Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 18

Opozicija vienijasi, o R.Karbauskis reikalo paleisti Seimą nemato: krizė neatėjo

Dar gegužę, kai vyko derybos dėl naujos koalicijos, o Seimo pirmininko postas jau buvo pažadėtas „socialdarbiečiams“, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis teigė, kad krizė nepakeitus Viktoro Pranckiečio gali privesti prie pirmalaikių Seimo rinkimų. Parlamentas užsižaidė procedūromis, balsavimas dėl V.Pranckiečio atstatydinimo žlugo, vyks perbalsavimas, opozicija svarsto inicijuoti pirmalaikius rinkimus, bet krizė neatėjo, dabar komentuoja R.Karbauskis. Seimo dauguma stabili, sako jis ir tikina, kad kitą savaitę pavyks tai įrodyti.
Ramūnas Karbauskis, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Gabrielius Landsbergis ir Julius Sabatauskas
Ramūnas Karbauskis, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Gabrielius Landsbergis ir Julius Sabatauskas / 15min nuotr.

„Geriau negu bet kas kitas žinot, kad jokia krizė neatėjo, kad Seime yra valdančioji dauguma, kuri visiškai valdo situaciją“, – penktadienį 15min tikino „valstiečių“ lyderis.

Destrukcija Seime, jo įsitikinimu, užsiima opozicija, antradienį padėjusi surengti balsavimą dėl Seimo pirmininko atstatydinimo ir neva supratusi, kad valdantieji jo nuvertimui balsų nestokoja.

„Kas pradėjo destrukciją daryti? Ne mes. Destrukcija [...] buvo daroma dėl to, kad opozicija supranta, kad mes užtenkam balsų. Jeigu jie manytų, kad mes balsų neužteksim, jie to nedarytų. Jie būtų sulaukę ketvirtadienio“, – aiškino R.Karbauskis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Balsavimą dėl Seimo pirmininko atšaukimo iš pareigų valdantieji planavo organizuoti ketvirtadienį, tikėdamiesi surinkti reikiamą balsų skaičių.

Apie labai stiprią daugumą

Už tai, kad iš pareigų būtų atleistas V.Pranckietis, turėtų pasisakyti ne mažiau kaip 71 parlamentaras.

„Mes tikrai turim 75 balsus tiesiogiai ir dar Mišrios grupės turim palaikytojų, kurie balsuoja. Šnekėti apie tai, kad Seime nebėra daugumos, kad jis nestabilus, kad reikia naujų rinkimų, galima tik tada, kai nėra ką pasakyti iš viso“, – atkirto R.Karbauskis.

Pasakykit įstatymą, kurio mes nepriėmėm.

„Suprantu, kad konservatoriai ir kita opozicija kartu su Seimo pirmininku norėtų iš viso viską sugriauti, ką tik įmanoma, bet realybė yra tokia, kad mes po ilgo laiko turim labai stiprią, stabilią daugumą. Ir aiškinti, kad jos nėra, kad mes nesugebam priimti sprendimų... Pasakykit įstatymą, kurio mes nepriėmėm. Kada mums primetinėja, kad jūs nesugebat pakeist Seimo pirmininko, mes jo ir nebandėm pakeist iki šito ketvirtadienio“, – kalbėjo politikas.

Antradienį jis pats pripažino, kad valdantieji neturi reikiamų balsų Seimo pirmininko atstatydinimui – Seimo nariai protestuodami paliko neeilinio posėdžio salę. Tai pažymėjus, R.Karbauskis teigė, kad dalis parlamentarų buvo komandiruotėje ir nebūtų galėję atlikti savo konstitucinės teisės – balsuoti. Politiko įsitikinimu, V.Pranckietis tuo pasinaudojo.

„Kada Seimo pirmininkas pasirašo komandiruotę, žino, kad išvažiavę yra tiek žmonių, kad mes tiesiog fiziškai neturime 71 balso, tada jis labai drąsus ir kviečia iš karto pulti balsuoti. Kaip galima balsuoti... Mes gi suplanuojame, pasakome dieną, atšaukėm visas komandiruotes, ką tik įmanoma, arba, kitaip sakant, padarom taip, kad visi Seimo nariai turėtų galimybę atlikti savo konstitucinę teisę – balsuoti“, – dėstė R.Karbauskis.

Mokosi iš klaidų

Klausiamas, ar artėjantį antradienį valdantieji nebus išvykę į komandiruotes, jis patikino, kad ne: „Antradienį bus visi. Mes susiskaičiavome, apsišnekėjome tarpusavy, kad viską padarytume deramai, kad daugiau visa tai, kas vyksta, nebūtų tęsiama.“

Ar per perbalsavimą dėl nepasitikėjimo Seimo pirmininku pamatysim, kad ta minėta stabili dauguma yra?

„Klausimas dėl Seimo pirmininko, aišku, nėra visiškai 100 proc. atitinkantis klausimą, ar yra dauguma, ar nėra, bet jis tikriausiai gali būti traktuojamas taip“, – nurodė R.Karbauskis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Žemaitaitis

Problemų, anot jo, yra ne su Seimo dauguma, o su Seimo valdyba, kur „vienas Seimo narys, deleguotas nuo koalicijos, pradėjo dirbti opozicijai ir laikinai dabar valdyba yra opozicijos rankose“.

Taip jis kalbėjo apie Seimo pirmininko pavaduotoją „tvarkietį“, Mišrios Seimo narių grupės atstovą Remigijų Žemaitaitį, Seimo valdybos posėdžio metu pasisakiusį už balsavimą dėl V.Pranckiečio. Jo pozicija nieko nenulėmė, tačiau nebuvo naudinga valdantiesiems.

„Vienam žmogui iš valdybos perėjus į priešingą pusę, jie turi dabar penkis, mes keturis balsus. Bet tai yra laikina“, – tikino R.Karbauskis.

Ketvirtadienį valdantieji surinko reikiamus parašus ant nutarimo, kuriuo siūloma iš Seimo vicepirmininko pareigų atstatydinti R.Žemaitaitį. Kada jis bus teikiamas Seimui – nežinia, o R.Karbauskis ir nenori atskleisti – esą pasimokė iš klaidų.

Sako apžaidę opoziciją

Antradienį suorganizuotą balsavimą jis vadino apgavyste.

„Kai mus taip apgavo negražiai – bjauriai apgavo, kada pasielgė absoliučiai neetiškai mūsų atžvilgiu, demokratijos prasme negražiai sužaidė, mes nuo to momento nustojome sakyti, kada mes ką darysime. Viskas bus remiantis Konstitucija, Lietuvos Respublikos Seimo statutu, bet šitoje vietoje mes nepasakysime. Tai yra nei R.Žemaitaitis žinos, kada tai bus, nei dar kas nors žinos, bet viskas bus remiantis Lietuvos Respublikos įstatymais“, – komentavo R.Karbauskis.

Jo manymu, ketvirtadienį, kai valdantieji išsireikalavo perbalsavimo dėl V.Pranckiečio likimo, pamoką gavo ir opozicija.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Julius Sabatauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Julius Sabatauskas

„Manau, kad vakar pamoką gavo opozicija, supratusi, kad mes juos iš tikrųjų šiek tiek apžaidėme būtent tame, kad jie neprognozavo šitų žingsnių, kuriuos darėme. Nes jeigu būtų prognozavę, būtų gi Seimo pirmininkui, tikriausiai, tualetą atnešę toje vietoje, kad jam nereikėtų išeiti iš vietos. Nes tiktai išėjo, ir įvyko tai, kas įvyko. Mes žinojom, kad galų gale žmogus gi turės užleisti kažkam vadovauti posėdžiui. Negalės amžinai neduot žodžio, negalės amžinai neduoti balsuoti“, – aiškino „valstietis“.

Nesustabdomas balsavimas antradienį

Antradienį, kai planuojamas pakartotinis balsavimas dėl Seimo pirmininko, Seimą pasieks biudžeto projektas. R.Karbauskis patikino, kad V.Pranckiečio klausimas pastarojo neužgoš – esą balsavimas truks tik kokį pusvalandį.

„Procedūra bus tiktai balsavimas. Jokių kitų procedūrų daugiau nebus“, – teigė parlamentaras ir pridūrė, kad šio balsavimo negalima traktuoti kaip antrojo.

Pagal Seimo statutą, vienos sesijos metu pakartotinai reikalauti atleisti tą patį pareigūną negalima. Dėl to Seimo valdyba ketvirtadienį pranešė kreipusis į parlamento teisininkus – lauks išaiškinimo, ar antradienį vyksiantis perbalsavimas dėl V.Pranckiečio atšaukimo iš pareigų leistinas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Viktoras Pranckietis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis ir Viktoras Pranckietis

R.Karbauskis sakė esantis tikras, kad taip. „Esu visiškai tikras, kad sprendimai yra teisėti, ir atitinkamai, priėmus tuos sprendimus, turėsime galimybę balsuoti antradienį, ir niekas nesustabdys šito veiksmo“, – kalbėjo jis.

Tiesa, anot parlamentaro, Seimo pirmininkas, jei mato reikiamybę, turi teisę dėl balsavimo kreiptis į Konstitucinį Teismą. V.Pranckietis pažadėjo taip ir daryti.

Nors R.Karbauskis leido suprasti, kad pirmalaikiams rinkimams nemato prasmės, o opozicija, anot jo, apskritai prarado moralinę teisę apie juos kalbėti, pastaroji galimybę „pasileisti“ vertina kaip išeitį.

„Rietenos kenkia valstybei“

Priešlaikinių rinkimų iniciatyvai palaikymą išreiškė liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen, ketinanti registruoti tai siūlantį nutarimą, opozicijos lyderis socialdemokratas Julius Sabatauskas ir konservatorių vedlys Gabrielius Landsbergis.

„Pirmalaikių rinkimų idėją palaikome, nes valdančiųjų vidinės rietenos ir chaosas, paralyžiavęs Seimo veiklą, jau seniai kenkia valstybei.

Valdantieji liks įsikabinę Seimo nario kėdžių iki paskutinės akimirkos.

Egzistuoja reali grėsmė, kad vieni svarbiausių Lietuvai klausimų – kaip diskusija dėl biudžeto – liks viso šio chaoso šešėlyje. Tačiau valdantieji, bijodami visuomenės teismo rinkimuose, šios idėjos nepalaikys ir liks įsikabinę Seimo nario kėdžių iki paskutinės akimirkos“, – darė prielaidą G.Landsbergis.

Jo manymu, klausimą dėl išankstinių parlamento rinkimų derėtų įtraukti į darbotvarkę po to, kai bus nubalsuota dėl Seimo pirmininko.

Netiki, kad „nedarbu“ patenkinti patys valdantieji

V.Čmilytė-Nielsen nutarimą dėl išankstinių rinkimų teigė ketinanti registruoti artimiausią savaitę.

„Karai dėl kelių kėdžių visiškai užtemdo bet kokius kitus horizontus“, – valdančiųjų siekį atstatydinti V.Pranckietį ir R.Žemaitaitį apibūdino ji.

Opozicijos atstovė teigė nežinanti, ar palaikymo išankstinių rinkimų idėjai galima tikėtis ir iš valdančiųjų, nors tokios galimybės neatmetė.

„Galima drąsiai numanyti, kad netoli momentas, kai ir valdantieji, arba bent dalis valdančiųjų, ims apie tai svarstyti. Negaliu patikėti, kad ir valdančiosios koalicijos visus Seimo narius tenkina tai, kaip dabar Seime vyksta darbas. Arba teisingiau – kaip darbas Seime nevyksta“, – kalbėjo ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Julius Sabatauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Julius Sabatauskas

Opozicijos lyderio J.Sabatausko nuomone, „Seimo dauguma visiškai nukvako“.

„Griebėsi šiaudo bandydama nekonstruktyviai spręsti Lietuvos problemas, – teigė jis. – Manau, kad pirmalaikiai rinkimai bent jau pristabdytų šitą nesąmonių virtinę ir galėtų nebebūti tokio chaoso.“

Pirmalaikiai Seimo rinkimai gali būti rengiami Seimo nutarimu, priimtu ne mažiau kaip 85 parlamentarų. Vykti jie turi ne vėliau kaip per 3 mėnesius nuo sprendimo dėl pirmalaikių rinkimų priėmimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius