Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 21

Opozicijai vėl kliuvo 2024-ųjų biudžeto svarstymo procedūros

Seimas antradienį po antro bandymo pirmą kartą apsvarstė 2024 metų valstybės biudžeto projektą, tačiau opozicija vėl turėjo priekaištų Vyriausybei dėl procedūrų laikymosi. Visgi šįkart, skirtingai nei prieš savaitę, ji neprašė išbraukti dokumento iš darbotvarkės.
BNS nuotr.
Biudžetas
Temos: 1 Seimas

„Darbietis“ Andrius Mazuronis pasigedo Vyriausybės išvados dėl Europos Komisijos (EK) pastabų kitų metų biudžeto projektui.

„Vis dar neturime visiškai pagal Seimo statutą sutvarkytų visų dokumentų“, – per Seimo posėdį pareiškė parlamentaras.

„Kur yra ta Vyriausybės išvada dėl Komisijos rekomendacijų? Kiek žinau, Biudžeto ir finansų komitete tokia išvada nebuvo pateikta ir jos nėra. Ir kaip suprantu, tada atitinkamai šito klausimo svarstymo teisėtumas toliau gali būti vėlgi kvestionuojamas“, – pridūrė jis.

Visgi Seimo narys teigė, kad, suprasdami projekto svarbą ir būtinybę jį priimti, šį kartą neprašys išbraukti biudžeto svarstymo klausimo iš plenarinio posėdžio darbotvarkės, tačiau „sutvarkyti viską pagal statutinius reikalavimus vis dėlto reikėtų“.

Seimo Biudžeto finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mindaugas Lingė pareiškė, kad tokiais priekaištais opozicija tikrina valdančiosios koalicijos stabilumą.

M.Lingė pabrėžė, kad EK išvados dėl biudžeto projekto nėra gauta, ji bus iki lapkričio pabaigos.

Seimo statutas įpareigoja BFK, kad šis, teigdamas išvadą, turi įvertinti ir Vyriausybės išvadą dėl EK rekomendacijų.

Pasak jo, jeigu BFK vykdytų šią nuostatą, Seimas nespėtų priimti kitų metų valstybės biudžeto iki gruodžio pradžios, kaip planuoja valdantieji.

Anot M.Lingės, nuo 2015 metų, kada galioja ši Statuto nuostata, nė karto tokia procedūra neįvyko.

„Matau būtinybę taisyti ir tikslinti tą Statuto nuostatą, kuri praktiškai nėra įgyvendinta praktikoje nei karto“, – kalbėjo jis.

A.Mazuronis pasiūlė tai greitai padaryti, pabrėždamas, kaip greitai atsidaro pataisos, leidžiančios ministrams neatvykti į komitetus pristatyti ministerijų pozicijų, o atsiunčia žemesnio rango pareigūnus.

„Jeigu taip greitai inicijuojate dėl šitų pakeitimus, tai organizuokite prie to paties ir Statuto pakeitimus dėl biudžeto priėmimo procedūrų pakeitimo, o ne dejuokite, kokios jos blogos“, – pareiškė „darbietis“.

Tuo metu Mišriai Seimo narių grupei priklausanti Agnė Širinskienė atkreipė dėmesį į kitą BFK procedūrinę klaidą: „Pirmoji išvada yra atsiimta, bet komitetas dėl atsiėmimo nebalsavimo, jisai balsavo tiesiog dėl antrosios išvados“.

Prieš savaitę „darbiečiams“ pareiškus, kad Biudžeto ir finansų komitetas, vertindamas parlamentarų ir komitetų bei komisijų išvadas, pažeidė Seimo Statutą, Seimas dokumento svarstymą atidėjo, o BFK iš naujo parengė išvadą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius