Tiesiogiai
VALINSKAS ŽINO: prezidento rinkimų naktis tiesiogiai
2009 02 18

Opozicija kasasi po Valinsko posto pamatais (atnaujinta 15.19 val.)

Seimo opozicija nori skelbti interpeliaciją Seimo pirmininkui Arūnui Valinskui ir jau pradėjo atitinkamas procedūras. Be to, parlamento vadovo elgesys šiandien apsvarstytas Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje.
Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas buvo priverstas teisintis Etikos ir procedūrų komisijos posėdyje.
Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas buvo priverstas teisintis Etikos ir procedūrų komisijos posėdyje. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Seimo „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos nariai kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją, kad būtų įvertinta Seimo pirmininko Arūno Valinsko garsioji frazė Utenoje. Ten susitikime su rinkėjais jis velniop pasiuntė Etikos ir procedūrų komisijos pirmininką Algimantą Salamakiną.

„Tvarkiečiai“ yra parengę interpeliacijos Seimo pirmininkui tekstą, kur pirmiausia įrašyta, kad A.Valinskas netinkamai organizavo parlamento darbą, įstatymai buvo priimami naktimis, pridaryta klaidų. Todėl esą jis atsakingas ir už sausį prie Seimo vykusias riaušes.

A.Valinskas siūlė išleisti netinkamų frazių žodynėlį, kad visi galėtų juo vadovautis.Antruoju klausimu interpeliacijoje kaip tik ir nurodytas netinkamas Seimo pirmininko elgesys, paminėta jo garsioji frazė Utenoje. Etikos komisijos išvadą rengęs „tvarkietis“ Egidijus Klumbys pareiškė neabejojantis: Seimo pirmininkas pažeidė etiką.

Kitas išvadų rengėjas Vytautas Bogušis teigė, kad jei A.Valinskas būtų būtų pasakęs „teatleidžia Dievas tam Salamakinui – mes dainavom ir dainuosim“, tuomet viskas būtų gerai.

Siųsdamas velniop apie A.Salamakiną negalvojo

Į Etikos ir procedūrų komisijos posėdį pakviestas A.Valinskas aiškino, kad Utenoje vyko žmonių su negalia šventė, jis su žmona gavo labai gražų kvietimą. Inga Valisnkienė ten padainavo tris dainas, žinoma, nemokamai. O pats A.Valinskas net paaukojo labdarai. O pasiųsdamas velniop jis esą negalvojo apie A.Salamakiną, bet apie tuos, kas sumanys drausti koncertuoti tokioje gražioje šventėje.

A.Valinskas pacitavo ir kai kurias kitas tarp seimūnų nugirstas frazes, kurios esą  nelabai gražios. Priminė, kaip Vida Marija Čigriejienė pasakė: „Jūs mane prievartaujate stačiai“, pacitavo frazę „Jūs negalvokit, kad prieš mane 140 angelų, prieš mane 140 velnių“. A.Valinskas siūlė išleisti netinkamų frazių žodynėlį, kad visi galėtų juo vadovautis.

Komisijos narė Rūta Rutkelytė siūlė užsakyti kalbininkų ekspertizę: esą gal „velniop“ lietuvių kalboje nėra piktybinis išsireiškimas. A.Salamakinas teigė, kad jis nėra įsižeidęs, nes esą Seimo nariai įsikarščiavę diskusijose dar ne taip pasako. „Pasiuntimas ir lieka pasiuntimas“, – nesutiko Valentinas Mazuronis. E.Klumbys piktinosi, kad vienas iš aukščiausių valstybės vadovų taip kalbėti negali.

Etikos ir procedūrų komisija savo sprendimą dėl A.Valinsko elgesio parengs kitam posėdžiui. Be to, komisija dar yra gavusi keturis skundus dėl A.Valinsko, kuriuos nagrinės vėliau.

„Pasiuntė Konstituciją“

Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas A.Salamakinas sakė, jog etikos sargams dar teks nagrinėti skundus dėl A.Valinsko galbūt neetiško pasisakymo apie opozicijos lyderį Gediminą Kirkilą, taip pat yra gautas skundas iš „Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009“ vadovės Elonos Bajorinienės dėl šios įstaigos darbų vertinimo. Ant A.Valinsko yra supykusi ir socdemų frakcija. Esą A.Valinskas pareiškė, kad iki tol visi Seime vogė, o jis tą vogimą sustabdė.

Paklaustas, ar Seimo pirmininkas atsiprašė už tai, kad Utenoje pasiuntė „velniop“, A.Salamakinas teigė, kad tokio atsiprašymo nebuvo. „Bet jis ne mane pasiuntė, o Konstituciją, – sakė A.Salamakinas, – nes Konstitucija draudžia Seimo nariui užsiimti visokiais dainavimais.“

„Tvarkiečiai“ rengiasi versti A.Valinską

Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ narys E.Klumbys trečiadienį dar prieš Etikos ir procedūrų komisijos posėdį žurnalistams pasakė, kad interpeliacijos tekstas jau parengtas ir išsiųstas kitoms frakcijoms susipažinti. Parašai kol kas dar nepradėti rinkti.

Tam, kad būtų pradėtas Seimo pirmininko tinkamumo einamoms pareigoms svarstymas parlamente, po interpeliacijos tekstu turi pasirašyti ne mažiau nei 29 Seimo nariai. Norint atstatydinti Seimo pirmininką, už tokį sprendimą turi balsuoti bent 71 parlamentaras iš 141.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius