Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 14

Opozicijos lyderio Andriaus Kubiliaus pažymose – dingęs milijardas litų

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius Seimo laikinajai komisijai, tiriančiai konservatorių Vyriausybės laikais pradėtus energetikos projektus, pateikė dvi pažymas, kuriose tvirtinama, kad prieš A.Kubiliaus Vyriausybę valdę socialdemokratai Lietuvai padarė mažiausiai milijardą litų nuostolių. Kas tas pažymas surašė – neskelbiama.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Seimo opozicijos lyderis A.Kubilius pranešė Seimo laikinosios komisijos „Dėl 2007 m. Nacionalinėje energetikos strategijoje suformuluotų siekių įgyvendinimo rezultatų įvertinimo ir situacijos energetikos sektoriuje išsiaiškinimo“ pirmininkui socialdemokratui Artūrui Skardžiui įteikė pažymas, kuriose atsakoma į kelis komisijai pavestus atsakyti klausimus, apimančius platesnį nei XV Vyriausybės veiklos laikotarpį.

Vienas iš komisijoje nagrinėjamų klausimų – kodėl Rusijos koncernas „Gazprom“ Lietuvai tiekia vienas brangiausių Europoje gamtines dujas. A.Skardžiaus komisija aiškinasi, ką šiuo klausimu nuveikė ir ko nepadarė A.Kubiliaus Vyriausybė.

Pažymose tvirtinama, kad prieš A.Kubiliaus Vyriausybę valdę socialdemokratai Lietuvai padarė mažiausiai milijardą litų nuostolių. Kas tas pažymas surašė – neskelbiama.

Tuo tarpu A.Kubilius tikina, kad amžiną atilsį Algirdo Brazausko vadovauta Vyriausybė  „Lietuvos dujas“ „Gazprom“ pardavė nuostolingai. Už turėtas akcijas gauta daugiau kaip keturis kartus mažiau, nei jos tuo metu buvo vertos rinkoje, bendras nuostolis – 670 mln. litų.

Opozicijos lyderis tikina, kad tuometė Vyriausybė sutartyje neįtvirtino aiškesnių dujų kainos nustatymo principų, todėl kainų formulė nuo 2005 metų imta keisti vien tik „Lietuvos dujų“ ir „Gazprom“ atstovų susitarimais, apie tai Vyriausybės net neinformuojant.

Anot A.Kubiliaus, kiekvienu pakeitimu formulė tapo vis sudėtingesnė ir mažiau palanki. Dėl to importuojamų gamtinių dujų kaina nuolatos smarkiai kilo. A.Kubiliaus pažymoje rašoma, jog preliminariai vertinant dėl gamtinių dujų kainos formulių pakeitimų 2005–2011 m. laikotarpiu už „Lietuvos dujų“ importuotus kiekius Lietuvos vartotojai permokėjo 4,99 mlrd. litų.

Kitoje pažymoje A.Kubilius atkreipia dėmesį, kad tiriant Ignalinos atominės elektrinės uždarymo (IAE) aplinkybes, reikia kelti klausimą, kiek Lietuvai kainavo tai, kad 2004–2005 m. tuometinis IAE vadovas Viktoras Ševaldinas pasirašė pagal britų teisę parengtas sutartis, bet nesamdė britų teisę išmanančių konsultantų.

Pažymoje tikinama, kad 2005 m. IAE pasirašant darbų rangos sutartis su „Nukem-GNS“ dėl B1 ir su „Nukem“ dėl B234, vadovaujantis Anglijos teise ir nesamdant Anglijos teisės specialistų ar ekspertų, nebuvo užtikrinta Lietuvos valstybės interesų apsauga, sutartinių rangovo įsipareigojimų nevykdymas ir rizikų valdymas bei sankcijų taikymas rangovui už įsipareigojimų nevykdymą, dėl ko IAE esą patyrė apie 544,5 mln. litų nuostolį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius