-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 29

Olandiškas ratas įsuko aistras

Kol biurokratai ginčijasi, ar paminklosauginėje Palangos dalyje įrengto atrakcionų parko apžvalgos ratui reikėjo statybos leidimo, įrenginiu ramiai sukasi poilsiautojai, į verslininko kišenę gausiai pažerdami per žiemą uždirbtų litų.
Apžvalgos ratas
Apžvalgos ratas / „Lietuvos žinių“ nuotr.

Pačiame kurorto centre, J.Basanavičiaus gatvės ir Meilės alėjos sankryžoje, įrengtas Olandijos verslininko Petruso J.M.Leanderio atrakcionų parkas tapo Kultūros paveldo departamento (KPD) Klaipėdos teritorinio padalinio bei Klaipėdos apskrities administracijos ir Palangos valdininkų kovos priežastimi.

Per didelis ratas

Klaipėdos apskrities administracija kaltina Palangos architektą Svajūną Bradūną, kad jis neteisėtai suteikė leidimą statyti apžvalgos ratą. Pasak Lilijos Misiulienės, Klaipėdos apskrities Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento vadovės, pagal Statybos techninį reglamentą norint pastatyti didįjį apžvalgos ratą, viršijantį 10 metrų skersmenį, reikalingas statybos leidimas. Tačiau UAB „Leander LTU" apžvalgos ratą pastatė neturėdama šio leidimo ir neatlikusi visų privalomų procedūrų: detaliojo plano rengimo, svarstymo su visuomene ir projekto derinimo. „Todėl apskrities administracija įspėjo žemės sklypo nuomininką, kad gali būti nutraukta žemės nuomos sutartis", – LŽ sakė L.Misiulienė.

KPD Klaipėdos teritorinio padalinio inspektorius Vitalijus Juška sakė, kad teritorija, kurioje įrengtas atrakcionų parkas, yra greta nekilnojamosios kultūros vertybės, XIX a. vilos „Jūrapilis" („Komoda"). Pagal teisės aktus tokioje teritorijoje ir jos apsaugos zonoje draudžiama statyti statinius, kurie aukščiu, apimtimi ar išraiška nustelbtų kultūros paveldo objektą arba objektus ir trukdytų juos apžvelgti. „Olando atrakcionai stovi paveldosauginiu požiūriu griežto režimo teritorijoje, todėl statybas leidę Palangos savivaldybės atstovai turėjo prieš tai viską suderinti su KPD Klaipėdos teritoriniu padaliniu, – sakė V.Juška. – Jie tikrai užgožia greta esančias kultūros vertybes, todėl mes prieštaraujame jų veiklai. Kol kas tik įspėjome verslininką, kad pašalintų aplinką darkantį apžvalgos ratą. Jei šis to nepadarys, mes jį įspėsime ir skirsime administracinę baudą."

Turi visus leidimus

Pasak Petruso J.M.Leanderio, UAB „Leander LTU" savininko ir direktoriaus, atrakcionai yra jo šeimos verslas, perduodamas iš kartos į kartą. Pradėjęs plėtoti veiklą Palangoje jis stengiasi laikytis visų Lietuvoje galiojančių įstatymų. „Mes kreipėmės į visas institucijas, kurios reguliuoja tokių atrakcionų veiklą, – LŽ sakė verslininkas. – Turime visus leidimus ir sertifikatus. Palangos savivaldybės paprašėme leidimo šioje vietoje įrengti parką ir jį gavome. Todėl tikrai nesuprantu, kuo čia nusikaltau."

Olandas teigė, kad atrakcionų įranga yra išnuomota iš vienos Vokietijos bendrovės iki rugsėjo 1-osios. Nuoma, transportavimo išlaidos, draudimas, montavimas ir eksploatavimas jam kainavo apie 80 tūkst. eurų (276 tūkst. litų).

Derinti nereikėjo?

Palangos miesto savivaldybės vyriausiasis architektas Svajūnas Bradūnas savo kaltės šioje situacijoje taip pat neįžvelgia: „Sutikčiau su priekaištais, jei apžvalgos ratas būtų stacionarus įrenginys. Tačiau jis yra laikinas statinys, kuriam negalioja Statybos techninis reglamentas."

S.Bradūnas LŽ paaiškino, kad prieš dvejus metus Palangos architektūros skyrius kreipėsi į KPD Klaipėdos teritorinį padalinį su prašymu išaiškinti, ar nesudėtingiems ir laikiniems statiniams U2, t. y. paveldosauginėje, teritorijoje reikalingas teritorinio padalinio suderinimas. „Po savaitės gavome tuometinio direktoriaus Naglio Puteikio pasirašytą atsakymą, kad statinių, kuriems įrengti nereikia atlikti kasimo darbų, su jais derinti nereikia, – LŽ įrodinėjo S.Bradūnas. – Tokį atsakymą KPD Klaipėdos teritoriniam padaliniui aš pateiksiu ir šiemet."

Pasak architekto, kultūros vertybė yra ne tik vila „Jūrapilis", bet ir visas Palangos centras: „Todėl nematau nieko bloga, jei poilsiautojai juo grožėsis sukdamiesi apžvalgos ratu."

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius