-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 13

Opozicija renka medžiagą dėl interpeliacijos aplinkos ministrui, kitas taikiklyje – ūkio ministras

Dėl bendro darbo sutarusios opozicinės frakcijos tarp pirmųjų rudens sesijos planų, be planuojamų teikti teisės aktų projektų, įvardija ir interpeliacijas ministrams.
Gediminas Kazlauskas
Gediminas Kazlauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nors konkretaus sutarimo, kuriems ministrams teikti interpeliacijas, kaip teigia opozicijos atstovai, dar nėra, tarp ministrų, kurių vadovaujamų ministerijų darbas netenkina, nurodomi du – Tautos prisikėlimo partijos deleguotas aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas ir ūkio ministras konservatorius Dainius Kreivys.

„Opozicijos pagrindinis darbas – peržiūrėti sesijos darbų programą, ten yra kai kurių projektų trūkumas, ypač dėl ekonomikos skatinimo, todėl opozicija turi pateikti savo projektus, atitinkamai nuo kitos savaitės bus surinkta medžiaga dėl kai kurių ministrų veiklos, taigi bus veiklos ir interpeliacijų srityje“, – po opozicinių frakcijų pasitarimo pirmadienį sakė Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys.

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Dainius Kreivys,Lietuvos ūkio ministras
Dainius Kreivys, Lietuvos ūkio ministras

Konkrečių ministrų, kuriems planuojamos interpeliacijos, V.Gapšys neįvardijo, teigdamas, kad dėl to turėtų būti sutarta kitą savaitę. Tuo metu Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Algirdas Butkevičius patvirtino, kad jau renkama medžiaga dėl interpeliacijos aplinkos ministrui. Be to, jis užsiminė, kad opozicijai kelia abejonių ir Ūkio ministerijos veikla.

„Matome, kad yra labai bloga situacija Aplinkos ministerijoje, nevyksta ir Miškų reforma, Europos Sąjungos lėšos blogai įsisavinamos, gyvenamųjų namų renovacija nevyksta. Po to surinksime informaciją dėl Ūkio ministerijos, dėl Verslo paramos agentūros nekokybiško darbo“, – po pasitarimo sakė A.Butkevičius.

Pasak jo, medžiaga dėl interpeliacijos aplinkos ministrui G.Kazlauskui turėtų būti surinkta per tris savaites, tuomet opozicijos atstovai ir spręs, ar rengti – ir kokį – interpeliacijos tekstą.

Seimo statutas numato, kad pateikti interpeliaciją ministrui, reikalaudami paaiškinti priimtų sprendimų motyvus, sesijos metu gali ne mažiau kaip penktadalis – tai yra 29 iš 141 – Seimo narių.

Atsakymus interpeliuojamas pareigūnas Seimui turi pateikti ne vėliau kaip per dvi savaites, tuomet parlamentas priima nutarimą, kuriuo turi būti pareikštas Seimo pritarimas arba nepritarimas jo atsakymui.

Jeigu nutarimo dėl interpeliacijos projekte ministro atsakymas pripažįstamas esąs nepatenkinamas ir jam pareiškiamas nepasitikėjimas, toks nutarimo projektas gali būti priimtas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma. Priėmus tokį nutarimą, ministras, kuriam pareikštas nepasitikėjimas, privalo atsistatydinti.

Jei Seimas priima nutarimo projektą, kuriuo pritaria ministro atsakymui, vienos sesijos metu pakartotinai teikti interpeliacijos tam pačiam ministrui Seimo nariai nebegali.

Opozicija, kartu su trimis Mišrios grupės atstovais, Seime turi 67 parlamentarus. Trys valstiečiai liaudininkai, nors yra pasiskelbę opozicija, su valdančiaisiais turi susitarimą dėl politinės paramos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius