-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 05

Opozicija reikalauja R.Šimašiaus galvos: asmeninio gyvenimo nevertina, bet turi įtarimų

Savaitgalį paskelbęs apie sumainytus žiedus su architekte Gilma Teodora Gylyte, Remigijus Šimašius iš kolegų sulaukė ne tik sveikinimų. Dviejų opozicinių partijų Vilniaus taryboje atstovai ragina jį atsistatydinti, esą meras ne tik vėlavo deklaruoti artimą ryšį su G.T.Gylyte, bet ir iki šiol nėra niekur užsiminęs apie jos pusbrolį bei ryšius su juo.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Jums netikėta? Mums irgi. Šiandien su Gilma sumainėme žiedus. Džiaugiamės gavę palaiminimą ir esam laimingi. Parašus padėsime kažkada po atostogų, kurių išvykstame rytoj.

Bus klausimų, suprantu. Bet, manau, suprasite ir mane, jei iškart neatsakysiu. Šiandien tik pasakysiu, kad Gilmą pažįstu jau seniai. Mus supažindino Vilnius. O šie metai pažinčiai atnešė ryškių spalvų ir polėkio. Laukia nuostabi kelionė. Palinkėkite mums laimės“, – feisbuke šeštadienio rytą rašė R.Šimašius.

Jau netrukus pasirodė svarstymų apie mero gyvenimo draugės ryšius su savivaldybe ir laimėtus konkursus. 15min aprašė juos, skaitykite čia: R.Šimašiaus žmonos įmonė – penkių savivaldybės konkursų laimėtoja.

Tuomet mero atstovas spaudai Karolis Vaitkevičius tikino, kad viešųjų ir privačių interesų konfliktas nekyla ir negali kilti.

Vardija įtarimus

Praėjus kelioms dienoms Žilvinas Šilgalis išplatino pranešimą „Laisvės ir teisingumo“ frakcijos, kuriai ir pats priklauso, bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovų Vilniaus taryboje vardu, kuriame ragina R.Šimašių atsistatydinti.

„Vilniaus miesto tarybos frakcija „Laisvės ir teisingumas“ kartu su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariais kreipėsi į savivaldybės Etikos ir Antikorupcijos komisijas prašydami pradėti tyrimus dėl Vilniaus mero R.Šimašiaus veiksmų laiku nedeklaruojant artimų santykių su architekte, kurios įmonės gaudavo pelningus užsakymus iš Vilniaus miesto savivaldybės, bei galimų protekcijų ir korupcijos“, – rašoma pranešime.

Nevertiname R.Šimašiaus asmeninio gyvenimo peripetijų, tačiau jis eina Vilniaus mero pareigas ir dėl to kyla rimtų įtarimų dėl jo netinkamo viešųjų ir privačiųjų interesų laikymosi.

Anot Ž.Šilgalio, opozicijai atstovaujantys politikai turi „rimtų įtarimų“

„Nevertiname R.Šimašiaus asmeninio gyvenimo peripetijų, tačiau jis eina Vilniaus mero pareigas ir dėl to kyla rimtų įtarimų dėl jo netinkamo viešųjų ir privačiųjų interesų laikymosi, elementarių sąžiningumo ir skaidrumo principų negerbimo bei dėl galimų korupcinių schemų proteguojant savo sutuoktinę Gilmą Teodorą Gylytę ir jos įmonę UAB „DO architects“.

Remigijus Šimašius susituokė su Gilma Teodora Gylyte
Remigijus Šimašius susituokė su Gilma Teodora Gylyte

Niekam nekyla abejonių, kad santykiai neatsiranda per vieną diena, kaip ponas Šimašius bandė aiškinti. Taigi, kyla natūralūs klausimai – kiek laiko buvo slepiami mero R.Šimašiaus santykiai su nauja žmona bei kokia įtaka buvo daroma jo dabartinės žmonos įmonei laimint viešuosius pirkimus Vilniaus miesto savivaldybėje?

Pakankamai akivaizdu, kad R. Šimašius pastaraisiais metais gyveno nuolatiniame interesų konflikte nedeklaruodamas savo artimų santykių ir tokiu būdu galėjo daryti netiesioginę įtaką dabartinės žmonos naudai“, – pranešime cituojamas Ž.Šilgalis.

Priminė žmonos pusbrolį

Toliau teigiama, kad „Laisvės ir teisingumo“ frakciją pasiekė informacija, kad „savivaldybėje galimai vešėjo korupcinė schema, kurios pagalba galėjo būti piktnaudžiaujama tarnyba proteguojant savo pasirinktus projektuotojus, sudarant jiems išskirtines sąlygas laimėti neskaidrius konkursus, todėl tokiomis aplinkybėmis išsamus tyrimas būtinas“, tiesa, nenurodant, kokie tie konkursai galėję neskaidriai vykti.

„Pažymėtina, kad ir R.Šimašiaus naujos sutuoktinės pusbrolis Benediktas Gylys per savo paties paramos fondą BGF taip pat turėjo ryšių su Vilniaus miesto savivaldybe ir jos kontroliuojama VšĮ „Go Vilnius“.

Nors ir gerokai pavėluotai, bet ryšys su nauja žmona jau deklaruotas, tačiau apie sutuoktinės pusbrolį Benediktą Gylį dar niekur neužsimenama, kai tuo tarpu jis buvo didžiausias R. Šimašiaus rinkimų kampanijos rėmėjas.

R.Šimašiui derėtų prisiimti atsakomybę ir atsistatydinti iš Vilniaus mero pareigų.

Taigi, panašu, kad R.Šimašius yra įsivėlęs į giminystės verslo UAB, kuriame buvo sudarytos palankios sąlygos galimai naudotis mokesčių mokėtojų pinigais asmeninei naudai per būsimą sutuoktinę gauti, bet ir gauti naudą rinkimų metu“, – rimtus įtarimus merui dėsto Ž.Šilgalis.

Jo teigimu, „R.Šimašiui derėtų prisiimti atsakomybę ir atsistatydinti iš Vilniaus mero pareigų“.

Užkliuvo „Portalas“

K.Vaitkevičius, paprašytas pakomentuoti tokius politinių oponentų kaltinimus, 15min teigė, kad Vilniaus miesto savivaldybė nuosekliai siekia, kad sąlygos mieste visiems vystytojams, architektams ir t.t. būtų vienodos.

„Patvirtintas naujas miesto bendrasis planas, dešimt architektūros taisyklių, kurios galioja visiems ir vienodos, taip pat baigiamas rengti gatvių standartas (aiškus taisyklių rinkinys). Taip pat miesto tarybos sprendimu dideliems projektams privaloma (ko anksčiau nebuvo) rengti architektūrinius konkursus.

Kai tokius konkursus rengia savivaldybė – jų laimėtojus atrenka nepriklausomos komisijos“, – sakė K.Vaitkevičius.

Priekaištus dėl paramos fondo BGF savivaldybė irgi atremia: „Jūsų minimas fondas dalyvavo „Kuriu Vilnių“ konkurse. Konkurse gali dalyvauti tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys.

Išorės ekspertų komisija įvertinusi visas paraiškas nusprendė, kad idėja yra verta finansavimo ir 2019 metais kartu su kitais 12 projektų gavo finansavimą. Projektui iš šios programos skirta 44 500 eurų („Portalas“).“

Sauliaus Žiūros nuotr./„Portalas“
Sauliaus Žiūros nuotr./„Portalas“

„Portalo“ projektas šių metų gegužės 26 d. sujungė du pirmuosius miestus – Vilnių ir Liubliną Lenkijoje. Kaip teigta pranešime spaudai, „Lietuvos sostinėje gimęs tarptautinis projektas „Portalas“ – tai šiuolaikinis bendruomenės katalizatorius, kuriuo tikimasi skleisti vienybės žinutę, skatinti tarptautinę miestų ir valstybių draugystę, suburti bendruomenes pilietiškoms iniciatyvoms“.

Kaip rašė madeinvilnius.lt, pelno nesiekiančio projekto idėjos autorius Benediktas Gylys, Benedikto Gylio paramos fondo (BGF) prezidentas, drauge su VILNIUS TECH „LinkMenų fabrikas“ komanda, inžinieriais, dizaineriais ir kitais kūrėjais sukūrė naują būdą realiu laiku teleportuotis į kito miesto realybę ir pažinti ją iš arčiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius