-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 10

„Olialia“ mergaičių paslaptis Osle

Baigdamos vidurinę mokyklą jos svajojo apie gražuolių karjerą. Bet atsidūrė ne ant podiumo ir ne ant žurnalų viršelių, o daugiabutyje Norvegijos sostinėje Osle, kur jas, artėjant vakarui, vis įnirtingiau atakuoja seksualinių malonumų trokštantys klientai.
Viešnamis
„Olialia“ mergaičių paslaptis Osle / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Oslo policija, bendradarbiaudama su Vilniaus apskrities vyriausiuoju policijos komisariatu ir Vilniaus apygardos prokuratūra, atskleidė platų prostitučių tinklą, valdomą iš privataus namo Vilniaus priemiestyje.

Graži, griežta, mokytoją primenanti 28 metų J.G. nepanaši į sutenerę. Tačiau iš prostitucijos gaunamos lėšos gausiai papildė jos šeimos biudžetą. Kas savaitę J.G., jos motina ar draugas skubėdavo į paštą atsiimti iš Norvegijos plūste plūstančių perlaidų. Oslo policijos pareigūnai, susidomėję nerealiai dideliu perlaidų srautu iš Oslo į Vilnių, siunčiamų vis tiems patiems žmonėms, ir atskleidė gudriai sunarpliotą prostitucijos tinklą.

Šimtai tūkstančių kronų

Negalutiniais tyrimo duomenimis, per metus J.G. ir jos šeimos nariai iš nelegalias seksualines paslaugas Norvegijoje teikiančių merginų per metus gavo daugiau nei 600 tūkst. kronų (240 tūkst. litų). Tuo tarpu prostitutėms, savo kūnu vilniečiams uždirbusioms tūkstančius, teko perpus mažiau. Tik tiek, kad užtektų pragyventi didelėmis kainomis garsėjančioje Norvegijoje ir retkarčiais paremti Lietuvoje likusias šeimas.

Sutikusios Osle dirbti prostitutėmis, merginos susitardavo su J.G., kad savo noru mokės 70 proc. nuo uždirbtos sumos šiai moteriai. Buvo įvardijama, kad tai mokestis už surastą darbą, apgyvendinimą, nuotraukas ir skelbimus elitiniuose Norvegijos pažinčių bei erotiniuose tinklalapiuose. Šiuose tiklalapiuose reklamuojasi tik gražios ir brangios prostitutės.

Lietuvos ir Norvegijos pareigūnai neatskleidžia, kiek lietuvių merginų per J.G. išvyko į Norvegiją dirbti prostitutėmis. Tačiau jų yra gerokai daugiau nei dešimt. Dauguma merginų Lietuvoje gyveno normaliose šeimose. Jų tėvai nė neįtaria, kuo Osle užsiima gražuolės dukterys, siuntinėdavusios savo nuotraukas į įvairius interneto tinklalapius, dalyvaudavusios modelių atrankose, tikėdamos, kad vieną dieną išgarsės.

Ieškojo tarp gražuolių

Vilnietei J.G. populiarūs interneto tinklalapiai su seksualių, vien maudymosi kostiumėlius vilkinčių merginų nuotraukomis buvo pirmas šaltinis, iš kurio buvo pildomos prostitučių gretos. Dvidešimtmetės Raminta ir Laura (jų vardai pakeisti – red.), svajojusios tapti „Olialia“ mergaitėmis, taip pat krito sąvadautojai į akį. Patyrusios nesėkmę „Olialia“ atrankoje – surinkusios nedaug interneto lankytojų balsų, sulaukusios tik kelių padrąsinančių komentarų merginos pasidavė J.G. įkalbinėjimams vykti į Oslą. Norvegijoje, pasivadinusios egzotiškais vardais ir įdėjusios į internetą provokuojamų geros kokybės nuotraukų, jos per dieną sulaukdavo daugybės žinučių iš potencialių klientų.

Su kitomis merginomis J.G. susipažino gėjų klube „Men's factory“ pasilinksminimuose, kavinėse ir diskotekose. Moteris rinkdavosi tik išvaizdžias, jaunas, tvarkingas, svaigalais ir narkotikais nepiktnaudžiaujančias merginas, kurios atitiktų išrankesnį vidutinės klasės prostitučių klientų skonį.

Prostitutės nebuvo mušamos, prievartaujamos, į jas niekas negesino cigarečių, nevertė prievarta vartoti narkotikų – taip nutikdavo kriminalinių gaujų į prostituciją įpainiotoms merginoms. Tačiau ir J.G. „personalui“ galiojo aiški tvarka, o griežtoji J.G. neslėpė turinti ryšių su anksčiau teistais, policijai žinomais vyrais.

Nors tyrėjai neatskleidžia, ar buvo atvejų, kai prostitutės atsisakydavo sumokėti reikalaujamus 70 proc., kokios būdavo tokių atsisakymų pasekmės, ne paslaptis, kad aktyviai tiriama, kas garantavo užnugarį prostitucijos verslui.

Kaitino vaizduotę

Lietuvaičių paslaugos Osle buvo įkainotos nepigiai. 1 valandos pasimatymo kaina – 1500 Norvegijos kronų (600 litų). Už šią sumą merginos tradiciniais būdais pamalonindavo klientą. Už papildomą kainą būdavo suteikiamos labiau vyrų vaizduotę kaitinančios paslaugos.

„Aš mėgstu Vilnių, – sužinojęs, kad prostitutė atvyko iš Lietuvos, atsiliepė vienas potencialių klientų, su kuriais merginos susirašinėdavo trumposiomis žinutėmis. – Noriu grupinio sekso.“

„Sveika, mieloji... Ar rastum, meilute, laiko susitikti šiandien?“ – švelnumu tryško kito kliento žinutė.

„Šiandien vakare aš susitiksiu su mergina. Galbūt tai būsi tu arba gali būti kita. Priklauso nuo kainos ir paslaugų“, – derėjosi trečias. Sužinojęs, kad pusvalandis kainuos 1000 kronų (400 litų), kad mergina, be oralinio ir tradicinio sekso, dar ir bučiuojasi bei atlieka masažą, klientui parūpo, ar būtina naudoti prezervatyvą.

„Už oralinį seksą be prezervatyvo – papildomos 500 kronų“, – nesismulkino mergina.

„Ar galėsiu užbaigti į burną?“ – toliau domėjosi vyriškis.

„Už papildomas 1000 kronų.“

„Tai iš viso 2500? Ir tada tu nurysi? Kur tu?“

„Iš viso 2500 ir aš išspjausiu. Mano adresas...“

„Puiku. Ar tu būsi nuoga, kai atidarysi man duris?“

„Aš būsiu nuoga, kai tu sumokėsi“, – nevyniojo žodžių į vatą mergina.

Žinutės merginų mobiliaisiais telefonais skriejo veik be pertraukos. Kai kurių klientų telefonų numerius prostitutės įsivesdavo į atmintį: Čečėnai, Rusas, Mazochistas, Nenorvegas, Vokietis, Negriukas, 20 min., Prietranka, Išsigandęs, Senukas, Senis, 1800 Kr., Iškrypėlis, Benamis, Pavarantis, Idiotas, Žilas, 2h, Pedofilas.

Kai kurie klientai žinutes prostitutėms siuntinėjo iš savo nuolat naudojamų mobiliojo ryšio telefonų, tuo nemenkai rizikuodami. Norvegijoje priimtas įstatymas, kad prostitutės nėra baudžiamos, tačiau baudžiami jomis pasinaudoję vyrai.

Tarptautinis tyrimas

Šioje byloje prostitučių klientai gali nebijoti pakliūti į policiją. Pareigūnai, susekę nuolatinius pinigų srautus į Lietuvą, iškėlė bylą dėl pelnymosi iš prostitucijos. Ta kryptimi ir vyksta tyrimas, kurio galai – Vilniuje.

„Lapkričio mėnesį į Lietuvą buvo atvykusi grupė Norvegijos pareigūnų, tiriančių šią bylą, – “Lietuvos žinioms„ telefonu sakė Oslo policijos pareigūnas Rune Sivertsen. – Tai ne pirmas kartas, kai bendradarbiaujame su Lietuvos pareigūnais. Aš asmeniškai tiriu jau antrą tokią bylą. Mūsų bendradarbiavimas labai vaisingas ir jis tęsis toliau.“

Pasak Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos vyresniojo tyrėjo Iljos Fiodorovo, vilnietei, gaudavusiai perlaidas iš prostitučių, pateikti įtarimai pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 307 straipsnio 2 dalį „Pelnymasis iš kito asmens prostitucijos“. Šioje straipsnio dalyje numatyta, kad tas, kas organizavo prostituciją ar jai vadovavo arba gabeno asmenį šio sutikimu prostitucijai į Lietuvos Respubliką ar iš Lietuvos Respublikos, baudžiamas laisvės atėmimu iki šešerių metų.

J.G., prabangiai įsikūrusiai nuosavame name Vilniaus pakraštyje už prostitučių pervedamus pinigus, ikiteisminio tyrimo metu mėnesį laiko teko praleisti Lukiškių tardymo izoliatoriuje.

Lengviau atsiduso

J.G. padėjėja ir prostitučių prievaizdė Osle, kaip įtariama, buvo devyniolikmetė Vilniaus priemiesčio gyventoja. Ji dažniausiai siųsdavo perlaidas J.G. bei jos artimųjų vardu.

„Lietuvos žinioms“ pavyko susisiekti su prostitutės motina. Penkis vaikus auginanti moteris iki šiol manė, kad jos šeima – niekuo neišsiskirianti. Abu su vyru rūpinosi vaikais, vyresnioji duktė studijuoja universitete, sūnui gerai sekasi mokslas mokykloje. Problemų kilo tik dėl antros dukters, ji, baigusi dvylika klasių, pradėjo svaigintis alkoholiu, netgi vartojo narkotikus. Mergina įstojo į proftechninę mokyklą, tačiau jos nebaigė, nes kartą klube sutiko J.G. Nuo tada merginos gyvenimas pakrypo visai į kitą pusę.

„Dukra sakė radusi barmenės darbą Norvegijoje, mes net apsidžiaugėme, nes namuose su ja buvo nelengva, nuolat atvykdavo įtartinų draugų, – pasakojo mama. – Iš Norvegijos ji kelis kartus atsiuntė pinigų, jaudinosi, kad mes skurdžiai gyvename. Neatrodė, kad ir ji būtų daug uždirbusi. Atvykusi pabūti namuose dėvėjo pigius, seniai nešiojamus drabužius, nors labai mėgo puoštis. Kartą pas dukrą buvo užsukusi jos drauge pasivadinusi J.G. Vėliau susiradau ją, kai gavau žinią, jog dukra Osle suimta. Prisipažinsiu, išsigandau, kad dukra suimta dėl narkotikų, nes kaip tik tuo metu Lietuvos spaudoje pasirodė pranešimų, jog Norvegijoje sulaikyta didelė narkotikų siunta. Suradau tą J.G., klausiau, kas atsitiko mano dukrai, bet ji pripasakojo tokių nesąmonių, kad nepatikėjau. Net palengvėjo, kai vėliau sužinojau, jog dukra sulaikyta už prostituciją, o ne už narkotikus. Norėčiau, kad jai visa tai būtų gera gyvenimo pamoka. Tikiuosi, grįžusi į Lietuvą ji tęs mokslus, baigs kvailioti.“

Kitų Jelenos į Oslą atviliotų prostitučių artimiesiems „Lietuvos žinios“ nesiryžo skambinti. Tyrėjai perspėjo, kad daugumos merginų artimieji nė neįtaria, ką jos iš tiesų veikė Norvegijoje. Lietuvoje šios merginos niekada neužsiiminėjo prostitucija. Tačiau keli Osle praleisti mėnesiai daugelio gyvenimą pakeitė visiems laikams.

Pareigūnų duomenimis, kai kurios merginos liko Norvegijoje, kitos apsigyveno Danijoje, Švedijoje, Italijoje, Graikijoje... Ir tose šalyse jos dirba prostitutėmis arba ieško prostitutės darbo. Kartą padariusios klaidingą pasirinkimą daugelis merginų nebesugeba pasukti kitu keliu, kol nenublanko jų grožis ir netrūksta klientų.

 

 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius