įstaigos direktorė Laimutė Anužienė palangiškius visaip įtikinėjo gausianti pinigų restauracijai, galiausiai jų negavo.

O planų L.Anužienė turėjo grandiozinių.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Laimutė Anužienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Laimutė Anužienė

Viloje „Anapilis“ VšĮ norėjo įrengti mokymo klases, o vilose „Romeo“ ir „Džiuljeta“ mokomąjį viešbutį, pastatų zonoje norėta pastatyti dengtą centrą, įrengti mini golfą, leisit poilsiautojams jodinėti ant žirgų, šaudyti iš lankų.

Tačiau galiausiai Palangos valdžia susigriebė, jog kažkas čia ne taip, juolab, kad įstaigos projekte buvo numatyta 8 mln. tuometinių litų (2,3 mln. eurų) skirti pastatų rekonstrukcijai, o 5 mln. litų (1,4 mln. eurų) – projekto administravimui.

Grafienė vilas nuomojo

Grafienei S.Tiškevičienei priklausiusios šveicariškajam chalet tipui priskirtonos vilos istoriniuose šaltiniuose minimos nuo 1905 metų. Jas grafienė nuomojo poilsiautojams.

Ketvirtojo dešimtmečio pradžioje vilos priklausė Lietuvos ūkio bankui. 1937 metais jose veikė pensionatas ir sanatorija, vėliau patalpose įsikūrė „Jūratės“ poilsio namai.

Anot Architektūros ir urbanistikos tyrimų centro, iki šių dienų vilos atrodo gana autentiškai, nors sovietmečiu prie fasadų prijungti priestatai ir nugriauti balkonai bei terasos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius