Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 10

Operos intriga – šiuolaikinės tobulo žmogaus paieškos

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras ruošia premjerą – operą fantasmagoriją „Frank'Einstainas“. Jos kūrėjų komanda pagaliau praskleidė šio kūrinio virtuvę dengusią skraistę.
Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro „Frank'Einstainas“ nustebins netikėtomis A.Nekrošiaus sukurtomis dekoracijomis.
Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro „Frank'Einstainas“ nustebins netikėtomis A.Nekrošiaus sukurtomis dekoracijomis. / Muzikinio teatro nuotr.

2006-aisiais turėjusi pasirodyti premjera dienos šviesą išvys tik dabar ir taps 100-uoju pastatymu Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre.

Operos pavadinimas „Frank'Einstainas“ – aliuzija į M.Shelley romaną „Frankenšteinas“ ir į mokslininko Alberto Einsteino pavardę.  „Tai fantasmagorija, nes kūrinio tema netelpa į vieną stilistinį žanrą. Operos teatras, tai ne vien Verdis, jame turi būti ir tai, kas aktualu šiandien“, – teigė kompozitorė, teatro vadovė Audronė Žigaitytė–Nekrošienė.

Operoje vystoma amžina tema – tobulo žmogaus paieška, visa tai atspindima šių dienų lietuviškame kontekste. Pagrindinis konfliktas kristalizuojasi tarp mąstančio ir ateities perspektyvų ieškančio Profesoriaus ir minios. Anot A.Žigaitytės, naujoji opera atskleidžia šių dienų visuomenės žaizdas.

Tekstą kūriniui ji rašė drauge su savo vyru Arvydu Nekrošiumi. Kaip prisipažino autorė, dėl kai kurių dalių būta nemažai šeimyninių diskusiju.

Talentingų kūrėjų darbas

Kūrinį patikėta režisuoti Marijai Simonai Šimulynaitei, Klaipėdoje jau stačiusiai „Spragtuką“. Anot režisierės, „Frank'Einstainas“ bus kupinas aštrių kontrastų ir spontaniškumų. „Pats kūrybinis darbas ir mane pačią dažnai nustebindavo“, – teigė režisierė.

Netikėtos žada būti ir dekoracijos. Publika, įpratusi prie ištaigingų operų scenografijų, šį kartą nustebs. Spektakliui specialiai ruošiamos ir videoinstaliacijos. Jas kuria trumpam į Lietuvą iš Londono sugrįžęs Rimas Sakalauskas.

Pagrindinius vaidmenis fantasmagorijoje kuria Rafailas Karpis, Andrejus Kalinovas, Tadas Girininkas, Dmitrijus Afanasjevas, Šarūnas Juškevičius, Svetlana Konstantinova ir kiti.
T.Girininkas, kuriam patikėtas Frank'Einstaino vaidmuo, prisipažino, kad šis vaidmuo jam psichologiškai pats sudėtingiausias. „Pakankamai sudėtinga surasti tame vaidmenyje save“, – teigė jis.

„Frank'Einstaino“ premjera – rugsėjo 17 ir 18 d. Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre.  Vėliau spektaklis bus vežamas gastrolių į sostinę.

Akcija prieš terorizmą

Šeštadienį, kai pasaulis minės 9-ąsias tragiškosios rugsėjo 11-osios metines, Teatro aikštėje rengiama antiteroristinė akcija prieš terorizmą, globalizmą, frankenšteinizmą. Akciją papuoš ypatingos dekoracijos: specialiai šiam renginiui pagamintos lėlės jau keliauja iš Kinijos. Tai lėlė baro šokėja vardu ledi Jaja (3,5 m aukščio) ir Frank' Einstainas (5 m aukščio). Jaja su publika bendraus ne tik akcijos dieną – spektaklio metu bus scenoje, o Frankas papuoš teatro holą, primindamas visiems apie mus supančias grėsmes. Teatro aikštėje taip pat nuskambės keli kūriniai iš naujosios operos. Renginys prasidės 17 val. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius