-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 18

Oro tarša suvaržė darželius

Padidėjusi oro tarša keičia Vilniaus lopšelių–darželių gyvenimo ritmą. Pedagogai stebi pranešimus apie užterštumą ir kur kas dažniau vaikus palieka darželių patalpose, atsisakydami pasivaikščiojimų lauke.
„Pasakaitėje“ dirbanti Lina Toločkienė sako, kad jos sūnui, kaip ir kitiems vaikams, esant dideliam oro užterštumui, geriau laiką leisti darželio žiemos sode nei lauke.
„Pasakaitėje“ dirbanti Lina Toločkienė sako, kad jos sūnui, kaip ir kitiems vaikams, esant dideliam oro užterštumui, geriau laiką leisti darželio žiemos sode nei lauke. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus vaikų lopšelio–darželio „Pasakaitė“ vadovė Janė Danienė teigė, kad auklėtojos vaikų pastarosiomis dienomis ne tik neveda į lauką, bet ir stengiasi nevėdinti patalpų, kad iš lauko patektų kaip įmanoma mažiau kietųjų detalių.

Anot Vilniaus savivaldybės Švietimo departamento direktoriaus Gintaro Alfonso Petronio, departamentas neturi parengęs išskirtinių reikalavimų, kaip ugdymo įstaigos turi elgtis esant padidėjusiai oro taršai. Tačiau vaikų darželiai privalo laikytis Visuomenės sveikatos centro nurodymų.

Pramogų randa patalpose

J.Danienė teigė, kad darželis elektroniniu paštu nuolat gauna pranešimus apie oro taršą ir jeigu ji didesnė negu reikalauja normos, vaikai lieka darželio patalpose visą dieną. „Pastaruoju metu į lauką neiname, geriau susilaikome, kad nepakenktų vaikams. Vaikai visada nori eiti į lauką, bet paaiškiname jiems, kad oras nėra labai švarus, ir jie neprieštarauja“, – teigė J.Danienė.

Anot darželio vadovės, vaikams reikia veiklos, todėl vietoj pasivaikščiojimo lauke tenka sugalvoti kitokių pramogų, kad jiems nereikėtų visą dieną sėdėti savo grupės kambaryje. „Turime darželyje sporto ir pramogų centrą, tyrimų ir bandymų kambarį, kompiuterių salę, atnaujinome žiemos sodą. Yra daug įvairių erdvių, todėl vaikai užimti, nenukenčia negalėdami išeiti į lauką“, – sakė J.Danienė.

Vilniaus visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėjos Astos Razmienės teigimu, pastarosiomis dienomis sostinėje oro tarša padidėjusi, bet situacija nėra tokia pavojinga, kaip buvo vasarį, per didžiuosius šalčius. „Dar laukiame didesnio oro užterštumo, kuris kartojasi kiekvieną pavasarį. Gatvėse vis dar yra sniego krūvų, bus dar dulkių, nes kol kas pokyčių tvarkant miestą nėra, kad to būtų išvengta“, – įspėjo A.Razmienė. Jeigu oro užterštumas yra aukštas arba labai aukštas, visuomenės sveikatos specialistai rekomenduoja lauke būti kuo mažiau. Esant vidutiniam oro užterštumo lygiui, į lauką geriau nevesti mažų vaikų. Tačiau, A.Razmienės teigimu, kiekvieną kartą, ar likti viduje, ar eiti į lauką, sprendžia patys ugdymo įstaigų pedagogai.

„Jeigu vaikų darželis yra miegamajame rajone, toli nuo gatvės, visokių kaminų, tai galima išeiti į lauką ir esant kiek padidėjusiam oro užterštumui. Bet jeigu darželis yra netoli gatvės, tai nelabai gerai. Geriau likti patalpose“, – rekomendavo specialistė.

Valo, bet lėtai

Vilniaus miesto savivaldybė šią savaitę pasigyrė, kad pradėjo gatvių valymo darbus. Centrinėje miesto dalyje jau pradėtos ardyti susikaupusios po žiemos sniego krūvos, kelkraščiuose šluojamas smėlis, kurį ketinama išvežti į sąvartyną. Po to, kai didžioji dalis smėlio bus išvežta, kelkraščius pradės valyti vakuuminės mašinos. Tačiau tam reikia sausų orų.

Vakuuminėmis mašinomis gatves valo bendrovė „Grinda“, o kelkraščius – miesto teritorijas tvarkančios įmonės. Šie darbai atliekami kiekvieną pavasarį, kai nebėra gatvių pakraščiuose ledo ir sniego. Tačiau greitų pokyčių gatvėse nežadama, tvarkymas bus baigtas tik prieš Velykas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius