-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 07 05

Opozicija Vilniaus valdančiuosius kaltina beveik 180 mln. Lt žala miestui

Vilniaus tarybos opozicija kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) ir Generalinę prokuratūrą dėl galimai neteisėtų Vilniaus savivaldybės valdančios koalicijos veiksmų įrengiant biokuro katilą. Esą taip sudaromos galimybės dar labiau plėstis „Rubikonui“, o miestui žala gali siekti net 180 mln. Lt.
Antroji Vilniaus termofikacinė elektrinė
Biokuro katilo įrengimas opozicijai kvepia skandalu. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija ir „tvarkiečių“ atstovas Bronius Cicėnas kreipėsi į teisėsaugininkus tvirtindami, kad sostinės tarybos priimtas sprendimas statyti naują biokuro katilą antrojoje Vilniaus termofikacinėje elektrinėje yra neteisėtas ir nuostolingas miestui. Katilas kainuos per 90 mln. Lt, už tai teks sumokėti vilniečiams, nors 2015 m. „Vilniaus energijoje“ bus sukaupta 109,5 mln. Lt laisvų lėšų, sukauptų šilumos kainoje numačius amortizacinius atskaitymus.

„Bet jie aiškinamajame rašte nurodė, kad katilą rekonstruos iš kitų lėšų. Be to, savivaldybė įsipareigoja šitą katilą išpirkti pasibaigus šilumos ūkio nuomos sutarčiai už 70 mln. Lt. Tad sudedame šias abi sumas ir gauname bendrą žalą savivaldybei. Amortizaciniai atskaitymai tam ir reikalingi, kad galima būtų nudevėtą turtą atstatyti. Bet tas nedaroma, o proteguojant valdančiajai koalicijai bandoma leisti rubikonui įsikeroti dar labiau“, – sakė TS-LKD frakcijos Vilniaus taryboje lyderis Vidas Urbonavičius.

Katilo rekonstrukcija pabrango?

Buvęs Vilniaus šilumos tinklų vadovas, „tvarkietis“ B.Cicėnas piktinasi ir išaugusia biokuro katilo kaina. Esą 2006 metais toks pats buvęs dujų katilas rekonstruotas už perpus mažesnę sumą – 43 mln. Lt, o dabar tie darbai kainuos per 90 mln. Lt.

„Kyla įtarimas, kodėl savivaldybės valdančioji dauguma „prastūmė“ klausimą, kad reikia ir nuomos sutartį pakeisti įsipareigojant, jog šitą rekonstruotą katilą savivaldybė nuomos sutarties pabaigoje nupirkti iš investuotojo“, – kalbėjo B.Cicėnas.

Valdantiesiems oponuojantys tarybos nariai įsitikinę, kad teisėsauga turėtų išsiaiškinti ne tik kodėl „Vilniaus energija“ rekonstruodama šiuo metu neveikiantį dujų katilą nenaudoja turimų laisvų lėšų, bet ir ar nenutiko taip, kad tikslingai neskelbtas konkursas, taip siekiant sudaryti sąlygas darbų vykdyme dalyvauti tik vienai iš ICOR (buvusi „Rubicon Goup“) dukterinių įmonių.

Kaltina klaidinimu

Tuo tarpu Vilniaus šilumos tinklų direktoriaus Arūnas Keserauskas neigia, kad „Vilniaus energija“ turės laisvų lėšų, kurias galėtų panaudoti rekonstruodama katilą. Esą sostinės šilumos ūkio nuomininkė ankstesniais metais investavo kur kas daugiau lėšų į šilumos ūkio atnaujinimą, kurias dabar tenka kompensuoti iš amortizacinių atskaitymų.

„Man labai keista, kai buvęs Vilniaus šilumos tinklų direktorius B.Cicėnas sako tokius dalykus, kuriuos puikiai turėtų žinoti. „Vilniaus energija“, 2002 m. išsinuomojusi Vilniaus šilumos ūkį, darė investicijas, kurios kas metus buvo 100 mln. Lt. Tačiau iš amortizacinių atskaitymų jie gaudavo tik 46 mln. Lt, todėl mes buvome jiems skolingi. Dabar nuomos laiko pabaiga, tad amortizaciniai atskaitymai didesni, bet mes vis dar turime grąžinti, kas jau investuota, esame skolingi 82 mln. Lt“, – sakė A.Keserauskas.

Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius tvirtina, kad opozicija klaidina visuomenę sakydama, jog ankstesnio katilo rekonstrukcija kainavo tik 43 mln. Lt, o dabar teks mokėti dvigubai. Esą tuomet katilo ir visos infrastruktūros pritaikymas deginti biokurą kainavo apie 70 mln. Lt. Tačiau dabar taikomi griežtesni aplinkosauginiai reikalavimai, tad auga ir kaina. Tiesa, ar tikrai katilo rekonstrukcija kainuos apie 91 mln. Lt, dar nežinia – galutinė kaina esą paaiškės po konkurso.

Trečiadienį Vilniaus miesto savivaldybės taryba apsisprendė dėl naujo 48 MW galios biokuro katilo statybų vietoje šiuo metu neeksploatuojamo garo katilo antrojoje Vilniaus termofikacinėje elektrinėje. Žadama, kad naujajame biokurą deginsiančiame katile gaminama šiluma būtų dvigubai pigesnė nei iš dujų.

Bijo sąvartyno šalia Gariūnų

Opozicija nepatenkinta ir tarybos priimtu sprendimu dėl atliekų rūšiavimo gamyklos Jočionių gatvėje. Esą tai dar vienas sprendimas, priimtas neatsižvelgus į gyventojų norus ir nuomones. Lazdynų bendruomenė itin aktyviai pasisako prieš tokios gamyklos statybas, kadangi projekte numatoma, jog ateityje šalia rūšiavimo bus pastatyti ir išrūšiuotų atliekų deginimo įrenginiai.

Anot tarybos nario, konservatoriaus Algio Strelčiūnas, tokiu būdu šalia Lazdynų bus pastatytas dar vienas sąvartynas, į kurį kas kelias minutes bus atvežamas sunkvežimis šiukšlių. O ar tikrai bus laikomasi visų aplinkosauginių reikalavimų, daugelis gyventojų abejoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius