Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 23 /11:52

Opoziciniai konservatoriai rengia interpeliaciją ūkio ministrei Birutei Vėsaitei, Viktoras Uspaskichas jai siūlo trauktis pačiai

Opozicinė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcija nusprendė inicijuoti interpeliaciją ūkio ministrei socialdemokratei Birutei Vėsaitei.
Birutė Vėsaitė
Birutė Vėsaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Toks sprendimas priimtas ketvirtadienį frakcijos posėdyje, BNS informavo frakcijos atstovė spaudai Jūratė Mockuvienė.

„Tokia buvo frakcijos pozicija vertinant skandalingą ministrės situaciją po skrydžio privačios bendrovės samdytu lėktuvu, kai ministerija turi spręsti dėl konkrečios sutarties su ta bendrove. Tai rodo, kad galbūt yra neskaidrių santykių. Situacija yra pakankamai aiški ir nebematome prasmės laukti VTEK sprendimo“, – ketvirtadienį BNS sakė konservatorius Jurgis Razma.

Jurgis Razma
Jurgis Razma

Liberalų sąjūdžio vadovo Eligijaus Masiulio vertinimu, ministrė iš posto turėtų trauktis pati, jei to nepadarys, liberalai parems interpeliaciją.

„Pirmiausia mes turime sulaukti pačios ministrės savo elgesio įvertinimo. Būtų geriausias atvejis, jei pati ministrė, atsiprašiusi visuomenės, atsistatydintų. Jei to neatsitiks, manau, kad reikia palaukti pirmadienio ir prezidentės bei premjero pozicijos, nes čia premjeras turi pasakyti savo svarų žodį. Jei B.Vėsaitė ir toliau eis ūkio ministrės pareigas, opozicijai nieko nelieka, kaip interpeliacijos keliu reikalauti ministrės atsakomybės“, – žurnalistams Seime sakė E.Masiulis.

Eligijus Masiulis
Eligijus Masiulis

Interpeliaciją ministrui reikalaudami paaiškinti priimtų sprendimų motyvus gali pateikti ne mažiau kaip 29 Seimo nariai.

Gavęs interpeliaciją, Vyriausybės narys privalo ne vėliau kaip per 2 savaites perduoti Seimui atsakymus. Jeigu Seimo nutarimo dėl interpeliacijos projekte ministro atsakymas pripažįstamas esąs nepatenkinamas ir pareikštas juo nepasitikėjimas, toks nutarimo projektas gali būti priimtas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma.

Politikų kritikos ūkio ministrė sulaukė dėl vizito į Kazachstaną, į kurį skrido privačios bendrovės užsakytu lėktuvu.

Papildyta.

Viktoras Uspaskichas: B.Vėsaitė arba pati pasitrauks, arba bus atstatydinta

Buvęs Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas į galimą interesų konfliktą įsipainiojusiai ūkio ministrei socialdemokratei Birutei Vėsaitei siūlo atsistatydinti.

„Šitoj vietoj aš siūlyčiau labai greitai pagalvoti ir priimti sąžiningą sprendimą ir neklampinti visos koalicijos į nemalonią situaciją, šitoj vietoj visiškai palaikau prezidentės išsakytą nuomonę. Deja, politikoj yra tokie dalykai, reikia būti šiuolaikišku, užtraukei ant savęs nemalonę – pasitrauk“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė V.Uspaskichas.

Klausiamas, ar paremtų opozicijos inicijuojamą nepasitikėjimą ministre, V.Uspaskichas sakė manantis, jog iki to nebus prieita.

„Aš galvoju, kad Birutė spręs pati šitą klausimą ir nereikės kentėti iki interpeliacijos, aš žinau, kol svarsto komisija, kol ką, ant nervų gyventi kasdien, žurnalistai miega prie durų, laukia komentarų ir taip toliau – kam gadinti savo sveikatą. Tai yra 99,9 procento, vis tiek – arba atstatydins, arba pati pasitrauks, už tokius dalykus aš neatsimenu, kad kas būtų išsilaikęs poste“, – kalbėjo V.Uspaskichas.

Jis tvirtino, jog interesų konfliktas su privačios bendrovės samdytu lėktuvu į Kazachstaną skridusios ministrės veiksmuose akivaizdus. „Interesų konfliktas yra didžiulis, naudotis privačios kompanijos paslaugomis, su kuria vyksta valstybės derybos ir valstybinių pinigų dalybos – viskas pasakyta“, – sakė „darbietis“.

Vytautas Gapšys ir Viktoras Uspaskichas
Vytautas Gapšys ir Viktoras Uspaskichas

Darbo partijos pirmininkas Vytautas Gapšys sako, jog „B.Vėsaitės situacija nedaro garbės koalicijai“.

„Šitoje vietoje pritariu prezidentės nuomonei, kad gali būti ir tam tikras interesų konfliktas įvykęs. Manau, kad ministrė tikrai turėtų elgtis žymiai atsargiau šitoje situacijoje. Labiau apgalvotai. Ir tikrai labai rimtai svarstytinas klausimas, ar dėl to, kad koalicija galėtų toliau sėkmingai veikti, nevertėtų padaryti pakeitimo būtent šitoje ministerijoje“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė V.Gapšys.

Luko Balandžio nuotr./Rolandas Paksas
Luko Balandžio nuotr./Rolandas Paksas

R.Paksas: jei tiesa, kas parašyta spaudoje, B.Vėsaitės atsistatydinimas būtų geras žingsnis

Valdančiosios „Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderis europarlamentaras Rolandas Paksas sako, kad patvirtinus spaudoje pateiktai informacijai ūkio ministrė socialdemokratė Birutė Vėsaitė turėtų atsistatydinti.

„Aš nesu toks greitas su sprendimais neišklausęs abiejų pusių. Aš iš tikrųjų norėčiau išklausyti, išgirsti ministrės argumentus – kas, kodėl, kaip, kame. Aišku, jeigu tiesa yra tai, kas parašyta spaudoje pastarosiomis dienomis, tai, be abejo, nepuošia ministrės, ne toks elgesys turėtų būti. Bet bet kokiu atveju prieš darydamas vienokį ar kitokį sprendimą aš norėčiau išgirsti pačios ministrės argumentus“, – BNS ketvirtadienį sakė R.Paksas.

Paklaustas, ar tuo atveju, jei spaudoje parašyta tiesa, ministrė turėtų pasitraukti, R.Paksas sakė: „Aš manau, kad tai būtų geras žingsnis“.

Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius

A.Butkevičus ramina partnerius: jei VTEK nustatys pažeidimą, imsimės priemonių dėl ūkio ministrės

Premjeras socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius teigia, jog dėl ūkio ministrės Birutės Vėsaitės pirmiausia reikia sulaukti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvadų. Jei etikos sargai nustatys interesų konfliktą, pasak Vyriausybės vadovo, dėl ministrės bus imtasi priemonių.

„Dėl ūkio ministrės vizito į Kazachstaną ir galimo interesų konflikto kreipiausi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją. Turėtume sulaukti komisijos išvadų, o ne vadovautis interpretacijomis. Noriu nuraminti koalicijos partnerius, jei VTEK įžvelgs interesų konfliktą, tikrai imsimės priemonių“, – BNS ketvirtadienį sakė premjeras A.Butkevičius.

Ar pradėti tyrimą, VTEK spręs kitą antradienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius