Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 22 /15:12

Opozicija: tai – R.Karbauskio pralaimėjimas

Seimo opozicinių frakcijų atstovai sako, kad valdančiųjų inicijuotas balsavimas, po kurio Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis išsaugojo postą, rodo, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis nevaldo savo frakcijos ir partijos. Kai kurie politikai mano, kad toks jo pralaimėjimas – signalas trauktis iš partijos pirmininko pareigų.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Seimas antradienį antrą kartą balsavo dėl V.Pranckiečio. Jam, kaip rodo balsavimo rezultatai, pavyko išsaugoti postą.

Seimo opozicijos lyderis socialdemokratas Julius Sabatauskas sakė, kad antradienį balsuota ne dėl parlamento vadovo atleidimo iš pareigų ar palikimo jose.

Anot jo, tai buvo testas, kuriuo buvo siekiama nustatyti: yra Seime dauguma ar ne.

„Iš to balsavimo mes matome, kad daugumos Seime mes neturime“, – komentavo jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Julius Sabatauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Julius Sabatauskas

J.Sabatausko nuomone, logiška, kad R.Karbauskis dabar trauktųsi iš LVŽS pirmininko pareigų.

„Vadinasi, jis savo frakcijos nevaldo, savo partijos – taip pat“, – įsitikinęs Seimo opozicijos lyderis.

Vadinasi, jis savo frakcijos nevaldo, savo partijos – taip pat.

Opozicinės Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnė Viktorija Čmilytė-Nielsen mano, kad balsavimo dėl nepasitikėjimo V.Pranckiečiu rezultatas netenkins valdančiųjų.

Tačiau ji viliasi, kad šiandienos rezultatas yra galutinis, šioje istorijoje padėtas taškas ir Seimas pagaliau galės susikoncentruoti į kitus kur kas svarbesnius darbus.

„Rodo balsavimas, kad, matyt, „valstiečių“ lyderio autoritetas nėra toks stiprus jo paties frakcijoje, kaip jis tikėjosi. Manau, kad taip galima traktuoti šiuos rezultatus“, – įvertino V.Čmilytė-Nielsen.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Luko Balandžio / 15min nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Liberalės manymu, Seimo darbas vyks sklandžiau nei iki šiol, nes klausimas dėl nepasitikėjimo V.Pranckiečiu galės būti sprendžiamas ne anksčiau kaip kitoje, t.y. pavasario sesijoje, kuri prasidės kovą.

„Mano galva, dabar bus galima susikoncentruoti į visus darbotvarkėje esančius klausimus, o ne į asmenybių karus. Tai yra tikrai pozityvus šios dienos rezultatas. Kaip „valstiečių“ lyderis vertins šį pralaimėjimą, mes, matyt, artimiausiomis dienomis matysime. Ir ką tai reikš, tarkime, biudžeto svarstymo klausimams, nes šiandien Seimo darbotvarkėje yra išties svarbūs klausimai, kur valdančiųjų tarpusavio sutarimas yra esminis“, – pabrėžė V.Čmilytė-Nielsen.

Mano galva, dabar bus galima susikoncentruoti į visus darbotvarkėje esančius klausimus, o ne į asmenybių karus.

Jai antrino konservatorius Gabrielius Landsbergis. Politikas balsavimo rezultatus vertino kukliai – teigė, kad „valstiečiai“ savo vidaus reikalus turi išsiaiškinti patys ir ragino susitelkti svarstant biudžeto projektą.

„Siūlyčiau visiem kolegom padėti tašką. Vyksta biudžeto svarstymas, nepraėjo vieni mokesčiai, bus svarstomi kiti – biudžetas jau dabar nesueina. Nesueina gaila. Koks bus balsavimas dėl viso biudžeto, labai sunku pasakyti“, – žodžius bėrė politikas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Klausiamas, ką jo manymu po nenusisekusio perbalsavimo dėl V.Pranckiečio turėtų daryti „valstiečiai“, G.Landsbergis atsakė: „Geriausiai jie patys ir nuspręs, ką jie nori toliau daryti – ar jie nori būti laisvaisiais valstiečiais, ar jie nori būti baudžiauninkais.“

Balsai antrą kartą sprendžiant dėl V.Pranckiečio likimo pasiskirstė taip: 63 pasisakė „už“ V.Pranckiečio atleidimą, 5 – „prieš“, 11 biuletenių buvo sugadinti. Pagal statutą, Seimas pakartotinai siūlyti Seimo pirmininko atstatydinimą galės tik per kitą sesiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius