Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 20 /13:21

Opozicija nusprendė pradėti interpeliaciją Aurelijui Verygai

Pirmadienį susirinkę opozicijos atstovai nusprendė pradėti interpeliacijos procedūrą sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tai 15min pirmadienį patvirtino Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

„Šiandien buvome susitikę ir priėmėme sprendimą rengti klausimus – tai yra pirmas žingsnis interpeliacijai, klausimų pateikimas. Šiandien mėginsime suderinti šiuos klausimus tarp opozicinių frakcijų“, – BNS pirmadienį sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis.

Pasak jo, preliminariai planuojama ministrą klausti dėl situacijos su receptiniais vaistais, taip pat dėl sprendimo nuo sausio 1 dienos nekelti atlyginimų medikams, dėl politinio pasitikėjimo asmenų įdarbinimo bei spaudimo Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžių įstaigų vadovams trauktis iš pareigų.

Interpeliaciją be konservatorių nutarė pradėti Liberalų sąjūdžio, „Tvarkos ir teisingumo“, Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijų ir Mišrios Seimo narių grupės atstovai.

„Dėl man nesuprantamų priežasčių ponas A. Veryga sąmoningai nesiima sisteminių sveikatos priežiūros problemų sprendimo ir imituoja savo veiklą vaikydamasis vaistininkus be recepto parduodančius druskintą vandenį. Eilės, gydytojų ir slaugytojų krūviai bei atlyginimai yra tos problemos, kurios šiandien stokoja ministro dėmesio ir idėjų“, – pranešime cituojamas LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas.

„Opozicinės frakcijos Seime nutarė pradėti konsultacijas dėl nepasitikėjimo procedūros sveikatos apsaugos ministrui A. Verygai, nes mums kyla klausimų dėl sveikatos apsaugos sektoriaus vizijos – ar tokia apskritai egzistuoja. Šiuo metu nėra aišku, kaip ministras mato reformas, kiek jos pagrįstos, ar jos racionalios“, – cituojamas LSDP frakcijos narys Algirdas Sysas.

„Būdamas psichiatrijos daktaru savo sprendimais ir veiksmais įneša neadekvačiai daug psichinio diskomforto visuomenei“, – reziumuoja socialdemokratas.

A.Veryga laukia klausimų

Tikimasi iki trečiadienio tarp opozicinių frakcijų suderinti interpeliacijos klausimus ir surinkus reikiamą parašų kiekį ne vėliau kaip ketvirtadienį pradėti interpeliacijos procedūrą.

Ministras A.Veryga pats žada visus atsakymus pateikti, kaip to reikalauja procedūros.

„Seimo opozicija turi teisę inicijuoti interpeliaciją bet kuriam ministrui, tad jie šia savo teise ir naudojasi. Ministras A. Veryga mielai atsakys į visus interpeliacijos klausimus, kai jų sulauks. Tokiais atvejais klausimai turi būti pateikiami laikantis nustatytos tvarkos, tad ir atsakymai bus pateikti išlaikant reikiamas procedūras“, – sakoma ministerijos BNS pateikdame komentare.

Su pačiu A. Veryga BNS susisiekti nepavyko.

Seimo Statutas numato, kad ministro interpeliacijai pradėti reikia ne mažiau kaip 29 Seimo narių parašų. Interpeliacijos metu ministrui raštu pateikiami klausimai ir reikalaujama į juos per dvi savaites pateikti atsakymus. Ministrui pateikus atsakymus raštu, Seimas plenarinio posėdžio metu šiuos atsakymus nagrinėja ir galiausiai priima sprendimą slaptu balsavimu. Jeigu nepritariama ministro atsakymams – jis privalo atsistatydinti.

Išrinko blogiausiai dirbančiu ministru

„Baltijos tyrimų“ atlikta apklausa, kurią teisę skelbti gavo LRT laida „Savaitė“, parodė, kad gyventojai A.Verygą laiko blogiausiai dirbančiu ministru.

Didžiulio visuomenės pasipiktinimo ministras sulaukė po to, kai nuo lapkričio 1-osios vaistinės ėmė prašyti receptų vaistams, kurie anksčiau buvo pardavinėjami laisvai.

Sulaukianti kritikos dėl sugriežtintos receptinių vaistų pardavinėjimo tvarkos Sveikatos apsaugos ministerija gynėsi, kad tokių vaistų išrašymo tvarka nuo lapkričio 1 d. nesikeitė.

„Panašu, kad dauguma vaistinių ilgą laiką pažeidinėjo vaistų išdavimo taisykles ir neprašydavo iš pacientų receptų kai kuriems vaistams, kurie visą laiką buvo receptiniai. Mes dabar pamatėme, kokiu lygiu buvo nesilaikoma tvarkų. Suprantame, kad žmonės jaučiasi sutrikę, jiems atrodo, kad per vieną naktį ministerija pakeitė tvarką, ir natūralu, kad žmonėms kyla neramumų. Panašu, kad dabar jau turime atsakymą, dėl ko kontrolinių vaistų pirkimų buvo taip bijomasi (…) Pacientai, matyt, net neįtarė, kad perka receptinius vaistus, ir visada tą darydavo be recepto, nors visada tuos receptus turėjo turėti“, – praėjusią savaitę sakė sveikatos apsaugos ministras A.Veryga.

Apie interpeliaciją šiam ministrui G.Landsbergis buvo užsiminęs dar mėnesio pradžioje.

Į frakcijos posėdį pasikvietę A.Verygą konservatoriai jo klausė, kodėl jis nebendrauja su medikų ir pacientų atstovais, kokią turi sveikatos apsaugos sistemos viziją, kodėl rajonuose uždaromos gydymo įstaigos, apie priklausomybės ligų centrų pertvarkos padarinius ir pan.

A.Veryga kiek anksčiau buvo kritikuojamas dėl to, kad neina į kontaktą su nauja medikų organizacija – Lietuvos medikų sąjūdžiu. Tiesa, vėliau ministerija ėmė kviesti jos atstovus į pokalbius dėl planuojamo algų kėlimo sveikatos darbuotojams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius