Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 25

Opozicija švietimo ir mokslo ministrui grūmoja interpeliacija

Seimo opozicijos frakcijos rengia interpeliaciją švietimo ir mokslo ministrui liberalui Gintarui Steponavičiui.
Gintaras Steponavičius – švietimo ir mokslo ministras
Gintaras Steponavičius – švietimo ir mokslo ministras / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Opozicijos lyderis Valentinas Mazuronis BNS patvirtino, kad frakcijos yra priėmusios sprendimą parengti interpeliacijos tekstą bei surinkti reikiamus parašus. Oficialiai tai bus pranešta pirmadienį.

Pasak V.Mazuronio, opozicija mato per daug problemų švietimo srityje: pradedant mokytojų atlyginimais ir baigiant aukštojo mokslo reforma bei studijų kreditavimo sistema.

Studentų organizacijos bei opozicijos atstovai kritikuoja G.Steponavičių, esą šis netesėjęs pažadų, jog studijų kreditai bus suteikiami už ne didesnes nei 6 proc. palūkanas. Tačiau pagal susitarimą su penkiais bankais palūkanos, palyginti su pernai, išaugo dvigubai: litais jos bus nuo 9,88 iki 11,03 proc., eurais – nuo 3,37 iki 3,87 proc.

Vyriausybė yra priėmusi sprendimą kompensuoti 5 proc. viršijančią palūkanų dalį už valstybės garantuojamas studijų paskolas, paimtas litais, tačiau studentų netenkina, kad palūkanų dalį valstybė kompensuos tik studijų metu.

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga valstybės garantuojamų studijų paskolas vadina vienomis brangiausių, o jų teikimo sąlygas – prasčiausiomis visoje Europoje.

Pagal Seimo statutą interpeliaciją ministrui, reikalaudami paaiškinti jo priimtų sprendimų motyvus, gali pareikšti ne mažiau kaip 29 Seimo nariai. Interpeliaciją rengiančioms opozicinėms „tvarkiečių“, „darbiečių“ bei Socialdemokratų frakcijoms užteks vien savo frakcijose surinkti tiek parašų.

Ministras atsakymą į interpeliaciją turi pateikti per dvi savaites, jis svarstoma Seimo posėdyje, parlamentas turi priimti arba atmesti ministro atsakymą.

Jeigu Seimo nutarimo dėl interpeliacijos projekte ministro atsakymas pripažįstamas esąs nepatenkinamas ir pareiškiamas nepasitikėjimas juo, toks nutarimo projektas gali būti priimtas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius