-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Orinta Leiputė: trimituojama apie karinį rengimą, bet žlugdoma puiki mokykla

Parlamentarė aiškinasi, kodėl ministerija nebenori finansuoti kadetų mokyklos. „Kaip tai dera su valstybės prioritetais?“ – klausia Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Seimo frakcijos seniūnės pavaduotoja Orinta Leiputė, rašoma LSDP pranešime spaudai.
Pilietinio atsparumo diena Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjuje
Pilietinio atsparumo diena Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjuje / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Paaiškėjus, kad karybos specializaciją turinčio Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjaus gali nebelikti, nes ministerija ir savivaldybė nesutaria dėl finansavimo, O.Leiputė raštu kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą ir švietimo ministrą Gintautą Jakštą.

„Net sunku patikėti, kad šiandien, kai nuolat kalbame apie būtinybę stiprinti jaunuolių karinį rengimą ir kelti civilinės saugos lygį, ministerija nesprendžia klausimo dėl finansavimo išskirtiniam licėjui.

Šioje mokykloje pagal specialias teisės ir karybos pagrindų programas ugdomi kadetai, besirengiantys studijuoti viešojo saugumo ir krašto apsaugos disciplinas. Šiandien licėjus nebegali priimti mokytis daugiau vaikų, nes ir ministerija, ir savivaldybė nori jo atsikratyti“, – tragišką situaciją komentuoja O.Leiputė.

Pasak parlamentarės, situacijos įkaitais tapo trys šimtai kadetų licėjaus mokinių.

„Ministerijos (taigi ir Vyriausybės) atsikalbinėjimas, esą sausumos kadetų ugdymo programa turėtų būti savivaldybės reikalas, kelia klausimų dėl dabartinės Vyriausybės nuoširdumo, kai ji šneka apie būtinybę stiprinti krašto apsaugą ir karinį rengimą. O savivaldybės buhalterinis požiūris irgi liūdina“, – pažymi O.Leiputė

Anot socialdemokratės, savivaldybė nerodo geros valios ieškoti sprendimų ir grasina, kad, jei mokykla pereis savivaldybės žinion, licėjaus gali nelikti.

„Galima tik apgailestauti, kad puiki mokykla, mokymo kokybe prilygstanti analogiškoms mokykloms užsienyje, jau ne pirmus metus stumdoma kaip našlaitė.

Vaikai, besimokantys ginti savo šalį, priversti gyventi bendrabutyje, kuris neatliepia jų poreikių. Kauno savivaldybė nenori finansuoti mokslo vaikams iš kitų miestų. Apgailėtina“, – piktinasi Seimo narė.

O.Leiputė ragina ministrą G.Jakštą nedelsiant „priimti sprendimus dėl finansinės paramos ugdymo įstaigos visavertei veiklai“.

„Galbūt vertėtų keisti finansavimo modelį, didinant klasės krepšelio dydį, ir svarstyti galimybę kitoms savivaldybėms finansiškai prisidėti prie moksleivių ugdymo. Taip pat būtina spręsti bendrabučio plėtros klausimą“, – įspėja Seimo narė socialdemokratė O.Leiputė savo kreipimesi į švietimo ministrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius