-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 08

Ortodoksų metropolitas pasigenda diskusijų dėl religinių bendruomenių likvidavimo pataisų

Maskvos patriarchatui pavaldi Lietuvos Stačiatikių arkivyskupija sako nebuvusi įtrauka į diskusijas dėl pataisų, kurios leistų teismo sprendimu likviduoti religinę bendruomenę, jei tai būtina dėl nacionalinio saugumo interesų.
Religinė procesija aplink Šv. Dvasios vienuolyną
Religinė procesija aplink Šv. Dvasios vienuolyną / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Paprastai svarstant vienokius ar kitokius pasiūlymus keisti įstatymus, priimta konsultuotis su grupėmis žmonių ar susivienijimų, kuriuos liečia siūlomi pakeitimai. Šįkart kalbama apie įvairių konfesijų religines bendruomenes. Bet iki šiol dialogo su mumis nebuvo“, – interviu laikraščiui „Stačiatikių Lietuva“ sakė metropolitas Inokentijus.

„Be abejo, minėta parlamento iniciatyva kelia tam tikrą nerimą, nes ne taip seniai, prasidėjus karui Ukrainoje, būtent mūsų Bažnyčia buvo nepelnytai puolama ir kaltinama. Dėkui Dievui, dabar situacija tapo ramesnė“, – pridūrė jis.

Taip dvasininkas kalbėjo Seime parlamentarų grupei registravus pataisas, kurios leistų teismo sprendimu išregistruoti ar likviduoti religinę bendruomenę ar bendriją, jei tai būtina dėl saugumo, viešosios tvarkos ar kitų asmenų teisėms ir laisvėms apsaugoti.

„Kita vertus, gyvename demokratiškoje šalyje, kur gerbiami įstatymai ir žmogaus teisės, kur veikia nepriklausomi teismai. Todėl tikime, kad nugalės Dievo tiesa ir įstatymo teisingumas“, – kalbėjo Lietuvos Stačiatikių arkivyskupijos vadovas.

„Mes – stačiatikybę išpažįstantys žmonės, mūsų Bažnyčios nariai – esame atsidavę Lietuvos valstybei, ištikimi jai, mes vykdome jos įstatymus, gerbiame tautos tradicijas“, – pridūrė jis.

Vilniaus ir Lietuvos arkivyskupija pernai kritikos sulaukė po to, kai metropolitas Inokentijus pernai iš kunigystės pašalino kelis kunigus.

Vėliau Konstantinopolio patriarchas Baltramiejus I juos sugrąžino atgal į luomą.

Dvasininkai buvo apkaltinti kanoniniais nusikaltimais, bet Konstantinopolis konstatavo, jog kunigai buvo pašalinti ne dėl bažnytinių taisyklių pažeidimų, o dėl pozicijos Rusijos invazijos Ukrainoje klausimu.

Lietuvoje šiuo metu stačiatikius oficialiai vienija viena religinė bendruomenė – Maskvos patriarchatui pavaldi Vilniaus ir Lietuvos arkivyskupija, tačiau po šių įvykių pradėta kurti ir Konstantinopolio patriarchato struktūra.

Stačiatikiai Lietuvoje yra laikomi viena iš devynių tradicinių religinių bendruomenių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius