Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 16

Opozicija prezidento metinę kalbą vadina aiškia, atvira ir signalu Vyriausybei

Seimo opozicija metinę prezidento kalbą vadina aiškiu situacijos valstybėje konstatavimu ir signalu Vyriausybei, kad ši yra neveikli.

Opozicinės Socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė teigia, kad G.Nausėdos kalba – tai aiški žinutė konservatoriams ir liberalams.

Jos teigimu, prezidentas pagrįstai priekaištavo valdantiesiems konservatoriams ir liberalams dėl nesugebėjimo tartis, skurdinamo viešojo sektoriaus ir pavėluotos reakcijos į rekordinę infliaciją.

„Prezidentas dar kartą priminė tai, kas turėtų būti svarbiausia šalies vidaus politikos darbotvarkėje, – tai rūpinimasis visų žmonių sveikata, išsilavinimu ir skubi bei tikslinga pagalba žmonėms, kurie kenčia nuo rekordinės infliacijos“, – sakė socialdemokratų lyderė.

Pastabos dėl Vyriausybės vykdomos politikos, V.Blinkevičiūtės nuomone, yra pagrįstos – vienašališkai stumiamos sveikatos ir švietimo reformos tik didins atskirtį, nelygybę, gilins neteisingumo jausmą, o mokyklų ir ligoninių naikinimas regionuose rekordinės infliacijos metu – nesuprantamas ir prie žmonių gerovės tikrai neprisidės.

Politikė pabrėžė, kad ekonominių sunkumų metu kaip niekada svarbu rasti platų sutarimą dėl svarbiausių sprendimų, juoba, kad anksčiau tai yra pavykę.

„Karo akivaizdoje visos politinės jėgos susitelkė: skubiai priėmėme būtinus sprendimus dėl šalies apginamumo didinimo ir pagalbos kraujuojančiai Ukrainai. Deja, kitais svarbiais klausimais tos vienybės yra per mažai. Žmonių pajamas sekina didėjanti infliacija, tačiau valdantieji iki šiol atmetė visus opozicijos siūlymus, kaip palengvinti augančių kainų naštą pažeidžiamiausioms žmonių grupėms. Maža to, daugeliu klausimu žiauriai vėluojama ir atidėliojama“, – tvirtino V.Blinkevičiūtė.

VIDEO: Speciali laida. Prezidentas skaitė metinį pranešimą – aptarimas 15min studijoje

A.Norkienė: nesuvaidintas situacijos valstybėje konstatavimas

Didžiausios opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos Seime seniūnė Aušrinė Norkienė teigė, kad prezidento pranešimas parodė, kad jis mato ir girdi Lietuvos žmones.

„Prezidento kalbą vertiname kaip atvirą, nesuvaidintą situacijos valstybėje ir būtinų darbų konstatavimą. Ši kalba rodo, kad prezidentas girdi ir mato Lietuvos žmones bei jų problemas. Mūsų matymas sutampa“, – teigė politikė.

Ji teigiamai įvertino Gitano Nausėdos sudėliotus akcentus, atkreipdama dėmesį į būtinybę stiprinti šeimų gerovę, teisingumo jausmo svarbą visuomenėje.

A.Norkienės teigimu, prezidentas įvardijo valdžios problemas ir klaidas, neteisingai valdytą pandemiją, atkreipė dėmesį į dažnai girdėtus ir girdimus reikalavimus „netrukdyti dirbti“, kas deja, tapo priedanga valdžios neveiklumui.

Anot jos, pagrįsta ir prezidento kritika, kad regionai pamiršti, neįvykdyti jiems duoti pažadai.

„Prezidentas, kaip ir mes, pabrėžia, kad būtina, kuo skubiau spręsti naujus iššūkius, su kuriais susiduriame valstybės viduje – kylančiomis kainomis, brangstančia energija, viena didžiausių infliacijų, kurią turime Europoje“, – teigė „valstiečių“ seniūnė.

S.Skvernelis: tai signalas Vyriausybei

Opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis sakė, kad prezidento kalba „yra labai akcentuota, apžvelgtos visos šio laikmečio aktualijos“.

„Turbūt daugiau akcentuota yra į užsienio politiką, kas yra ir gynyba, kas yra pagrindinė atsakomybė prezidento. Ir praktiškai labai aiškiai pasisakyta vidaus politikos klausimais. Vyriausybei toks korektiškas, mandagus signalas pasiųstas iš tikrųjų, kad ji yra neveikli. Tai, tas akivaizdžiai matyti ir iš kai kurių ministrų komentarų dabar – kad, na sudėtinga šitai Vyriausybei apskritai būti realybėje“, – sakė S.Skvernelis.

VIDEO: Prezidento metinėje kalboje nuskambėjo įdomus išsireiškimas: vakcinuojama „kaimenė“ – ką jis gali reikšti?

Prezidento siūlymą dalyvauti dialoge tarp susipriešinusios opozicijos ir valdančiųjų, S.Skvernelis vadino svarstytinu ir vertingu, tačiau teigė, jog „kol kas mes tą dialogą turime, bent jau jis prasidėjęs čia, Seime, ir manau, kad yra visos galimybės Seime tą dialogą rasti be prezidento tarpininkavimo“.

„Jeigu matysime, kad esame aklavietėje, tai prezidento tas pasiūlymas yra svarstytinas ir vertingas“, – tvirtino politikas.

Ketvirtadienį G.Nausėda Seime skaitė savo trečiąjį metinį pranešimą.

Jis prezidento pareigas pradėjo eiti 2019 metų liepos 12 dieną. Rinkimų kampanijoje G.Nausėda dalyvavo su Gerovės valstybės programa, kur akcentavo socialinės atskirties mažinimą ir didesnę pagarbą politikoje.

VIDEO: G.Nausėda metiniame pranešime teigiamai paminėjo Ukrainoje kritikuojamą O.Scholzą – ar tai galima laikyti dviveidiškumu?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius