-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 29

Opozicijai nepavyko nuversti NSGK pirmininko: sprendimą lėmė jo paties balsas

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) ir toliau vadovaus „valstietis“ Dainius Gaižauskas – trečiadienį opozicijos inicijuotas balsavimas dėl nepasitikėjimo juo neišdegė. Už tai, kad vietoj D.Gaižausko NSGK vadovautų kitas parlamentaras, pasisakė šeši komiteto nariai, tam nepritarė taip pat šeši. Balsavimą lėmė NSGK pirmininko D.Gaižausko balsas.
Dainius Gaižauskas
Dainius Gaižauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Melu, įgaliojimų viršijimu ir neveiksnumu kaltintas D.Gaižauskas trečiadienį posėdžio metu kurį laiką nesigynė – tai leido už jį daryti kolegoms „valstiečiams“. Maždaug pusę posėdžio laiko užėmė opozicijos atstovų raginimai nuo klausimo NSGK pirmininkui nusišalinti.

„Vakar kreipiausi į Etikos ir procedūrų komisiją, keldamas klausimą, ar jūs galit spręsti savo likimą balsuodamas ir ar nepažeisit tokiu būdu nešališkumo principo“, – teigė konservatorius Laurynas Kasčiūnas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas

„Valstietis“ Arūnas Gumuliauskas teigė, kad Seimo statutas nenumato nusišalinimo reikiamybės, o D.Gaižauskas atkirto, kad Seimo etikos sargų sprendimo dėl nusišalinimo kol kas nėra.

„Kai bus sprendimas, kažką ir bus galima diskutuoti. Kita vertus, nematau jokio pagrindo man nusišalinti, todėl nenusišalinu“, – sakė jis ir pridūrė, kad pirmininkaus posėdžiui, kur sprendžiamas nepasitikėjimo juo klausimas.

„Kol jūs neturit išvados, norit pasakyti, kad galite pirmininkauti posėdžiui ir išvis dalyvauti, balsuoti dėl savo asmeninio likimo?“ – nesutiko L.Kasčiūnas.

„Kad ir kaip paradoksaliai skambėtų, D.Gaižauskas de facto komiteto pirmininkas, o komiteto posėdžiams vadovauja komiteto pirmininkas“, – kolegą užstojo „valstietis“ Jonas Jarutis.

Konservatorius Gabrielius Landsbergis aiškino, kad balsuojant dėl nepasitikėjimo D.Gaižausku jis pats balsuos už save: „Dėl to ir yra nusišalinimo procedūra, dėl to, kad asmuo dėl savo paties intereso balsuoti neturėtų.“

Į tai atliepdamas, J.Jarutis teigė, kad D.Gaižauskas dalyvavo ir tame balsavime, kai buvo paskirtas į NSGK pirmininko pareigas, tad esą turėtų balsuoti ir dabar.

Socialdemokratė Dovilė Šakalienė siekiant vengti interesų konflikto siūlė D.Gaižauskui pasinaudoti galimybe nepirmininkauti posėdžiui ir leisti tą daryti „pakaitiniam asmeniui“.

Gerbiamas pirmininke, gerbiamas Dainiau, nusišalinkite nuo šito klausimo svarstymo.

„Gerbiamas pirmininke, gerbiamas Dainiau, nusišalinkite nuo šito klausimo svarstymo, pakvieskite savo pakaitinį narį šito komiteto ir nedalyvaukite“, – ragino ji.

A.Gumuliauskas aiškino, kad spręsti dėl to, kas gali užimti komiteto pirmininko pareigas, turėtų Seimas, o ne komiteto nariai. Jis taip tikino nematantis priežasčių, kodėl D.Gaižauskas turėtų likti be pareigų.

„Yra kaltinimų, kad mūsų komitetas nedirba, tai aš kviečiu kolegas pažiūrėti į mūsų darbo planą, mes vykdom visa tai, kas ten yra parašyta ir niekur neatsiliekame [...]. Mes lygiai taip pat aktyviai įsijungiame į epidemijos klausimų parlamentinę kontrolę. Darbas vyksta ir vyksta produktyviai“, – vardijo Seimo „valstietis“.

Be to, A.Gumuliausko įsitikinimu, D.Gaižauskas pasielgė „sąmoningai“, kai atlikęs tyrimą dėl koronaviruso nesilaikė saviizoliacijos ir dalyvavo posėdžiuose Seime.

Koronaviruso infekcija apsikrėtė D.Gaižausko padėjėja Seime.

„Aš manau, kad jis pasielgė labai sąmoningai nenorėdamas trikdyti Seimo darbo, o pasekmės galėjo būti labai skausmingos net iki Seimo darbo suparalyžiavimo“, – kalbėjo parlamentaras.

J.Jarutis tikino, kad D.Gaižauskas pasidarydamas tyrimą dėl COVID-19 „atliko pareigą“, esą dėl to ir bandoma jį nušalinti nuo komiteto vadovo pareigų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jonas Jarutis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jonas Jarutis

L.Kasčiūnas, kreipdamasis į NSGK pirmininką, aiškino, kad jis ne kartą viršijo savo įgaliojimus.

„Esate pasirašęs ir į viešumą, ir atsakingoms specialiosioms tarnyboms, paleidęs daug raštų, kur jūs viršijot savo kaip komiteto pirmininko įgaliojimus. Kitaip tariant, pasirašinėjot raštus, jų visiškai nederindamas su komitetu“, – kalbėjo politikas.

D.Gaižauskas, anot L.Kasčiūno, melavo dėl savo kontakto su asmeniu, kuris buvo užsikrėtęs koronavirusu, ir nesiizoliavo. Taip pat, konservatoriaus įsitikinimu, D.Gaižausko vadovaujamas NSGK turėjo imtis aktyvesnio vaidmens Lietuvai kovojant su pandemija dėl COVID-19 – atlikti viešųjų pirkimų parlamentinę kontrolę, formuluoti klausimus, bendrauti su tarnybomis.

„Komitetas buvo neveiksnus ir tai didžiąja dalimi yra komiteto pirmininko atsakomybė“, – teigė L.Kasčiūnas ir tikino, kad vadovavimą komitetui galėtų perimti kitas „valstiečių“ frakcijos atstovas.

J.Jarutis tikino NSGK pirmininko melo nepastebėjęs, o A.Gumuliauskas – kad komitetas parlamentinę kontrolę COVID-19 klausimu atliko tiek, kiek galėjo. D.Gaižauskas raštus komiteto vardu, pasak jo, pasirašinėjo, nes tai – pirmininko prievolė.

„Dėl darbo komitete. Taip, opozicija turi teisę oponuoti, bet melą skleisti tikrai negalima. Noriu jus informuoti, kad iš penkiolikos komitetų nuo kovo 10 dienos iki balandžio 20 dienos mes esam pirmaujantis komitetas. Tai yra, tik vienas komitetas už mus dirbo daugiau – Socialinių reikalų. Antras komitetas yra NSGK“, – teigė D.Gaižauskas.

Jis taip pat tikino, kad jo vadovaujamas komitetas pirmasis įsitraukė į ekstremalios situacijos dėl COVID-19 kontrolę ir nuosekliai veikia pagal darbų planą.

Politikas teigė surengęs spaudos konferenciją tyrimo dėl koronaviruso klausimu ir jos metu aiškino, kodėl privaloma saviizoliacija jam esą nebuvo būtina.

„Aš tiesioginio kontakto neturėjau, tai yra, nebuvau arčiau nei du metrai ir penkiolika minučių patalpoje“, – sakė „valstietis“.

Jis tvirtino reiškiantis didžiausią susirūpinimą dėl to, kad iš komiteto „nuteka valstybės tarnybos paslaptys“. Tai sužinojęs, D.Gaižauskas kaip komiteto pirmininkas raštu teigė kreipęsis į dvi tarnybas, nors kreipimąsi formulavo ne vienaskaitos, o daugiskaitos pirmuoju asmeniu.

Jeigu jūs traukiatės iš pirmininko posto, aš kartu traukiuosi iš pavaduotojo.

Reaguodamas į NSGK pirmininko kalbą, L.Kasčiūnas pateikė pasiūlymą: „Jeigu jūs traukiatės iš pirmininko posto, aš kartu traukiuosi iš pavaduotojo. Pasitraukiam kartu, išsirenkam naujus pirmininkus, naujus pavaduotojus ir pabandom pusę metų rimtai padirbėt.“

Tačiau D.Gaižauskas savanoriškai iš pareigų trauktis nesutiko ir paskelbė balsavimą dėl nepasitikėjimo juo ir dėl siūlymo išsirinkti naują NSGK pirmininką. Komiteto narių balsai „už“ ir „prieš“ pasiskirstė po lygiai – po šešis. Sprendimą, kad komitetui ir toliau vadovaus D.Gaižauskas, lėmė jo paties balsas.

Neeilinį posėdį dėl nepasitikėjimo D.Gaižausku inicijavo konservatoriai G.Landsbergis, L.Kasčiūnas, Arvydas Anušauskas, socialdemokratė D.Šakalienė, liberalas Virgilijus Alekna ir Mišrios Seimo narių grupės narys Vytautas Bakas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius