Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 15

Operacijoje Afganistane sužeistas Lietuvos karys netrukus stos į rikiuotę

Po dešimties mėnesių trukusio gydymo ir reabilitacijos Vokietijoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose į Lietuvą grįžo pernai pavasarį Afganistano pietuose operacijos metu sužeistas Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų pajėgų karys. Kovo 14 d. kariui krašto apsaugos ministras ir kariuomenės vadas įteikė Lietuvos kariuomenės medalį „Sužeistajam“.
Afganistane naikinami sprogmenys
Afganistane naikinami sprogmenys / Vyr. ltn. Indrės Sejonienės nuotr.

„Vykdant pavestas užduotis kovinėmis sąlygomis ne visada pavyksta išvengti skaudžių netekčių ir sužeidimų. Todėl esame nepaprastai dėkingi sąjungininkams, kurių neįkainojamos pagalbos ir profesionalumo dėka mūsų karys po patirtų sunkių sužalojimų grįžta į tarnybą“, – sakė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

„Mūsų kariai yra profesionalai, jie puikai suvokia, kokia pavojinga yra jų tarnyba, tačiau nedvejodami vykdo užduotis. Tą nuolatos pabrėžia ir mūsų sąjungininkai. Laukiame, kol mūsų karys prisijungs prie mūsų rikiuotėje, o jo tarnybos metu įgyta kovinė patirtis, bus mums nepaprastai naudinga“, – sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius.  

Specialiųjų operacijų pajėgų karys 2012 m. gegužę buvo sunkiai  sužeistas Afganistano pietuose,  kai patrulio metu sprogo nenustatytas sprogstamasis užtaisas. Kiti du patrulio metu nukentėję kariai greitai grįžo į rikiuotę.

Incidento metu itin svarbu buvo tai, kad kvalifikuotą pirmąją medicinos pagalbą suteikė Specialiųjų operacijų eskadrono paramedikai. Po įvykio karys sraigtasparniu buvo nugabentas į karo ligoninę Kandahare, vėliau perkeltas į JAV karo ligoninę Vokietijoje, kur praleido kelis mėnesius. Dar  vėliau JAV ambasados Vilniuje rūpesčiu karys praėjo reabilitacijos kursą JAV.

Gydymo metu su kariu bendravo Lietuvos krašto apsaugos ministerijos ir kariuomenės, NATO specialiųjų operacijų vadovybė, kario artimiesiems buvo sudarytos sąlygos aplankyti jį ligoninėje  ir reabilitacijos vietoje.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius