2010 04 07

Opozicija: žydams sumokėti reikia, bet nepamirškime lietuvių

Vyriausybei svarstant įstatymo projektą, kuriame numatyta, kad 2012–2023 metais žydams būtų išmokėta 128 mln. litų kompensacija už nacių ir sovietų režimų nusavintą religinių bendruomenių turtą, Seimo opozicijos atstovai ragina valdančiuosius nepamiršti kitų valstybės skolų.
Žydai ultraortodoksai
Žydai ultraortodoksai. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Skola neužgyja – ar tai saviems žmonėms, ar, šiuo atveju, žydams. Ir tą klausimą spręsti reikia. Bet negalima spręsti vienos grupės, užmirštant kitas. Mūsų nuomonė – tai turi būti sprendžiama kompleksiškai: skola saviems piliečiams ir visos kitos valstybės skolos. Negalima ištraukti vienos grupės, užmirštant kitus piliečius“, – po Seimo opozicinių partijų atstovų susitikimo su premjeru Andriumi Kubiliumi trečiadienį žurnalistams sakė frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Valentinas Mazuronis.

Savo ruožtu socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius pažymėjo, kad svarstomas įstatymas turėtų įsigalioti tada, „kai bus grąžintos sumažintos pensijos, atstatyti atlyginimai ir kai Lietuvos žmonės pajus, kad tiek ekonominė, tiek finansinė situacija pasikeitė į gerąją pusę“.

15min.lt primena, kad pinigais žydų bendruomenei ketinama grąžinti 113 mln. Lt. Taip pat jai bus perduoti du pastatai: žydų muziejus sostinės Pylimo gatvėje bei istorinė žydų biblioteka Žemaitijos gatvėje. Dalis kompensacijos (3 mln. Lt), kuri atiteks nuo sovietų ir nacių nukentėjusiems žydų tautybės asmenims planuojama išmokėti greičiau.

Savo ruožtu A.Kubilius po susitikimo su opozicijos atstovais pažymėjo, kad šie „panašiai mato“ žydų turto kompensavimo klausimą. „Pirmasis, kurį aptarėme, buvo klausimas, susijęs su žydų turto kompensavimo įstatymo projektu. Man atrodo, kad situaciją ir problemas matome panašiai, ir sprendimo būdus taip pat matome panašiai“, – sakė A.Kubilius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius