Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 08 16 /12:13

Žemės ūkio ministerija atleido NŽT direktoriaus pavaduotoją Tomą Laduką ir laukia progos atleisti Danielių Kuprį

Žemės ūkio ministras iš pareigų atleido ne tik Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) vadovą Danielių Kuprį, bet ir į skandalingą žemės sklypo istoriją patekusį jo pavaduotoją Tomą Laduką. Tačiau, kaip trečiadienį sakė žemės ūkio viceministras Artūras Bogdanovas, D.Kuprio atveju – viskas ne taip paprasta: nors dokumentai dėl jo atleidimo pasirašyti, vadovas vengia atleidimo ir vis prasitęsia nedarbingumo pažymėjimą, tad kol kas yra neiškrapštomas.
Danielius Kuprys
Danielius Kuprys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nuo trečiadienio pakeista NŽT struktūra: sumažėjo departamentų, atleista dalis darbuotojų.

Pertvarkos metu posto neteko ir tarnybos vadovo pavaduotojas T.Ladukas. Anot A.Bogdanovo, jis šalių sutarimu trauktis nesutiko, todėl buvo atleistas nuo pirmadienio.

Kaip atskleidė vasarį publikuotas 15min tyrimas, NŽT direktoriaus pavaduotojo žmona Jolanta Ladukienė su artimaisiais užvaldė sklypą Vilniuje, Laisvės pr. 26, prie „Sodros“. Nuosavybės teisės į šį sklypą atkurtos po to, kai centrinė NŽT administracija spaudė Vilniaus savivaldybę būtent šį sklypą atiduoti nuosavybės atkūrimo procedūrai. Netrukus sklypas buvo parduotas.

„Galima sakyti, kiekvienoje srityje per pastarųjų kelių vadovų valdymo laikotarpį turėjo silpnėjimą. Todėl tokia pertvarka buvo neišvengiama. Puikiai matote, kaip NŽT veikloje kilo skandalų, kiek jų buvo su vadovybe. Vienas pagrindinių dalykų yra vadovybės keitimas“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė viceministras.

Atleisti nepavyksta

Dokumentus dėl D.Kuprio atleidimo žemės ūkio ministras pasirašė dar prieš kelias savaites, tačiau D.Kuprys šiuo metu turi nedarbingumo pažymėjimą ir jo laikas vis pratęsiamas.

„Prasitęsė ir vėl iki šio penktadienio (...) Prasitęsė keturis ar penkis kartus, aš nežinau, kokia jo būklė, man telefono jis nekelia, turbūt į namus nevažiuosiu ieškoti jo“, – sakė A.Bogdanovas.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) yra patvirtinusi išvadą, jog D.Kupriui nuolat kyla interesų konfliktas, nuomojantis žemės sklypus 13-oje iš 50 NŽT padalinių prižiūrimų teritorijų. Vienu metu ūkininkaujantis ir NŽT vadovaujantis D.Kuprys nuomojasi maždaug 55,4 hektaro žemės iš valstybės skirtinguose regionuose.

Viceministras trečiadienį paskelbė, kad dėl D.Kuprio pradedamas dar vienas tarnybinio nusižengimo tyrimas.

„Ministras yra gavęs įtarimų, jog galimai tarnybos vadovas yra supainiojęs interesus. Tai susiję su tuo, jog D.Kuprys buvo deklaravęs, kad pats nevykdo ūkininkavimo veiklos, tačiau realiai pats vykdė, dalyvavo susirinkimuose, gynė savo poziciją, nes buvo pradėta pažeidimo procedūra jam kaip ūkininkui“, – pasakojo viceministras.

A.Bogdanovo teigimu, D.Kuprys deklaravo pasėlius nuomojamoje valstybinėje žemėje, tačiau to sklypo jis nėra išsinuomojęs. „Deklaravo ne savo sklypą. Tikimės, kad naujai sudaryta komisija išsiaiškins“, – teigė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūras Bogdanovas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Artūras Bogdanovas

Kai iš darbo bus iškrapštytas D.Kuprys, ŽŪM planuoja skelbti naujų NŽT vadovų konkursus.

Viceministras vylėsi, kad po jų atėjusi nauja vadovybė sugebės atstatyti tarnybos vardą visuomenės akyse.

„Naujos vadovybės atėjimas turėtų būti garantas, kad bus atsinaujinta iš esmės. Mes labai tikimės ir aš to sieksiu, kad NŽT taptų šiuolaikiška tarnyba“, – teigė viceministras.

Jo teigimu, būtina pasiekti, kad NŽT būtų sustiprinta korupcijos prevencija, o tarnybos gaunami skundai būtų nagrinėjami operatyviau ir kokybiškiau.

ŽŪM inicijuotos NŽT centrinio padalinio pertvarkos metu darbo neteko 9 vadovai, neliko direktoriaus patarėjo, skyrių vedėjų pavaduotojų pareigybių, panaikinti du departamentai. Iš viso NŽT atleido 18 darbuotojų.

Anot A.Bogdanovo, per mėnesį tai leis sutaupyti 20 tūkst eurų.

Regioninių NŽT padalinių pertvarka atidėta kitiems metams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius