Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 26

Opozicija reikalauja kurti specialią Seimo komisiją, tirsiančią žemės ūkio sektorių

Opozicinių Seimo frakcijų nariai pirmadienį pasirašė nutarimo projektą, kuriuo siūlo sudaryti trylikos narių laikinąją tyrimo komisiją ir pavesti jai atlikti parlamentinį tyrimą dėl „nerimą keliančios padėties“ Lietuvos žemės ūkio sektoriuje.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pagal projektą, komisiją galėtų sudaryti tik tie Seimo nariai, kuriems „dėl atliekamo tyrimo objektų nekiltų privačių ir viešų interesų konfliktų“ bei tie, kurie turi teisę dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seime
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Seime

13-ai parlamentarų būtų pavesta ištirti infromaciją dėl 26 teiginių. Keli iš jų:

  • nustatyti, kokios schemos yra naudojamos žemės ūkio paskirties žemę įsigyjančių fizinių ir juridinių asmenų, siekiant apeiti Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymo nuostatas, reglamentuojančias maksimalų 500 ha galimos įsigyti žemės ūkio paskirties žemės vienam asmeniui ar susijusiems fiziniams ir juridiniams asmenims, tokiu būdu realiai valdant ir dirbant didesnius žemės ūkio paskirties žemės plotus, nei tai leidžia įstatymas;
  • surinkti duomenis, kokios per pastaruosius dešimt metų buvo kompleksinių trąšų, kuriose amonio nitratas sudaro nuo 50 iki 80 proc., pardavimo Lietuvos rinkoje bei eksporto apimtys ir nustatyti, kokią įtaką, muitais neapmokestinamų kompleksinių trąšų įvežimas iš trečiųjų šalių padarė konkurencijos sąlygom Lietuvos trašų rinkoje;
  • nustatyti, ar šiuo metu galiojantis teisinis reguliavimas tinkamai reglamentuoja Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymo tikslus ir ar nėra paiškėjusios įstatymų spragos, kurios leidžia vykdyti žemės ūkio paskirties žemės užgrobimą iš nepriklausomų ūkininkų ir žemės koncentraciją kelių stambių žemvaldžių rankose.

Tyrimą komisija turėtų užbagti ir pateikti išvadą, numatančią, kaip reikėtų keisti žemės įsigijimo, valdymo politiką ir tai numatančius įstatymus, iki šių metų lapkričio 1 dienos.

Alfredo Pliadžio nuotr./ Žemės ūkis
Alfredo Pliadžio nuotr./ Žemės ūkis

„Esame susirūpinę, kad prie tokios žemės konsolidavimo vienose rankose ir iš to išeinančių socialinių bei ekonominių problemų, su kuriomis susiduria Lietuvos kaimas, galimai prisideda paplitusios žemės ūkio paskirties žemės užgrobimo schemos ir žemės koncentracija stambiųjų žemvaldžių rankose“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas Seimo konservatorių frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis.

Seimo nutarimo projektą dėl specialios tyrimo komisijos sudarymo iš viso pasirašė 38 asmenys iš Seimo konservatorių (tarp jų – Tadas Langaitis, penktadienį pranešęs atsisakantis parlamentaro mandato), liberalų ir „tvarkiečių“ frakcijų.

Seimo nutarimo projekto nepasirašė nė vienas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos, su kuria siejamas šis tyrimas, narys.

„Valstietis“ Povilas Urbšys dar sausio 12-ąją, sprendžiant dėl visuomeninio transliuotojo veiklos tyrimo, išreiškė palaikymą Seimo iniciatyvai tirti trąšų klausimus.

„Jeigu mes, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija, užsimosime skaidrinti tik tai, kas susiję su LRT veikla, o, pavyzdžiui, dėl rusiškų trąšų kartosime, kad viskas skaidru [...] tai mes patvirtinsime nuogąstavimus, kad skaidrumo kriterijus taikome tik savo kritikams, bet ne sau“, – sakė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Povilas Urbšys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Povilas Urbšys

Sausio 17-ąją pritarimą tyrimui dėl žemės valdymo ir įsigijimo procesų išsakė ir „valstiečių“ deleguotas premjeras Saulius Skvernelis.

„Aš iš principo palaikyčiau, jeigu kalbėtume apie visą žemės reformą, nuo to pradėti reikėtų galbūt į visą visumą žiūrint, iš tikrųjų kokiomis aplinkybėmis ir kada nekilnojamas turtas – žemė – Lietuvoje tapo kilnojamu turtu, kas kokias naudas iš to turėjo, kokią žalą patyrė žemių savininkai dėl tos reformos, ir toliau nuosekliai eiti. Nes dabar praktiškai pagal tas idėjas tai norima įsivertinti ankstesnių Seimų ir vyriausybių darbus, susijusius su žemės ūkio sektoriumi, o ten baltų dėmių, man atrodo, pakankamai daug yra“, – dėstė ministras pirmininkas.

Parlamentarų iniciatyva tirti šalies žemės ūkio sektorių kilo 15min pranešus apie tai, kad valdančiųjų „valstiečių“ lyderiui Ramūnui Karbauskiui priklausantis „Agrokoncernas“ naudojasi politikui artimų asmenų valdoma žeme ir galimai apeina įstatymo nustatytą ribą vienam asmeniui valdyti ne daugiau kaip 500 hektarų žemės ūkio paskirties žemės.

R.Karbauskio teigimu, sandoriai su giminaičiais buvo teisėti, įstatymų nepažeidžiantys ir neapeinantys.

Pagal Seimo statusą, inicijuoti parlamentinį tyrimą gali ne mažiau kaip ketvirtadalis parlamentarų, tai yra ne mažiau kaip 36 Seimo nariai iš 141.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius